Forum » Loža » F.Dick
F.Dick
domeski ::
Zivjo,
a ve mogoce kdo, kje se dobijo nozi F.Dick.
To so bolj mesarski nozi.
Fajn bi blo ce je to v Ljubljani ali okolici.
lp D.
a ve mogoce kdo, kje se dobijo nozi F.Dick.
To so bolj mesarski nozi.
Fajn bi blo ce je to v Ljubljani ali okolici.
lp D.
flipflop ::
V neki drugi temi so se omenjali Dick noži, prodajajo jih pri akvoniju,ampak ni ravno v LJ.
STASI ::
Mogoče je on mislu tele stvari sam je sam spletna trgovina, plačaš lahko popovzetju DICK. Sem kupu ene par stvari že. Vrhunska kavliteta. Poglejte njigov katalog.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
domeski ::
Zivjo
Ma kupil bi ene dva mesarska noza s plasticnim rocajem.
Na njihovi strani imajo ful modelov za razkoscicevanje, za filete,za kozo....
Pa me zanima ce je kje kaksna trgovina blizu Ljubljane s temi nozi. Doma imamo enga z lesenim rocajem, star je
skoraj 20 let, pa je se zmeraj najboljsi pr hisi. Se urezes se dobro z njim.
Nekaj takegasm mel v mislih
lp
Ma kupil bi ene dva mesarska noza s plasticnim rocajem.
Na njihovi strani imajo ful modelov za razkoscicevanje, za filete,za kozo....
Pa me zanima ce je kje kaksna trgovina blizu Ljubljane s temi nozi. Doma imamo enga z lesenim rocajem, star je
skoraj 20 let, pa je se zmeraj najboljsi pr hisi. Se urezes se dobro z njim.
Nekaj takegasm mel v mislih
lp
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()
OwcA ::
Čudi me, da na strani nimajo napisano iz katerega jekla so rezila.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
STASI ::
Ja pri nožih je vsaj pri Dick.biz uporabljeno 'Damascus steel'. eni so iz keramike pa še kako vrsto jekla so uporbaili.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
Barakuda1 ::
he-he-he
Če bi tud to napisali, bi poznavalci hiter vidli, da so ti noži kr precejšen nateg.
Da boš lahko te nože brusil tko kot se spodob, kar pozab. Ko nož dobi tako imenovano "iglo" ga vrž v koš za smeti in kup novga.
Res kvalitetni in uparabni noži se že na prvi pogled ločijo od drugih med drugim tudi po zunanjem videzu
- ročaju
- rezilu.
Pri dobrih nožih je ročaj običajno izdelan iz lesa, rezilo pa je vanj vkovičeno z bakrenimi kovicami.
Samo rezilo je vkovičeno v ročaj praviloma s tremi zakovicami, rezilo (tisti del v ročaju) pa praktično poteka po celi dolžini ročaj. Ročaj je izdelan iz enga kosa in ni lepljen ali kaj podobnega.
Rezilo je obdelano v obliki klina, ki enakomerno poteka od hrbtišča do ostrine noža.
To poemni, da nož na delu rezilne površine ni še enkrat posebaj obdelan v novo rezilno površino, ki je videti kot neka britvica (hhmmm - vsaj men tko deluje )
Nož, kot sem ga zgoraj opisal je praviloma tudi po občutku (pa tudi zares) težji od nožev s plastičnim ročajem in njim podobnih.
Brušenje takšnih nožev pa je tud povsem standardno. Brusi se z brusnim kamnom (in ne tako kot tisti plastični z nekimi posebnimi koleščki ) "igla" pa se odstranjuje tudi s posebnim okroglim brusom (po domač se mu po nekod reče "štrajher"
Tak klasičen nož, če z njim lepo ravnaš, je praktično skoraj neuničljiv, medtem ko za one plastične nimam ravno pohvalnega mnenja.
Če bi tud to napisali, bi poznavalci hiter vidli, da so ti noži kr precejšen nateg.
Da boš lahko te nože brusil tko kot se spodob, kar pozab. Ko nož dobi tako imenovano "iglo" ga vrž v koš za smeti in kup novga.
Res kvalitetni in uparabni noži se že na prvi pogled ločijo od drugih med drugim tudi po zunanjem videzu
- ročaju
- rezilu.
Pri dobrih nožih je ročaj običajno izdelan iz lesa, rezilo pa je vanj vkovičeno z bakrenimi kovicami.
Samo rezilo je vkovičeno v ročaj praviloma s tremi zakovicami, rezilo (tisti del v ročaju) pa praktično poteka po celi dolžini ročaj. Ročaj je izdelan iz enga kosa in ni lepljen ali kaj podobnega.
Rezilo je obdelano v obliki klina, ki enakomerno poteka od hrbtišča do ostrine noža.
