» »

Carnivore v Sloveniji?

Carnivore v Sloveniji?

Slo-Tech - Avtor legendarnega šifrirnega programa PGP Phil Zimmerman je leta 1993 ameriškim senatorjem razložil, da je za razliko od glasovnih komunikacij elektronska sporočila mogoče prestrezati in analizirati "preprosto, rutinsko, avtomatsko in neopazno ter v velikem obsegu". Leta 2000 so v javnost pričeli prihajati podatki, da FBI razvija poseben sistem za nadzor interneta, imenovan Carnivore. Gre za poseben računalniški sistem, ki ga FBI namesti na povezave ISP-ja, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko ISP-ja. Zaradi narave samega internetnega prometa sistem deluje tako, da prestreza ves promet, FBI pa potem s filtri shrani samo tiste podatke, za katere imajo sodni nalog (za razliko od glasovnih komunikacij, kjer je mogoče prestrezanje omejiti samo na telefon osumljenca). Vsaj tako pravi teorija. Izvorna koda programa namreč ni javno dostopna, saj FBI trdi, da je ne sme razkriti, ker mu to menda prepovedujejo licenčni pogoji. Neodvisna revizija ene izmed različic sistema Carnivore, pa je tudi pokazala, da se vsi agenti v sistem prijavijo z istim uporabniškim imenom in geslom, kar pomeni, da je v primeru zlorab zelo težko ugotoviti kdo je zanje odgovoren.
Proti koncu leta 2000 se je FBI odločil, da bodo na vse ameriške ISP-je namestili Carnivore. Nekateri ISPji, recimo Earthlink, so se temu upirali, vendar se je vmes zgodil 11. september in kot poroča Wired, so agenti FBI samo nekaj ur po terorističnih napadih na WTC začeli obiskovati ISP-je z zahtevami po namestitvi Carnivora. Seveda si nihče ni drznil reči ne, Wired pa še piše, da si je FBI od Carnivorov do svojih uradov omislil T1 povezave (1,5 Mb).

Problem Carnivora oziroma nadzorovanja interneta je torej v tem, da sodobna tehnologija omogoča tak nadzor, da se nadzoruje celoten internetni promet, podatke o osumljencih pa se nato filtrira. To na nek način pomeni, da se vse uporabnike interneta obravnava kot osumljence, vprašanje pa je tudi kako zagotoviti, da se bodo podatki res filtrirali tako kot določa sodni nalog, in da morda kdo med vsemi prestreženimi podatki ne bo s pomočjo ključnih besed iskal potencialnih teroristov ali kriminalcev brez sodnega naloga. Kot kaže, si bo morda tako vprašanje treba zastaviti tudi v Sloveniji.
Po naših podatkih so namreč 25. 5. 2004 iz ministrstva za informacijsko družbo vsem slovenskim ponudnikom dostopa do interneta in policiji poslali dopis z naslednjo vsebino:
"Spoštovani!
Vabimo vas na sestanek, ki bo v torek, 1. junija 2004, ob 9.00 uri v prostorih Ministrstva za informacijsko družbo, Tržaška cesta 21, Ljubljana - 5. nadstropje.
Tema sestanka bo izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.


O zakonitem prestrezanju govori 130. člen Zakona o telekomunikacijah. 30. julija 2002 sem tedanjemu državnemu sekretarju ministrstva za informacijsko družbo g. Tomažu Kalinu poslal vprašanje glede Zakona o telekomunikacijah. Zanimalo me je predvsem kako konkretno bi bilo mogoče Zakon o telekomunikacijah aplicirati na ponudnike dostopa do interneta (glede hranjenja log datotek, posredovanja osebnih podatkov, itd.)
Istega dne sem dobil naslednji odgovor: "Dovolite, da se malo konzultiramo s kolegi. Ob pisanju zakona smo bolj premišljevali o glasovni telefoniji in relevantnih operaterjih, kot pa na internet.". Odgovora nisem nikoli prejel, očitno pa se ZTel vseeno da aplicirati na internet.
Mimogrede. Do podatkov iz 130. člena ZTel sta po slovenski zakonodaji upravičeni policija in SOVA. 24. člen zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji pravi, da se nadzorovanje ter snemanje telekomunikacij dovoli "če je podana verjetnost, da obstaja nevarnost za varnost države, ki se kaže v: – tajnih aktivnostih zoper suverenost, neodvisnost, državno celovitost in strateške interese Republike Slovenije;...". Kaj so to strateški interesi pa v zakonu ni opredeljeno.

