»

Izšla Fedora 4

Slo-Tech - Danes je izšla četrta inkarnacija Red Hatove Fedore. Fedora je ena izmed dveh Red Hatovih distribucij Linuxa (poleg Red Hat Enterprise Linux) in je namenjena splošni rabi. Njena značilnost je, da sestoji samo iz povsem brezplačnih odprtokodnih programov in je zato na voljo zastonj. Prenos je že mogoč z uradne strani in prek omrežja torrent, če je uradna stran prezasičena.

Na novico nas je opozoril nekdo123.

20 komentarjev

Fedora Core 4 test 1

OSNews - Lubitelje RdečegaKlobuka in njegovega nasledstva je razveselila novica, da si lahko DolPotegnejo Fedoro core 4 test 1. Glavne novosti so GCC 4.0, GNOME 2.10, KDE 3.4 in podpora za arhitekturo PowerPC. Za tiste, ki se jim trenutno ne ljubi nameščati OS, pa še informacija, da bo Fedora Core 4 test 2 predvidoma na voljo že 11. aprila.

Hekerski tempo je hud, vam ga uspeva slediti?

2 komentarja

Fedora Core 3

Lugos - Končno smo spet dočakali novo posodobitev ene izmed uporabniku najbolj prijaznih in prav tako najbolj popularnih distribucij operacijskega sistema Linux, Fedore Core 3.

In kaj je novega? Večinoma so samo posodobljene različice glavnega programja. Tako da sedaj v srcu teče jedro 2.6.9, poleg pa dobite na izbiro namizje Gnome 2.8 ali pa KDE 3.3. Med ostalim programjem, najdete tudi na nabasanih štirih ploščkih zdaj končno tudi Mozillo Firefox 1.0PR ter Mozillo Thunderbird 0.8, ni pa jim ušel niti Ximian Evolution 2.0.

Če želite preizkusiti to novo izdajo, imate uraden seznam zrcalnih strežnikov, slovenski zrcalni strežnik ter tudi Torrent datoteko.

Na novico nas je opozoril moj_nick.

Pripravite flejmthrowerje™.

9 komentarjev

Red Hat se podaja v novinarske vode

PC Linux Online - Znano je, da veliko podjetij izdaja revije o svojih programskih paketih. Odslej se jim bo pridružil tudi Red Hat, saj bo od marca naprej izhajal The Wide Open Magazine. Revija bo namenjena tako naprednejšim uporabnikom Linuxa in razvijalcem kot tudi navdušencem, zaobjeti pa bosta poslovna in domača uporaba odprtega programja. Zenkrat je navoljo šele predstavitveni članek o pripomočkih za nastavljanje Fedora Linuxa.

0 komentarjev

Konferenca Desktop Linux Consortium

News Forge - V izobraževalnem centru Bostonske univerze se je končala prva enodnevna konferenca Desktop Linux Consortium, katere namen je izobraževanje, razširjanje in povezovanje programske opreme za Linux na namizju.

Eden izmed organizatorjev konference je bil Bruce Parens, za mnoge najuglednejši podpornik odprtega modela razvoja programske opreme. Med svojim nastopom je podal nekaj presenetljivih napovedi: leta 2006 naj bi Linux poganjal 30% delovnih postaj, IBM naj bi kmalu kupil Novell ali pa vsaj trdno stal ob njem, največja grožnja Linuxu pa so po njegovih besedah patenti in digitalno upravljanje pravic (DRM).

Poleg tega je napovedal novo distribucijo Linuxa, ki bo temeljila na Debian GNU/Linuxu in bo namenjena namizjem v podjetju. Soustanovitelj Ximiana, Nat Friedman, je povedal, da Novell razmišlja o Evolutionu za Windows, s katerim bi omogočili lažji prehod na Linux, Sam Docknevich pa, da trenutno 14.000 zaposlenih v IBM-u uporablja Linux na namizju. Klik!

Zaskrbljujoče pa je, da...

3 komentarji

Fedora Core 1 je zunaj ...

Red Hat - ... z manjšo zakasnitvijo, saj je bila izdaja Fedora Core 1 predvidena za 3. november.

Fedora Core je nadaljevanje RedHat linije Linuxa, ki je prišla do številke 9, ko se je podjetje odločilo, da je Linux postal dovolj resna zadeva, da jo bo ponujalo samo podjetjem. Kodo in razvoj je prepustilo "skupnosti", ki jo bo podpiralo in od nje črpalo rezultate. Težava je bila predvsem v tempu izdaj, to je 2-3 verzije na leto, ki ga bo sedaj imela Fedora. Proizvajalci strežniškega SW kot je Oracle, SAP ... (in tudi namiznega za poslovno uporabo) mu ne sledijo, oziroma se jim ne splača testirati in prilagajati SW za vsako različico linuxa posebej. Enterprise izdaje pa prihajajo na leto do dve (kot Microsoft), zato so bolj preizkušene in primerne za poslovno uporabo, niso pa več zastonj. Koda je še vedno zastonj, saj po GPL licenci mora biti, vendar je izvorna in jo je treba prevesti ter povezati (compile & link) - stvar za resnične entuzijaste, torej.

Hekerski tempo je očitno preveč hud...

16 komentarjev

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Slashdot -

Red Hat je sedaj tudi uradno naznanil, da ukinjajo brezplačni Red Hat Linux. Tako bodo verzije 7.1, 7.2, 7.3 in 8.0 uradno podpirali do konca letošnjega leta, najnovejšo 9.0 pa do prihodnjega maja. Novih različic ne bomo več ugledali, zakaj sedaj se bodo posvetili razvoju novega Red Hat Enteprise Linux paketa, ki bo plačljiv. Uradno Red Hatovo elektronsko sporočilo o tem.

No, čisto konec brezplačnega Red Hat Linuxa to navsezadnje le ne pomeni, saj se bo projekt Fedora, ki sicer ni uradno podprt, a poteka pod okriljem Red Hata, in gradi distribucijo Linuxa iz samih brezplačnih programov, nadaljeval.

Izvirna novica.

7 komentarjev

Rdeč klobuk je mehek klobuk

100si - Red Hat, največji distributer Linuxa, je naznanil združitev Red Hat Linux Projecta s Fedora Linuxom, skupino, ki izdeluje pakete RPM različne programske opreme za Red Hat Linux. Nastala skupnost prostovoljcev se zdaj imenuje The Fedora Project in jo sponzorira Red Hat. Namen skupnosti je razvijati odprt operacijski sistem, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa in ustvarjati temelj za preskušanje novih tehnologij, ki bodo morda nekoč postale del Red Hatovih izdelkov.

fedora [fido´:r*] n A mehek klobuk

0 komentarjev