»

Pipice v Kiberpipi odprte

Kiberpipa - S katerim odprtim dogodkom si lahko postregli v tem tednu? Na Pipinem odprtem terminu v torek, 16.10., boste lahko pobliže spoznali zanimivosti virtualnega sveta Second Life, ki jih bo predstavila Alja Sulčič, vodja projektov na zavodu Artesia, ki v Second Life pisarni zavoda ponuja pomoč in nasvete novim slovenskim uporabnikom.
Na Spletnih uricah v sredo bomo preleteli nekaj najbolj zanimivih predavanj nedavne konference Future of Web Apps in si ogledali poglavitne...

3 komentarji

Monitorjev računalniški muzej na gostovanju

Slo-Tech - Muzej starih računalnikov in druge računalniške opreme, ki so jo pri reviji Monitor zbirali dolga leta, prihaja na gostovanje v Kiberpipo. V petek, 24. februarja, ste ob osmih zvečer vabljeni v Kiberpipo, Kersnikova 6, kjer bo razstaviljenih nekaj zanimivih primerkov.

Med drugim si boste lahko ogledali Apple II, eno prvih pravih tipkovnic za Spectrum (Ines), Iskrinega Partnerja, nekaj približkov prenosnih računalnikov (IBM 5100 portable, Olivetti M10), nekaj terminalov (Robotron A5120, Kopa video terminal), enega prvih resnih kalkulatorjev (Hewlett-Packard 85), pa tudi že skoraj zaresnega Macintosha model SE/30.

Na siliki: Kopa

19 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev

Delavnica Tablixa

Kiberpipa - Izdelava urnika je eden izmed večjih problemov administracije različnih šol in podobnih ustanov. Ker je samodejna računalniška izdelava urnikov dokaj zahteven proces, zahteva večina programov za ta namen zmogljivo in drago strojno opremo.

Tablix je pri nas relativno neznan prosti program, ki to težavo poizkuša rešiti z uporabo porazdeljenega genetskega algoritma. Namesto enega zmogljivega lahko tako uporabimo več povezanih starejših računalnikov, ki jih v slovenskih šolah navadno ne manjka. Tablix odlikuje tudi velika prilagodljivost in uporaba odprtih standardov, ki je značilna za vso odprtokodno programsko opremo.

Delavnico bo vodil Tomaž Šolc in je namenjena...

5 komentarjev

Delavnica v Kiberpipi: Obdelava in montaža videa v Linuxu

Kiberpipa - Drugi ponedeljek v aprilu (12.4.) se bo v Kiberpipi začela delavnica prostega programa Cinelerra. Cinelerra ponuja pestro paleto možnosti obdelave in urejanja videa pod operacijskim sistemom Linux. Poleg podpore velikim barvnim globinam, velikim ločljivostim, ki šele prihajajo (HD), in izkoriščanju tako imenovanih render-farm , vsebuje Cinelerra že popoln nabor orodij za obdelavo videa v najrazličnejše namene.

Na delavnici si boste lahko razjasnili osnovne pojme o digitalnem videu, se seznanili z zgodovino...

3 komentarji

Kratke novičke strica Tuxa

Tux

OSNews - Nedavno smo poročali o integraciji pisarniške zbirke OpenOffice.org v KDE, zdaj pa naznanjamo, da poteka tudi razvoj knjižnice QtGTK, ki bo aplikacije okolja GNOME povezala v KDE. Klik!

IDC poroča, da je v preteklem letu na Japonskem močno narasla prodaja licenc za uporabo Linuxa, in sicer za več kot 37 %. Prodaja licenc okolja Windows je narasla le za 0,5%. Klik!

V javnosti se je pojavilo nekaj zanimivih idej o uporabi Linuxa kot strežnika za iTunes. Do izvedbe še ni prišlo, sistem pa bo verjetno uporabljal obstoječe programe za Linux z...

10 komentarjev

Računalniška delavnica za dekleta

Kiberpipa - Vsem, ki vas zanimajo računalniki in niste mnenja, da mora ta panoga ostati v moški domeni.

Dekleta učijo druga dekleta sestaviti računalnik in uporabljati prosto programje (Linux, OpenOffice). Včasih je laže, da nekaj razloži pripadnica ženskega spola, ker dekleta vseeno drugače razmišljajo kot fantje. Zato je nežnejši del Kiberpipe pripravil projekt Računalniška delavnica za punce.

Delavnica bo potekala prvi vikend v aprilu (5., 6. april) in naslednje torke v aprilu in maju v Kiberpipi, Kersnikova 6, Ljubljana. Med vikendom bomo spoznali notranjost računalnika in operacijski sistem Linux ter njegovo instalacijo, medtem ko bodo ob torkih predavanja o uporabi Linuxa in razlikah med drugimi operacijskimi sistemi. Prijave zbiramo na naslovu dekliska.delavnica@kiberpipa.org.

Pogoja za udeležbo sta radovednost in lasten izvijač. Delavnica je zastonj in namenjena samo dekletom. Vabljene!

41 komentarjev