Vsekakor bo to področje potrebno pozorno spremljati. Do takrat pa: Don't be afraid. Be very afraid.

40 komentarjev

miroB ::

Coca colo pa McDonalds že mamo, zdaj pa bomo dobili še carnivore. Očitno bo spet potrebno organizirat kakšno email peticijo.

Dr_M ::

ma solit se nej grejo, tej neumni ameri....:\ ;((
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

mitja ::

Nekako se bomo morali navaditi, da nas bodo kontrolirali čisto povsod ali pa se moramo vsi upreti temu.
Sicer pa je to tako ali tako za pričakovati glede na to, da so naši vladni veljaki tako ali tako podrejeni ZDA.
;( :O |O 8-O

poweroff ::

Tole sicer nima zveze z Američani - ima pa zveze z našo oblastjo.

DSmidgy ::

Uporabljej IPsec ali pa SSL pa je. Pa se lahko slikajo.

Sej kmalu (relativno) bo IPv6, kjer je IPsec standardno podprt. In če bojo pol maili preko tega šli (recimo da bosta SMTP serverja na tistih računalnikh, ki bosta med sabo komunicirala) ne bojo nč mogl oz. če bo veliko tega prometa ne bojo mogli dekodirat toliko in bojo prisluškoval samo neobveščenim al pa tistim, ki jim bo vseeno.

Jux ::

Jao, čimprej integrirat v vse mail cliente enkripcijo in avtentikacijo. Ker mi gre na živce, da me en poskuša nadzirat k kriminalca.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Nox ::

Tole sicer nima zveze z Američani - ima pa zveze z našo oblastjo.
posredno ima...

overlord_tm ::

očitno je amerom zmankal teroristov:\

krho ::

Mislim, da je skrajni čas, da v si.Mail dodam podporo za PGP in S/MIME.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Keyser Soze ::

Strateški interesi niso opredeljeni v zakonu, so pa opredeljeni v Resoluciji o strategiji nacionalne varnosti RS in pa morda delno tudi v Obrambni strategiji RS.

Drugače pa. V slogi je moč. Toliko klanov računalniških frikov po celem svetu, pa se raje j... med sabo in z gosp. družbami kot da bi se združili pa malo sesuli kakšne vladne institucije. Sploh tam čez lužo. Kjer so razmere čedalje bolj kritične.

Pomoje bom sedaj kar vklopil avtomatski podpis v outlooku ter noter nabil razne bushe, osame, teroriste ipd. pa naj mi filtrirajo.
OM, F, G!

Boeing ::

Mislim, da se razen odkrite konfrontacije in vpeljave šifriranja ne da nič nardit.

Glede na to, da je sedanja oblast totalno skorumpirana in pod neprikritim direktnim vplivom Amerov (sploh rupel, polizanec), pametne alternative pa pri nas ni.

Sicer pa, lahko se bunimo kolikor se hočemo, MID bo dal izjavo da tega v sloveniji ni bla bla bla, SOVA bo delala pa svoje dalje. Tak bo na koncu. Uradno ne bo nobenega sistema, ozadja pa itak noben ne pozna, tisti pa, ki ga, so pa tiho (ker se bojijo za lastne riti).

Welcome to Europe!

