» »

Vedno več strežnikov z Windows 2003

Vedno več strežnikov z Windows 2003

Slashdot - Na spletni strani NetCraft (kjer vidite predvsem statistiko spletnih strežnikov) so zaznali porast števila strežniških sistemov z nameščenim operacijskim sistemom Microsoft Windows 2003 v času od julija 2003 naprej. Navajajo še, da je pet odstotkov teh strežnikov imelo prej nameščen Linux. Poleg nazornega grafa lahko najdete še nekaj statističnih podatkov in seznam najnovešjih ponudnikov strežnikov z omenjenim operacijskim sistemom.

37 komentarjev

Tarzan ::

He jest sem pa obratno, iz Windows Server 2003 na Linux prešaltal. And I became a happy camper >:D .

nicjasno ::

Pomojem je to le kratkorocni trend. Je ene pac firbec zgrabu pa so sli malo skocli cez plot.

krator ::

Treba je priznat, microsoft še vedno ve kako se streže zadevi.

Thomas ::

Bistveno je to, da MS napreduje hitreje, kot njegova konkurenca. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

itak da je Linux samo nekajletna modna muha ki bo počasi poniknila oz obdržala se med geeki :D

BigWhale ::

Thomas: V cem pa napreduje hitreje? Win2003 ni nevem kaksen blazen napredek od Win2000 :)

Humm, modna muha traja ze vec kot, hm, deset let ;)

ank ::

Smash: Ne bi rekel da je Linux modna muha. Navsezadnje je v uporabi že od 1991.

kopernik ::

Ironija je to, da se na desktopu širi linux, na server strani pa windowsi (čeprav na serverju zgleda, da oba odžirata unixu, bolj kot en drugemu).

CCfly ::

V bistvu gre tukaj za približno 2 tisocinki procenta strežnikov, ki jih spremlja NetCraft. Da ne omenjamo tega, da le-ti pripadajo nekaterim hosting servisom, ki so bili rahlo spodbujeni k zamenjavi. >:D.

fRiK0 ::

Predlagam anketo kater OS uporabljas za server... Stavim na Linux
Hvala

LP Tadej

Marjan ::

Brezveze. Odprite debato v forumu "Prednosti/slabosti Linuxa in Win2003 kot OS server", in se bo hiter vidlo kaj je dejansko boljše.

:\ :)

andrej ::

kaj bi dosegli s taksno anketo?
kaj doseze NetCraft ?
kaj je sploh pomen vecjega stevila instalacij? a to pomeni da je to boljsi OS? kaj je to "boljsi" OS!

Meni je ze malo bedno, da moramo pri vsaki novici vedno znova zacenjat ms vs linux vojne.

linux je dober, w2k3 so dobri, dajmo si roke in gremo na pir.

Marjan ::

ma ne andrej, glej en post višje :\ :D

je pa res, da ko 437ič gledam vojno Linux/Win mi že malce slabo ratuje :D >:D :P

andrej ::

drzi. brezveze :)

Thomas ::

Jest nisem apriori ne za enega in ne za drugega. Let them race! Opažam pa, da se zadeve dogajajo tako, da Linux ne gre prav hitro naprej. Čist enostavno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Thomas, kar se tice razsirjenosti ali funkcionalnosti? Oboje bos zelo tezko argumentiral v prid MS... (v luci narascanja in spreminjanja)

bradek ::

Moje osebno, totalno ne-anti linux mnenje...

Edino kar zares zamerim win2003 je pooozreeessnnoooosssstttt....

Drugace pa... vsakomur svoje! :)

hruske ::

Hehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe:)

Tarzan ::

Požrešnost!!
poleg tega so Win 2003 na mojem dual CPU serverju po približno dveh treh tednih uptime-a postali rahlo čudno obnašajoči. Da ne govorim o tem, da mi je Winamp štekal, ker sem imel prižganega, da sem videl, če je internet povezava aktivna ;).
Linux (Gentoo 2.4.22) ne trzne, tudi, ko sem nanj obesil še dva klijenta folding@home.

Glede memorije in swapa :D pa ni primerjave. Windows Server 2003 - no free memory & 1GB Swap file
Linux pa po treh tednih uporablja le 976KB swapa in ima še okoli 20MB prostega memorija. Torej izkoristek je precej dober, če ne optimalen ;) .

Dual Athlon XP (zmodificiran) 2400+ ; 512MB DDR RAM ; ASUS A7M266-D plata. Server deluje še kot router za 3 računalnike v omrežju. NAT je v windowsih požrl tudi po 30% CPUja (Sygate-ov izdelek).

