» »

Nastavitev portov

Nastavitev portov

dablyx ::

Frend pac rab nasvet al pa kej vec kako za vraga na switch-u Planet SW-801 nastaviti porte pa to sranje.. Namrec js imam router in samo to znam nastaviti zdej kako je pa z switchem pa nevem. A je podobno? (mislim to k mas pr routerju nastavitve preko web odjemalca).

NevarHere ::

ce se ne motim je switch samo prenesalec podatkov iz enga porta v drugega, in da dela SAMO to.
torej se ne da

bastadu ::

Na switchu ne moreš nič nastavljati...

Cross ::

valda da lahk nastavlas, ok edin ce mas switch z dneva d. sej osebek bi mogu dobit kasno disketo al pa cd zravn switcha kao za deljenje povezave, in tm pol dobis prog za stelat switch, porte, virtual server, bla bla. drgac pa naj bi lahko tut stelu tko da v xp-jih v explorerju v vrstico vpises svoj ip, kao http:\\193.168.1.2 in se ti pol naj bi odprla stran k se naj bi dal to stelat. tok za teorijo.

good luck!
entering the subspace

bastadu ::

Cross: Mi govorimo o switchu in ne routerju. Na teh navadnih low budget switch-ih se ne da nič nastavljat (druga pesem je verjetno s kakšnimi dražjimi, ki majo dodatne funkcije), ker je switch v osnovi samo kot razdelilec oz. povezovalec priključenih računalnikov (podobno kot razdelilec za elektriko:D). Toliko o teoriji;)

Self-Defence ::

bastadu ima prav, pri dražjih switchih lahko preko com porta spreminjaš omejitve portov na določeno MAC addresso, pri fiber switchih še celo dosti več in tudi preko web vmesnika. Pri teh cenejših pa nimaš žal kaj nastavljati.
LP

Cross ::

no zdej nebi vedu keri so kao low budget switchi, sam vem pa da mam jz doma že 5 let TRENDnet-ov switch, ksm dubu kabl takrat, in kokr se spomnm ni biu vredn kšn grozn dnar, pa ma kr neki funkcij, tiste k sm gor našteu pa še precej drugih drugih, razne TELNET managmente, blokiranje network addressov, paketov in portov... tko da nebi vedu pol točno. sam bastardu kokr se jz spomnm gimnazije vegove in kar so ns učil bi jz glih router primerju z razdelilcem z elektriko. lahk pa da se motm k se tok ne spoznam na to sam k mam glih doma to in sm se mogu kr ukvarjat stem da sm zrihtu porte in vse da je tko da mi vse dela na gudič.
entering the subspace

bastadu ::

Cross: Še enkrat, tokrat lepo počasi preberi, kaj sem napisal jaz in kaj si napisal ti... Zgleda da nimaš čisto razčiščeno, kaj je switch in kaj je router:\
...in kar so ns učil bi jz glih router primerju z razdelilcem z elektriko.
Prosim pokaži mi, kje sem to napisal?:|

Aja, pa nisem bastardu ampak bastadu;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

Cross ::

Cross: Mi govorimo o switchu in ne routerju. Na teh navadnih low budget switch-ih se ne da nič nastavljat (druga pesem je verjetno s kakšnimi dražjimi, ki majo dodatne funkcije), ker je switch v osnovi samo kot razdelilec oz. povezovalec priključenih računalnikov (podobno kot razdelilec za elektriko) Toliko o teoriji

torej v prezadnjem stavku omenjaš elektriko in switch v istem stavku.
-------
res pa je tudi da nimam čist razčiščen ker se ne spoznam tok na to. pa še uporabu sm besede kot so "lahk pa da se motm k se tok ne spoznam na to" in "kokr se jz spomnm" kar namiguje na to da nisem siguren o svoji trditvi, brez da bi dobesedno to povedu. sem pa siguren v to da imam switch doma dokaj siguren kaj nm je prfoksa jokala o teh stvareh pr pouku. se tudi opravičujem za tvoj misspelan nick bastadu. brez zamer upam. ;)

cheers!
entering the subspace

bastadu ::

torej v prezadnjem stavku omenjaš elektriko in switch v istem stavku.
Ni panike, ampak jaz sem primerjal switch z električnim razdelilcem in ne router električnim razdelilcem kot si me ti citiral. To je velika razlika, ravno tako kot switch in router. Router je lahko naprava (ali tudi računalnik z najmanj 2 mrežnima karticama), ki ima samo WAN vhod (se pravi vhod za modem) in samo 1 mrežni izhod na katerega je priključen 1 računalnik.

Če ima router več mrežnih (RJ45) izhodov, potem je to kombinacija routerja in switcha. Se pravi da lahko router uporabimo tudi kot navaden switch, v primeru, da ne uporabljamo WAN porta. Ker nastavitve, ki jih ti urejaš na routerju ( nastavitve firewalla, preusmerjanje portov...) veljajo samo na relaciji router - switch (če govorimo o routerju kot kombinacija routerja in switcha), nikakor pa ne med posameznimi porti switcha. Zato sem tu oporabil frazo podobno kot razdelilec za elektriko.
Bi dal pa skoraj roko v ogenj, da je tista naprava ki jo imaš upravlja tudi funkcijo routerja in ni samo switch:P

Aja, seveda tudi jaz napišem kar mislim da je prav in mislim da kot admin mini omrežja (cca. 20 PCjev) v študentskem domu dosti stvari razumem in vem kaj je kaj, kajti zadeva (še zdaj) deluje zelo dobro;)
Seveda pa so dobrodošle tudi kritike (seveda z argumenti) od drugih, če kdo meni da sem kje mimo ustrelil:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

Zheegec ::

Da ne bo več zmede (Cross);

Hub je dejansko razdelilec za elektriko (seveda v našem primeru za net traffic) -> vse kar dobi na en vhod pošlje po vseh ostalih UTP kablih.

Switch je hub, ki pa pogleda header paketka in pošilja paketke na tisti IP, na katerega so namenjeni (ali pa subnet).

Router pa ima 1 WAN port in N LAN portov, ter ima funkcije kot so blokiranje portov, firewall, deljenje WAN povezave z enim zunanjim IPjem,...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

NevarHere ::

in če si Cross tole razumel pol pa res ni vec blema:D :P

Gapi ::

In na koncu bomo izvedeli da ma tipček le probleme z Windows service packom 2 v kerem je firewall in ne more tankat svojih rožic.
No person is rich enough,to buy back his past.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razdelitev UTP kabla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10423550 (8512) Daniel
»

Router z min. 6 portov

Oddelek: Kaj kupiti
141223 (906) Invictus
»

switch

Oddelek: Omrežja in internet
91871 (1391) AvtoR
»

osnove routinga

Oddelek: Omrežja in internet
71192 (956) bjelakrez
»

Razlika med router/switch

Oddelek: Omrežja in internet
78299 (8149) Boky

Več podobnih tem