:)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

balocom ::

Pa sm zarad tega ke sem psau ministru za šolstvo mi bodo
nadzoroval internet?
Nej gre volja v 3p* m*;( ;(( ;(( ;(( ;((

BlazP ::

Eh ja...spet ena taka novica, ko dviguje prah po nepotrebnem. Ena mnogih zadnje case. Koga tule bi kaj takega kot je Carnivore prizadel? Ce ne krsite zakona vas nima kaj skrbet ane? Ne vem cesa bi nas moral bit ZELO strah. A mislite da ma FBI cajt ganjat vas zaradi par MP3jev ko jih shareate na internetu? Pa a mislite, da majo cajt se ukvarjat z vaso zasebnostjo? Ziher kake zivine pri FBI tesijo svoje potrebe tako ali drugace, ko berejo vase privatne emaila...ja to bo ja. Pri takem prometu kot je na internetu dvomim, da bo sploh kdo trznu, ce se ne bo slo za kake ornk zadeve, katere so vredne pozornosti FBI. Preprosto ni cajta za pregledat vse.

Jux naprimer: ti si ziher taka ful zivina, ko bo policija z veseljem prebirala tvoja pisma, in si delala norce na tvoj racun. Najbrz ti gre upraviceno to na dolocene razmnozevalne organe.
Ce ste eni tuki tak pomembni, da bi mogu bit FBI pozorn na vas, pol je veliiika verjetnost, da si to tud zasluzite.

balocom: ce si ti sou ministru kej grozit,da mu bos ne vem ka naredu ipd. , ker mas tolk pa susov, ko jih ne mors popravit, ker je sola pretezka, pol si cepec in te cist upraviceno nadzorujejo zaradi grozenj. Ce si mu pa en lep prijateljski mail napisu pa dvomim, da si bo kir AM vzel zate.

Ne vem kok lahka eni spite ko se sekirate zarad tak "resnih" zadev.
Matthai: nimas kej bol konstruktivnega pocet, ko otroke strasit, da jim bo nekdo posto bral?

Gandalfar ::

BlazP: pa se ti ne zdi, da bodo ti 'otroci' nekoc na bolj pomembnih polozajih kjer bo zasebnost bolj pomembna?

marS ::

8-O No, lepo. Veliki Brat prihaja na obisk tudi k nam. Upam samo:P, da bo dovolj Malih Bratov, ki ga bodo pozorno spremljali.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Witboy ::

Eh... pac bomo zaceli uporabljati PGP ;) Pol pa naj se j**jo z enkripcijo ce hocejo :D

moj_nick ::

Pol se bo pa kdo spomnu delno encryptanih sporocil v stilu:

Msg body:
Nov teroristicni napad je planiran za [nekaj vrstic 256-bitnega sifriranega teksta] Zgodil se bo nepreklicno.


>:D
110111001001010001010000

BlazP ::

Gandalfar: Ce jim rata, pol svaka cast! Sam ne vem ka bi jih mogl skrbet, ce se ne bojo ukvarjal s terorizmom al pa kriminalom.
Ce je to letel na kako spijuniranje poslovnih skrivnosti....men se zdi, da se FBI ne ukvarja s tem. Ce gre pa za kake utaje davkov ali podobne zlorabe gre tod pod kriminal.

Keyser Soze ::

BlazP verjetno ne ve, da se vohuni tudi v gospodarstvu. In Amerika, ter seveda tudi druge države, to rade volje izkorišča. Sploh ker ima tako razširjen aparat.

In če ni problem naša zasebnost. Ki jo verjetno vsi cenimo(dvomim, da gre kdo s kahlico na Prešernov trg in tam opravi svojo potrebo). Potem bi nas lahko skrbel vsaj denar. Če je danes pač all about the money.
OM, F, G!

poweroff ::

BlazP: za spam si že slišal?
Kaj pa za SpamAssasin? To je en program, ki preverja vso pošto in na podlagi vzorcev ugotovi kaj je to spam. Potem si pač nastaviš en kriterij in če je verjetnost dovolj visoka, se pošta briše.
Zdaj vklopimo možgane in začnemo razmišljati o kriterijih... Recimo, da relevantni kriteriji niso več "viagra", "win a million USD" in "enhance your sex life", pač pa "sem proti NATU", "ne maram Busha" in "volil bom...". Potem ti pač ni treba zaposliti milijona agentov, ki bodo brali vso pošto, pač pa kriterije nastaviš tako, da vsak dan dobiš ven samo 100 najbolj relevantnih sporočil. Vidiš, v čem je "prednost" tehnologije?