Nikoli več za server ne povoham Windowsov, pa sem bil 2 leti navdušen nad Win XP in nato WIn Server 2003.
Kot workstation za igrat igre, pa je druga pesem, tam so Windowsi še vedno no.1.

Thomas, glede razvoja Linuxa, pa se ne strinjam, ker se mi zdi, da gre naprej vsaj tako hitro, kot razvoj raznih Windowsov. Pogrešam samo večjo podporo iger v linuxu in seveda več programov, ki so mi znani iz Windows okolja ;). Seveda večina deluje prek raznih emulatorjev windowsov, ampak to se mi ne zdi preveč dobra rešitev. Open-source all the way!

kockish ::

Khm... Zakaj jaz po enem mesecu uptime-a nimam nobenih problemov na win2k pro?

Prav tako lepo deluje win2k server po mesecu in pol (domain controller, ruter, print & file server)...

Za 30% porabe cpuja pa krivi sygate, ne windows...

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

alesrosina ::

mhm, men na celeron 500 cist lepo deluje win2k server trenutno je en mesec uptime pa mi se ni steknu ...
PS: zakaj si dal gor NAT od Sygate, ce mas v win server NAT ze vgrajen?

amapk ta prerekanja win/linux so itaq brez veze. Ker ponavad to govori folk, k nima pojma. Zato se jst tud ne mesam v te debate, ker linuxa pac ne znam uporabljat (oz bolje receno optimalno uporabljat) - tud za windowse nisem nek expert.

Tarzan ::

Ne vem zakaj je meni delal po treh tednih slabo, če bi vedel, bi lahko to odpravil. Poleg FTP, Web in mail serverja sem imel zraven še malo morje drugih serverskih programov, kot naprimer DCHub, ... V glavnem, vsi skupaj so zapacali sistem do te mere, da je postajal vedno bolj neodziven.

Thomas, sem prebral in se načeloma strinjam z vsem, kar je napisal. Se mi pa zdi, da tam, ko govori čez open-source in pravi, da naj ne dajejo v javnost programov, če niso 100% bug-free, nima prav. Odprta koda omogoča, da vsakdo spremeni nek del kode in če je program oziroma zamisel zanj dobra, se bo našlo na stotine entuziastov, ki bodo potem hrošče odpravili, napisali tutoriale, v program vstavili še kakšen priboljšek - primer je podpora IPV6 pri linuxu je skoraj povsod že podprt, pri Windowsih pa moraš strežniške programe iskat z lupo.
Če bi v šoli učili namesto uporabljanja Windows operacijskih sistemov računalništvo na splošno in bi namenili nekaj ur tudi ostalim operacijskim sistemom, da bi imeli mladci možnost osnovne seznanitve še z drugimi OS-i, bi pomoje tudi pozitivno vplivalo na uporabo alternativ Windowsem.

PS. zakaj pa ima Mikrosoft glavne strežnike na linux mašinah in ne na Win. Server 2003?
Verjetno ne zarad lepšega, ali pač?

noraguta ::

Ma ne pisi idijotizmov. ce je cache realiziran outsource na linuxu se ne pomen da lufajo serverje na linuxu. tudi to je ze 10K krat premleta debata.

Ti rajs postimi routing 3 compov na dual 2,4Ghz masini.LOL.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Skankulja ::

vse lepo in praw... ampak zakaj nisem niti v enem komentarju zaslediw en pomemben faktor, ki mocno nagne tehtnico na stran linuxa? maybe becouse it's free? yep... that's it. dejansko pa je stvar taka, da cerawno bi blia oba OSa zastonjska... ne dvomim v to, da bi posegel po llinuxu.it's free, it's fast, it's non-m$ ;),...kot bi rekli nasi vrli severni sosedje:"linux, linux über alles!".
Neumen človek se zmede ob slehernem glasu razuma.

njok ::

Tarzan: zaradi licenc. :D :D

Thomas ::

Linux JE zaslužil nekaj lovorik, vendar niso primerne, da bi zdaj spal na njih. Serverji niso dobljena vojna. Niso niti dobljena bitka. Ta še traja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Linux se širi in še bolj se bo. Microsoftu navkljub. Ni potrebno iti daleč.... Muenchen?
Drugače se mi pa zdi, da je linux pobral več desktopa kot windowsi serverja. Dejanskih podatkov pa nimam in se mi tudi ne ljubi iskati.:)
No, vse skupaj niti ni tako zelo pomembno. Konec koncev se mi zdi najbolj važno, da vsak uporablja SEBI primerno rešitev.

