» »

Fedora Core 1 je zunaj ...

Fedora Core 1 je zunaj ...

Red Hat - ... z manjšo zakasnitvijo, saj je bila izdaja Fedora Core 1 predvidena za 3. november.

Fedora Core je nadaljevanje RedHat linije Linuxa, ki je prišla do številke 9, ko se je podjetje odločilo, da je Linux postal dovolj resna zadeva, da jo bo ponujalo samo podjetjem. Kodo in razvoj je prepustilo "skupnosti", ki jo bo podpiralo in od nje črpalo rezultate. Težava je bila predvsem v tempu izdaj, to je 2-3 verzije na leto, ki ga bo sedaj imela Fedora. Proizvajalci strežniškega SW kot je Oracle, SAP ... (in tudi namiznega za poslovno uporabo) mu ne sledijo, oziroma se jim ne splača testirati in prilagajati SW za vsako različico linuxa posebej. Enterprise izdaje pa prihajajo na leto do dve (kot Microsoft), zato so bolj preizkušene in primerne za poslovno uporabo, niso pa več zastonj. Koda je še vedno zastonj, saj po GPL licenci mora biti, vendar je izvorna in jo je treba prevesti ter povezati (compile & link) - stvar za resnične entuzijaste, torej.

Hekerski tempo je očitno preveč hud za resno uporabo v poslovnem okolju. ;)

DolPoteg na njihov strani je precej zaseden. Zrcalna mesta naj bi bila v naslednjih 48 urah preskrbljena z novimi datotekami.

Testna verzija Fedore je bila "po občutku" precej hitrejša od svojega prednika (RH9), delo z novejšo strojno opremo je bilo bistveno boljše podprto kot prej, vendar pa je kazala še rahle znake nestabilnosti. Kako je s tem v "končni" verziji, bomo pa kmalu videli.

16 komentarjev

Frgazor ::

ravno instaliram v vmware, da vidim ce bo vredno zares instalirat. instalacija kot pri "starih" redhatih. seveda bo debian se naprej ostal car.

undefined ::

Trije diski... pa kaj, so zmešani? Še Longhorn se nahaja le na enem CDju. :\

borchi ::

hmm, ker sam mal dvomim v testiranje smiselnost kakršnegakoli softvera v vmware-u, naj povem, da sem na eno particijo instaliral Fedoro in v teh 10min morem rečt, da je odzivnost samega sistema odlična, programi se zaganjajo zelooo hitro, desktop se je v prejšnjih različicah veliko bolj "obiral".

sicer je to bilo res samo 10min ampak morem priznat, da ne čutim velike razlike med mojim primarnim sistemom (gentoo - skompajlan od stage 1) in fedoro.

nice!
l'jga

borchi ::

jezus IceMan! pa sj ni poletje, da bi se lahko zgovarjal, da ti je sonce možgane scvrlo.

a je na tistem enem CDju tut Office gor? Photoshop? Nero mogoče? Project tut ne?
l'jga

Jux ::

IceMan, sam taki komentarji pa res niso na mestu.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

undefined ::

> jezus IceMan! pa sj ni poletje, da bi se lahko zgovarjal, da ti je sonce možgane scvrlo.

Jezusa boš našel v sebi, če ga boš iskal. Zakaj pa imaš scvrte možgane, pa resno ne vem. ;)

> a je na tistem enem CDju tut Office gor? Photoshop? Nero mogoče? Project tut ne?

Kot vem, je za osnovno inštalacijo ponavad treba več kot le prvi CD. recimo Slackware 9.1 ima KDE in Gnome namizja šele na drugem CDju. Inštalacija pa pobere 2 giga diska.

Če otroc nimate pojma, ne klobasajte neumnosti.

In ja, Linux bo šele postal hiter in primerljiv z Windowsi, ko bo enkrat plačljiv. Fedora vs. RH9 je lep dokaz te teze. :)

borchi ::

IceMan: ti ne veš niti kaj je linux, a je tako?

zdej sem ti že hotu razložit, da je za instalacijo linuxa dovolj že ena sam disketa, ampak sem se spomnu, da nisi na forumu zato, da bi prispeval znanje ali ga tu pobral.

ti samo smetiš tu! tvoje poste bi moral forum zavrnat kot spam!
l'jga

undefined ::

> zdej sem ti že hotu razložit, da je za instalacijo linuxa dovolj že ena sam disketa, ampak sem se spomnu, da nisi na forumu zato, da bi prispeval znanje ali ga tu pobral.