Sicer je pa zanimivo tole:
"Strateški interes Republike Slovenije je zagotovitev delovanja demokratičnega parlamentarnega političnega sistema, krepitev pravne in socialne države, dosledno spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, vključno z zaščito pravic narodnih manjšin ter zagotavljanjem ohranjanja in razvoja slovenskih avtohtonih narodnih manjšin v zamejstvu, zagotovitev stabilnega gospodarskega razvoja in krepitev konkurenčnega gospodarstva ter vključevanje v Evropsko unijo in NATO."
Vir: RESOLUCIJA O STRATEGIJI NACIONALNE VARNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE (ReSNV)
Aha! Se pravi ima SOVA zakonsko podlago spremlajti evro- in natoskeptike.
sudo poweroff

Jux ::

BlazP ti nazorno pokažem, kako izgleda razlagati si razne stavke ki si jih nekdo pošilja v pošti in se jih da izven konteksta narobe razlagati.
recimo tvoje finančno stanje - ("Mici, trenutno sem 250k v minusu") - BlazP ima resno pomanjkanje denarja.
recimo zajebancija ki si jo poslal ženi - ("Draga, izvedel sem da sem HIV pozitiven in da z Jožetom se imava rada") - BlazP ima resno bolezen, z majhno verjetnostjo da preživi, poleg tega je drugače spolno usmerjen = ni mu težko riskirati in je deviantnega karakterja
recimo tvoje šolske uspehe - ("Profesorja sem nategnu da sem jst to naredil, v resnici pa sem skopiral od soseda") - BlazP rad laže osebam z avtoriteto = ni mu za zaupati.
recimo tvoje razmere v službi - ("Kako mi gre na živce moj šef, rad bi da umre pesjan.") - Izraža željo po fizičnem poškodovanju druge osebe.

Zdej si pa predstavljaj da tvoj šef umre. Koga misliš da bodo šli raziskovat in obravnavat kot kriminalca, če tudi ne obstaja noben fizični indic da si ti to storil? Prej ali slej lahko pričakuješ v novicah "B.P. bojda razsekal šefa na dva dela. ŠOKANTNO."

Ja. Valda, moja zasebnost je stvar represivnih organov in ne mene :D!

PS: Če smo že vsi tako odkriti in lahko represivni organi berejo našo pošto, zakaj mi ne smemo njihove? A recimo janša, rupel itd.. počnejo kaj takšnega kar nebi smeli? Konec koncev, delajo v javni službi katere delovanje bi moralo biti pod strogim nadzorom ljudi, ki so jih volili? Zakaj mi ne dobimo tako dobrega vpogleda v delovanje "nadzornikov", da bi jih lahko VSI nadzirali ali počnejo v dobro vseh nas kot celota ali počnejo to iz lastnih interesov. (ni dvakrat za ugotovit, kaj je namen vsake vlade in ne, to ni dobro vseh nas;) )

Dva očitna razloga proti uporabi takšenga sistema vidim:
1. Vsako tako orodje v rokah države je slaba stvar, ker namesto fizičnih dokazov in dejstev delajo na indicih ki so jih izdelali algoritmi, ki nimajo stika z realnostjo.
2. Država z tako močnim nadzornim aparatom dobi možnost nadziranja razmišlanja ljudi in posledično tudi njihovih dejavnosti. In če poznaš dejavnosti ljudi lahko preprečiš tiste ki ne ustrezajo tebi ki si na oblasti. In vsi vemo katerega propadlega družbenega sistema lastnost je to bila. Definitvno ne najboljšega ;).