To poemni, da nož na delu rezilne površine ni še enkrat posebaj obdelan v novo rezilno površino, ki je videti kot neka britvica (hhmmm - vsaj men tko deluje )
Nož, kot sem ga zgoraj opisal je praviloma tudi po občutku (pa tudi zares) težji od nožev s plastičnim ročajem in njim podobnih.
Brušenje takšnih nožev pa je tud povsem standardno. Brusi se z brusnim kamnom (in ne tako kot tisti plastični z nekimi posebnimi koleščki ) "igla" pa se odstranjuje tudi s posebnim okroglim brusom (po domač se mu po nekod reče "štrajher"
Tak klasičen nož, če z njim lepo ravnaš, je praktično skoraj neuničljiv, medtem ko za one plastične nimam ravno pohvalnega mnenja.
OwcA ::
Se podpišem pod Barakudin odgovor.
Edino glede profilov rezila bi dodal, da ni vsak optimalen za vse. Konveksen je recimo bolj pripraven za sekanje (predvsem zato, ker je bolj vzdržljiv), dletast za rezanje (ker lahko dosežemo zelo majhne skupne kote.)
Priporočeno branje.
Edino glede profilov rezila bi dodal, da ni vsak optimalen za vse. Konveksen je recimo bolj pripraven za sekanje (predvsem zato, ker je bolj vzdržljiv), dletast za rezanje (ker lahko dosežemo zelo majhne skupne kote.)
Priporočeno branje.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: OwcA ()
Barakuda1 ::
Pod ta dodatek se pa jaz sopodpišem
In hvala za shematičen prikaz (rezil), ki sicer ni v ničemr v nasprotju z mojimi izvajanji. Le več kot lepo ga dopolnjuje
In hvala za shematičen prikaz (rezil), ki sicer ni v ničemr v nasprotju z mojimi izvajanji. Le več kot lepo ga dopolnjuje
Keyser Soze ::
Barakuda in Owca... Bla, bla.
Ko bosta stara cca. 50 let in bosta imela za sabo 30 let mesarskih izkušenj se pa oglasita. Mislim, da je bolj za zaupat človeku, ki je profesionalec v tem poklicu kot pa dvema fantkoma, ki se opirata na samo TEORIJO.
Dick noži so .... Pač preprosto SO vrh ponudbe.
Ko bosta stara cca. 50 let in bosta imela za sabo 30 let mesarskih izkušenj se pa oglasita. Mislim, da je bolj za zaupat človeku, ki je profesionalec v tem poklicu kot pa dvema fantkoma, ki se opirata na samo TEORIJO.
Dick noži so .... Pač preprosto SO vrh ponudbe.
Barakuda1 ::
Dick noži so .... Pač preprosto SO vrh ponudbe.
Hja, a je kdo rekel, da niso.
Kar se mesarskih izkušenj tiče (30 let ), ti kar nekak ne vrjamem, da jih imaš, da bi mi lohk zdaj v tej smeri držal predavnje
Kar se poznavanja hladnega orožja nasploh (mednje spadajo tudi noži) tiče, pa ne rabim bit lih mesar.
Tud ne rabim bit mesar, da nasedem čisto poceni komercialnim trikom velikih multinacionalk, ali pač.
OwcA ::
@Keyser: in seveda se ta "vrh" ponudbe odraža v ceni, recimo v primerjavi s temi ali temi ...
Še vedno so to "samo" tovarniško in masovno delani noži in to prinese določene omejitve.
Še vedno so to "samo" tovarniško in masovno delani noži in to prinese določene omejitve.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()
ŽirC ::
Dobre noze slovenske kvalitete izdeljuje Skulj (njegov sin je naredil samomor glede ljubljanske banke).
Lp, ZirC
Lp, ZirC
aks.rula.org
Kaufmann ::
Baje so Gieser Messer klasa. Kolega jih prodaja
A mogoče kdo ve kje dobit kopijo Spiderco Civilian C12, original je namreč predrag.
A mogoče kdo ve kje dobit kopijo Spiderco Civilian C12, original je namreč predrag.
ni podatka
Barakuda1 ::
mokelembembe
Poskusi v kleti Emporiuma v LJ.
Tam je specializirana trgovina. Je pa mal odvisno od sreče. Če ja v službi lastnik (ki se na zadeve res spozna) se boš lohk z njim dogovoro tud o takšni zadevi. Če pa delajo zaposleni trgovci, je pa bolj kriza
Poskusi v kleti Emporiuma v LJ.
Tam je specializirana trgovina. Je pa mal odvisno od sreče. Če ja v službi lastnik (ki se na zadeve res spozna) se boš lohk z njim dogovoro tud o takšni zadevi. Če pa delajo zaposleni trgovci, je pa bolj kriza
OwcA ::
@mokelembembe: imeti cenen žepen nož (=kopija Civiliana, original ni napačen) in ga uporabljati je lahko zelo nezdravo za prste in boleče zate.
