» »

Evropska direktiva o zasebnosti v digitalnih omrežjih

Evropska direktiva o zasebnosti v digitalnih omrežjih

Ars Technica - V EU je v veljavo stopila nova direktiva, ki se ukvarja z zasebnostjo v digitalnih omrežjih. Tako od 31. oktobra:
  • glede piškotkov (cookies): prepoveduje vohunske piškotke (spyware), razen če se uporabnik s tem strinja;
  • glede mobitelov: prepoveduje uporabo sledenja mobitelom brez dovoljenja uporabnika, razen ko to informacijo potrebujejo bodisi reševalne službe ali policija;
  • glede spama: prepoveduje spam brez uporabnikovega vnaprejšnjega privoljenja. To vključuje tudi reklamna sporočila, poslana na mobilne telefone.
Seveda se postavlja vprašanje, če bo državam članicam, ki morajo novo direktivo uveljaviti, to sploh uspelo, vsekakor pa je to korak v pravo smer.

7 komentarjev

pirx ::

*Upajmo*, da to res uspe...

CCfly ::

Končno nekaj pametnega.

kuglvinkl ::

Moral bi izdat uredbo, ne pa direktivo pa bi blo. Ampka se zgleda ne mudi preveč.
Your focus determines your reallity

Jeebs ::

To tud mene zanima, kaj bojo glede spama naredil. Pomoje bi blo treba za spamerje res visoke kazni, pa poostren nadzor, pa bi se mogoče mal umirilo.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Mr.B ::

Od petka do sedaj mi je siol, oz na privat naslov na siol-u prišlo 1465 mailov, tipa microsoft me pozdravlja. Seveda se mi ni dalo drugega narediti kot delite. Jao proti takim bo še kar nekaj časa preteklo preden bo siol naredil stop... V glavnem dilanje naslovov še deluje na siolu, glede nato da je preko službenega prišlo okoli trideset, pa še teh je večina od slo-techa. Res jim je težko v AV dodati string kjer piše ms te pozdravlja ? Glede nato da od časa do časa ponavadi Mcafee javi da je virus v prispeli pošti.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

poweroff ::

Hmm, v bistvu ne gre za novo direktivo, pač pa za direktivo 2002/58/EC, ki pa je morala biti "prestavljena" v zakonodaje držav članic do 31. oktobra.

("The new Directive 2002/58/EC on the processing of personal data and the protection of privacy in the electronic communications sector includes provisions on security of networks and services, confidentiality of communications, access to information stored on terminal equipment, processing of traffic and location data, calling line identification, public subscriber directories and unsolicited commercial communications. The Directive must be transposed in national law by 31 October 2003 at the latest.")

V bistvu je ta direktiva že na nek način povzeta v našem ZVP in ZVOP... manjka samo še resni izvrševanje.

swar ::

MR.B ne ti men da siol slabo skrbi za zascito,ker jest ne dobivam spama kot ti.Pa une filtre si kr nekam v rit vtakn ce ne znas skrbet za svoj email ne da bo pol vsem blokiral zarad takih debilov kot si ti! ;((


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec direktive EU o avtorskih pravicah?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
84231 (3181) xmetallic
»

Ali so Mobiteli še zaklenjeni ?

Oddelek: Mobilne tehnologije
94953 (4632) Sami
»

cookie nova zakonodaja

Oddelek: Izdelava spletišč
419332 (7332) stb
»

Se obeta konec "NEOMEJENEGA dostopa v INTERNET"?

Oddelek: Omrežja in internet
224354 (3255) AndrejO
»

Kdo vse ne priznava novega ZEKom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13142624 (34262) trizob

Več podobnih tem