Anyways, samo zahvališ se lahko tistim BlazP, ki ne razmišlajo tako ozko kot ti. Nekateri namreč pogledajo tudi v razloge ki se morda skirvajo za kakšno stvarjo in predvsem poskušajo vsaj malo premisliti o vpilivh ki jih lahko prinesejo čez 10,20,50 let in ne jutri. Nekateri si drznejo razmišljati drugače kot vlada in država in pretehtajo odločitve ki jih drugi sprejemajo namesto njih. In takim se imaš za zahvalit da živiš v času, ko ti narobe če naglas rečeš "(vstavi poljubno stranko), jebi se!". Probi ti objavit letake "(Vstavi ime druža Tita), jebem ti strinu", me res zanima kolk časa bi trajal da te vržejo v marico in tepejo vso pot do dolgega otoka.>:D
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

link_up ::

ah...krneki, standardno se bo dajala zascita in cez 10 let ne bo vec noben sploh vedel, da je kriptiral sporocilo...no moj point je, da se tega ne da preprecit in je boljse zivet s tem in se primerno zascitit :)

Jeebs ::

Heh, kdaj sm jst že začel razlagat folku k ga poznam o PGP, pa so samo debelo gledali.8-O
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Gandalfar ::

link_up: in kako nameravas to cist prakticno izvest?

BlazP ::

@Keyser Soze: Ko bos prisu tak dalc, da bojo ameriko zanimal tvoje poslovne skrivnosti, jih najbrz ne bos posilju partnerjem preko yahooja ali siol maila, pa bos najbrz to velik bol skrivu. Pa aparati za gospodarsko spijunazo so se mal bol kompleksni kot en mehanizem, ko deluje na filtriranju sporocil. Mislis, da bos preprecu gospodarsko spijunazo z onemogocenjem takih aparatov kot je Carnivore?

@Matthai: men je cist jasn kak deluje to filtriranje. Sam ce bi SOVA ganjala tak folk ko vsakodnevno simfajo cez NATO, to pa to stranko, Busha.... Pol bo velik folka za preganjat. Sej si sam napisu v novici:
"Do podatkov iz 130. člena ZTel sta po slovenski zakonodaji upravičeni policija in SOVA. 24. člen zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji pravi, da se nadzorovanje ter snemanje telekomunikacij dovoli "če je podana verjetnost, da obstaja nevarnost za varnost države, ki se kaže v: – tajnih aktivnostih zoper suverenost, neodvisnost, državno celovitost in strateške interese Republike Slovenije"
Ce mors ti izvajat neke TAJNE aktivnosti zoper strateske interese RS, pol bo najbrz marsikoga zaskrbel kaj naklepas.

Mimogrede: mas zelo zanimiv nacin pisanja novic. Na koncu novice se veselo delas slepga:
Kaj so to strateški interesi pa v zakonu ni opredeljeno.


Se isti dan argumentiras svoj odgovor z:
Sicer je pa zanimivo tole:
"Strateški interes Republike Slovenije je zagotovitev delovanja demokratičnega parlamentarnega političnega sistema, krepitev pravne in socialne države, dosledno spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, vključno z zaščito pravic narodnih manjšin ter zagotavljanjem ohranjanja in razvoja slovenskih avtohtonih narodnih manjšin v zamejstvu, zagotovitev stabilnega gospodarskega razvoja in krepitev konkurenčnega gospodarstva ter vključevanje v Evropsko unijo in NATO."



@Jux: Si ti mal paranoicen? A mislis, da si kdo vsako tvojo oslarijo, ko jo prijavis, shrani in ima cas, da si jo razlaga po svoje?

Sej je za Matthai napisu, da si bojo vzel cajt zate, ko bos posilju ene od 100 NAJBOL relevantnih sporocil med miljonom. Tak da pomojem mas se ogromn fore preden bo drzava zacela proucevat tvoje misljenjske vzorce in razmisljanje. Bos mogu velik velik oslarij napisat zeni da bos dosegu tist visok kriterij(100/1000000). Ko jih bos pa dosegu bi se pa vsak normaln clovek vprasu, ce ni neki narobe s tabo.