Hehe. Potemtakem je tud Win9x na eni disketi... Win9x boot disketa, namreč. Napiše "Starting Microsoft Windows 98..." pa te rukne v Command Prompt (konzola). A se Linux na eni disketi v čem razlikuje? Mislim, LOL. ;)

> ti samo smetiš tu! tvoje poste bi moral forum zavrnat kot spam!

Ne sodi druge po sebi. :)

borchi ::

Hehe. Potemtakem je tud Win9x na eni disketi... Win9x boot disketa, namreč. Napiše "Starting Microsoft Windows 98..." pa te rukne v Command Prompt (konzola). A se Linux na eni disketi v čem razlikuje? Mislim, LOL. ;)


ja, glej, za tebe se stvar ne razlikuje, ker ne znaš ne z win98 ne z linuxom na eni disketi narediti nič!

nekdo pa lahko z linuxom na eni diketi naredi lep router, zraven še firewall, potem izkoristi še http server, ki je v kernelu in še kako stvar.

ampak, to seveda ni za tebe! čao! welcome to my kill file!
l'jga

Frgazor ::

ali kot bi dejal Predsednik: poglejte... bedaki pač so.

alyo ::

Trije diski... pa kaj, so zmešani? Še Longhorn se nahaja le na enem CDju.

a ne "slučajno" na DVDju?

Novica o dolgitrobenti na DVDju
Kot vem, je za osnovno inštalacijo ponavad treba več kot le prvi CD. recimo Slackware 9.1 ima KDE in Gnome namizja šele na drugem CDju. Inštalacija pa pobere 2 giga diska.

heh ... od kdaj je pa linux = KDE ? linux lahko teče in tudi teče čisto v redu tudi brez KDE ali GNOME -- Windooze tega pač ni zmožen
2GB - zdej mi pa povej kolk zavezme longhorn? 500 MB sigurn :(
Talk is cheap because supply exceds demand.

undefined ::

> heh ... od kdaj je pa linux = KDE ? linux lahko teče in tudi teče čisto v redu tudi brez KDE ali GNOME -- Windooze tega pač ni zmožen

Ko govorim o Linuxu, ne govorim le o jedru, temveč o sistemu kot celoti za desktop operacije. verjetno pri tem res nisem bil dovolj jasen.

> 2GB - zdej mi pa povej kolk zavezme longhorn? 500 MB sigurn

Hehe, čez 2.5 giga, res je. Je pa tud res, da vse to naredi iz enega CDja, ni treba dol vlečt dva, ali tri. No, bistvo pa je, da XPji ne vzamejo več kot en giga, Longhorn namreč izide šele čez 2-3 leta. :)

BSD-jas ::

Eh Ötzie, ne boš verjel, eni tvoji kolegi s tega portala so na 1 (z besedo: EN) CD spravili Linux s KDE, OOo, Mozillo in še s celim kupom preostale šare, in to v taki obliki, da sploh ni treba inštalirati, temveč le bootati s CDja, in diska v principu sploh ne rabiš. Če te zanima, kaj vse se da spraviti na 1 (z besedo: ENO) disketo, si pa oglej kakšen tombrst in se čudi.

Frgazor ::

Fantu pac ne kapne, da je v kompletu ves potreben softver, skupaj z vec pisarniskimi paketi in ostalo saro. Sicer pa je ze Gospod rekel: blagor ubogim na duhu, zakaj njih je nebesko kraljestvo.

iso2000 ::

+AMEN+

undefined ::

VCV. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zahteve za Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
111593 (1361) Gandalfar
»

Red hat 6

Oddelek: Operacijski sistemi
111236 (1135) drola
»

Fedora Core 2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
262807 (2807) pecorin
»

Gentoo Linux 2004.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
82680 (2680) MasterMind
»

Service v linuxu

Oddelek: Operacijski sistemi
11919 (768) dr.J

Več podobnih tem