Tarzan ::

Noraguta, dej nehej s tem LOL.
A sem reku, da mam dual 2400+ zarad tega da gonim router?
Ma ne pisi idijotizmov. ce je cache realiziran outsource na linuxu se ne pomen da lufajo serverje na linuxu. tudi to je ze 10K krat premleta debata.


Pa zakaj ne dajo še tega na Windowse? Tako ali tako so superiorni glede na Linux.

Thomas, s tem se pa strinjam. Četudi preide par procentov iz enega sistema na drugega, to ne pomeni nujno, da se bo trend nadaljeval.

Tudi MS, se mi zdi, da bo kmalu napravil svojo distribucijo linuxa ;). Closedsource se-ve.

noraguta ::

saj je notri , katero verzijo si pa kupil?
si kdaj odprl help?

LoL ostane, ce bi zadevo spisal v pomoc in nasveti bi bilo bres LoL.Glede na to da pa gre za tvoje velecenjeno cenjenje OSov vkljucno z empiricnimi podatki , ki jih navajas pa ne more biti drugega kot LoL!
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

andrej ::

Tarzan: MS IMA vse streznike na Windows Server 2003! Tisto kar se je pred casom govorilo je bla le redirekcija DNS streznikov na en poseben custom dizarniran caching streznik pri dolocenem podjetju, ki tece na Linuxu.
tukaj.


Drugaca pa tecejo vsi MS strezniki na MS programski opremi. V taksnih izjavah se vidi, da vecina ljudi pac nekaj prebere potem pa tisto drzi kot sveto... Daj odprite oci malo no. Linux ni popoln, prav tako pa tudi windowsi ne.

kopernik: gledi munchna, pa je tudi povezana zgodba. ker bi tipi baje rabli se windows aplikacije, bi naj na linux instalirali vmware, znotraj njega windowse in poganjali stare aplikacije... hehe. no kako se je razplatno ne vem.

kopernik ::

andrej: res smešno, ko MS zgubi tak posel. Še posebej za Ballmerja, ki je prišel iz počitnic v Švici k munchenskemu županu lobirat.
Takih zgubljenih poslov bo za MS zmeraj več. imho.

hruske ::

Enkrat sem odkril, da mikrosoftov iskalnik deluje na FreeBSD, kar me je precej presenetilo in kar nisem mogel verjet. Sicer pa če je to res vam sporočim jutri, velja?:)

andrej ::

kopernik: daj preberi si se enkrat kaj sem napisal ;)

Matri[X] ::

O win2k3 lahko povem samo najbojše stvari. Kot server ga uporabljam že skoraj 3 mesece in ves ta čas je sistem polno obremenjen. Dosedaj se še niti enkrat ni obesil, sesu oz. resetiral. Uptime je 84dni. Priporočam vsem da poskusijo. Evaluation edition je zastonj in se splača probat.

dr.J ::

Enako jaz lahko rečem o Linuxu - že leta nobenih resetov, uptime razen ko zmanjka štroma, etc etc... Pa cena je zeloooo ugodna...

Ampak tule _nihče_ (izjeme naj se javijo z lastnimi konkretnimi meritvami + nastavitvami enega ali drugega sistema) zares ne primerja W2k3 s kakim zadnjim linux kernelom, tako da so vsi za in proti v glavnem enostransko subjektivni, sicer pa pobrani na netu.

BigWhale ::

Prepiranje kaj je boljse in kaj ne, je useless and endless debate. Zdaj takoj napisem dva clanka, prvi bo pometel z Win platformo, drugi pa z Linux platformo v nekaj sekundah. Vse je odvisno na katero stran se postavi clovek.

Popolnoma agnosticno gledano, they both have their pros and cons. Vprasanje je samo, kje se kdo prej najde. :)

Thomas, tisti link, ki si ga pa ti poslal, je pa kako nekateri razmisljajo. Pa se tisti precej nepoduceni.

Joe Blow Average pa razmislja popolnoma drugace... :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apache vodi tudi med strežniki SSL

Oddelek: Novice / Rezultati
83283 (2768) Matevžk
»

Boj za "papeške" domene

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
83274 (2429) necromncr
»

Napad na spletni strežnik RIAA uspel

Oddelek: Novice / Varnost
131716 (1716) salesky
»

Najzaneslivejša spletna gostovanja

Oddelek: Novice / Varnost
82234 (2234) Lee_Nover
»

Vedno več strežnikov z Windows 2003

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
372716 (2716) BigWhale

Več podobnih tem