Kdo pravi da Jansa pa Rupel ne bi bla enako nadzorovana? Po mojem je lep kup ljudi, ko jih zelo zanima kake oslarije gospoda pocneta v prostem casu in na delovnem mestu.

Poleg tega je ze v originalni novici napisano, da se nadzor zacne izvajati sele potem, ko je podan utemeljen sum in ne prej.

me res zanima kolk časa bi trajal da te vržejo v marico in tepejo vso pot do dolgega otoka.

Zdej je pa mnde ze kar precej let, odkar smo se osamosvojil od Jugoslavije.

poweroff ::

BlazP - če nisi opazil, je nekdo vmes omenil kjeje opredeljen strateški interes.. sem šel v Najdi.si pogledat in semnašel dokument. Pred tem ga pa nisem poznal, priznam.

Glede kriptografkse zaščite, ki bo standardno vgrajena.. ne bit naivi ljudje... Pedlagam, da si preverete Cryptobytes iz pomladi 2004 članek o Younga. Je sicer kup matematike, ampak dovolj jasno razloženo, da razume vsak butelj: tip je odkril način, kako v RSA vgraditi tak backdoor, da ga z analizo NI MOGOČE odkriti. Pa ne samo RSA.. tudi DSI in Diffie-Hellmana... pa mogoče ne bi škodilo, če so kdo prebere kaj o Crypto AG - se vam bodo malo hlače zatresle... baje je bila pa to ena največjih kriptografskih firm na svetu - to si velja zapomnit >:D
sudo poweroff

Brane2 ::

Par pripomb se z moje strani.

Folk je naceloma proti takim zadevam. No, dokler jim ne nekdo ne spraska s kljucem avta na parkingu. Takrat bi aktivirali Carnivore in se kaj, da bi dobili prasca... >:D

Mene bolj skrbi nadzor nad takim programom. NImam nic cce snofajo tudi po mojih emailih, ce je treba, vendar hocem imeti tudi jaz inforamcijo, kdo je snofal po mojih mailih. Talo,d a bom vedu, koga je treba ugasnit, ce bo denimo koknkurenca dobila moje zastopane programe ali ce se bo pozneje ugotovilo, da je nekdo uporabljal program zato, da je prodajal informacije.

Ne zahtevam torej neke jokave komisije, ki bi policajem visela za vratom, rad bi videl le neko sorazmernost. Neko moznost nadzora v obe smeri. Moznost navadnih smrtnikov, da vidijo zakljucne racune uporabe tega programa.

Skrat ::

@BlazP: paranoja gor ali dol. Jest _nocem_ da mi kdo sari po mojih mailih, pa ce je sistemc v sluzbi, sef, sosedv mulc, ki je slucajno za istim gatewayem kaj sele policija/SOVA. To so _moji_ maili in nihce ki mu niso namenjeni nima kaj iskat tam notri. ;(

Druzba nadzora, ki spremlja informacijsko druzbo ima svoje slabosti in prav je da se nanje opozarja. Pa ce imamo kaj skrivat ali ne.
Free software is a matter of liberty, not price.

minmax ::

heh.. mislim da povprečen slo-techovec hitro zna povezat tole novico in tisto o umetniku, vdovcu in bioteroristu...

BigWhale ::

Minmax, po mojem si se pa zmotil... ;)

Azi ::

Am mogoce sm jst too paranoid ma pomoje PGP ne pomaga pol k. nic....In tudi drugaci je moje misljenje tako da nas kontrolirajo ze veliko casa pa niti ne vemo..

hruske ::

Ne vem zakaj, ampak se mi zdi da bi lahko bila še zelo dobra lastnost bit kvalitetno paranoičen.:\

marS ::

>:D btw: kdo pa je najbolj sumljiv???>:D
A tisti ki napiše nekoga ubiti, to ukrasti, ta sistem spodkopavati? pa bo pol sistem filtriranja njega odkril:\ .....
ej otroci, otroci - najbolj sumljiv je tisti ki naokoli maila zakodirano pošto, hehe, tistga bodo čekiral ne pa navadne smrtnike...pa sam na ruter se usedeš in takoj vidiš kdo pošilja odprte in kdo kriptirane maile.........pa vse kriptirane maile se da razbit, bodte brez skrbi, tko da je to ena velika igra, kot sem že prej omenil v enem postu, prav je da veliko Malih Bratov budno spremlja kar dela Veliki Brat.>:D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

minmax ::

tisti, ki resitev vidite v PGP brez skrbi.. ce bo omembe vredno stevilo ljudi zacelo uporabljat mocno kriptografijo za osebne komunikacije, vam lahko garantiram da bodo v roku parih let sprejeti zakoni, ki bodo predipsali, da lahko delas to samo, ce imas key escrow (key escrow pomeni da ima oblast dostop do tvojega kljuca)

ja,... potem ti sploh ne bo treba nicesar slabega naredit, ze to, da bos uporabljal PGP/GPG te bo postavilo na drugo stran zakona...

afaik v nekaterih drzavah je ze tako.

Keyser Soze ::

BlazP na naših tleh imamo kar nekaj firm, ki so v svetovnem merilu kar močne in so sposobne razviti tehnologijo, ki bi zanimala tudi amričane. In tisto kar si tam napisal samo še bolj kaže kako si nezrel in da še ne poznaš teh zadev.

Sicer pa niso takšni samo amričani temveč kar vse države. Samo, da večina(tudi naša) uporabljajo še klasične metode pridobivanja informacij.
OM, F, G!

andrej ::

ne vem zakaj taksna panika. ISP-ji ze danes lahko delajo vse to pa se nihce ne buni.

poweroff ::

Minmax - key escrow je vprašanje če bi šel čez. Kar dobro poznam ameriško in mednarodno zakonodajo, ki govori o key escrowu. Poleg tega imamo še pravico do tega, da se ti ni treba samoobtožiti (evropska konvencija o čl. pravicah).

Andrej - če ISPji to počnejo, je to nezakonito. Sicer pa tudi jaz vem kaj počne in kdo počne. Enkrat se bo nekdo na njih spravil in bodo fino kaznovani tisti, ki to počnejo.
sudo poweroff

DoBri ::

No, bomo pa v prihodnosti spet večkrat raje malce posedeli ob kakšni kavi ali se sprehodili po naravi [in se med tem menili o svetovnih zarotah oziroma tistem, kar bomo že snovali], kajne?
Jst sm za :)
Več nas je, manj nas ni.

jsmith ::

In kdo je vabljen na sestanek? Bo objavljeno kakšno poročilo o tem, kaj se je dogajalo?

CaqKa ::

blazp mi je vzel besede z jezika...
poleg vsega nekateri tukaj delate preveč hrupa...
pa komu se bo ljubljo to brat?
ta trenutek se za večina nas tukaj najde že preveč na internetu.
če se ne motim je keyser soze govoril o firmi ki bi lahko delovala tudi na ameriškem trgu: a slučajno nimate možnosti uporabljanja enkripcije?
ma daj nehaj no.

dodal bi še to:
Phil Zimmerman, kdo ti je reko da idi ameriškim senatorjem gnjavit, a? lej kaka štala je zdaj.

aja pa tudi z andrejem se strinjam.
pa če vas to tak fejst moti.. ja pizda kaj vsi cele dneve za internetom preživite?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nekaj statistik o nadzoru v ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
53216 (2852) poweroff
»

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Oddelek: Novice / Zasebnost
163870 (3179) Jst
»

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8811906 (11906) GBX
»

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Oddelek: Novice / Zasebnost
103921 (3921) poweroff

Več podobnih tem