@ZirC: imaš morda kakšen link do njegovih nožev ali kontaktno številko?
Ve kdo še za kakšnega dobrega slovenskega nožarja?
@ZirC: imaš morda kakšen link do njegovih nožev ali kontaktno številko?
Ve kdo še za kakšnega dobrega slovenskega nožarja?
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()
Kaufmann ::
Owca, vem da zna bit malce nevarno, ampak saj ne živim v Bronxu da bi ga vsakodnevno uporabljal
ni podatka
Keyser Soze ::
He, govorim o izkušnjah mojega soseda. Dvomim, da je kdo spravil toliko živalskega kraljestva na drugi svet z enim samim nožem. Od živega do predelanega.
20 let že uporablja en in isti nož saj vemo katere znamke. In mu verjamem, glede na to kako grd ročaj ima(zdelan les).
Sicer pa, vaas lahko vprašam zakaj potrebujete takšne nože? Za imidž, preživetje v naravi???
20 let že uporablja en in isti nož saj vemo katere znamke. In mu verjamem, glede na to kako grd ročaj ima(zdelan les).
Sicer pa, vaas lahko vprašam zakaj potrebujete takšne nože? Za imidž, preživetje v naravi???
OwcA ::
Kuharske nože se ponavadi uporablja za kuho.
Drugače pa dvomim, da si lahko (pri nas) ustvariš nek pozitiven imidž z noži, kar seveda še ne pomeni, da nas ni nekaj, ki nas te stvari zanimajo in so všeč.
Drugače pa dvomim, da si lahko (pri nas) ustvariš nek pozitiven imidž z noži, kar seveda še ne pomeni, da nas ni nekaj, ki nas te stvari zanimajo in so všeč.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Keyser Soze ::
Nisem vedel, da si kuhar.
Ampak, kako pa potem veš, da so noži tako dobri, če ga ne preizkusiš v praksi?
Ampak, kako pa potem veš, da so noži tako dobri, če ga ne preizkusiš v praksi?
OwcA ::
Pribljižno takrat, ko sem izstopil iz Flat Earth Society, sem začel verjeti tudi tu in tam čemu, kar preberem. Ali recimo lastne izkušnje apliciral na primerljive probleme.
Ti resno trdiš, da je masovno izdelan širše dostopen nož (ali kakršen koli drug izdelek) lahko primerljiv z unikatom, kjer je bila cena in posledično uporabljeni materjali (vrhunskih jekel na nožu te velikosti za < 100 EU ne boš našel, pa če se na glavo postaviš) zapletenost izdelave postranskega pomena?
Ti resno trdiš, da je masovno izdelan širše dostopen nož (ali kakršen koli drug izdelek) lahko primerljiv z unikatom, kjer je bila cena in posledično uporabljeni materjali (vrhunskih jekel na nožu te velikosti za < 100 EU ne boš našel, pa če se na glavo postaviš) zapletenost izdelave postranskega pomena?
Otroška radovednost - gonilo napredka.
domeski ::
Zivjo,
barakuda, plasticni rocaji se uporabljajo pri mesarskih nozih za profesionalno uporabo, zato ker je les dober gostitelj bakterij in klicev. Pa v klavnicah morajo po koncanem delu vse orodje razkuziti nad 82°C se mi zdi. Pa zgleda da plastika bols to prenese.
Kovice iz bakra se pomoje(ne me drzat za besedo)tud ne uborabljajo v te namene ravno iz teh vzrokov. Pa se ful mehke so.
Lani sm delou v eno orodjarni pa sem si naredu en ma vecji noz,maceto. A na to idejo sm prisel zadnje stiri dni mojeg dela, zato je oblika mal cudna, pa lesen rocaj mi je pocil ker sem 'moral' uporabiti svez les od slive(nisem imel posusenega). Ampak pa odbije vejo premera 3-4 cm od prve.
Eno dopoldne je bil samo na kaljenju pa poboljsanju matr. Za tist noz sm se kar matral,ce bi pa hotu da bi bil res spica bi ga mogu vsaj se ene 4-5 dni dodelovat. Men je potem prav razumljivo, ce so unikati tolk drazji od velikoserijskih nozev, niso pa spet tako megalomansko boljsi od nekih dobrih serijskih.
Unikaten noz kupis bolj za na kaksno steno, kot pa da ga bos zdej vsak dan uporabljal(pa ti bo po tleh padal, pa sodelavec bo z njim malo po kovini praskal..) ,al kaj.
Owca tisti nozi so bolj primerni sam za eno opravilo, al rezanje zrezkov,al cebule... pac za delo v kuhinji
Jaz pa rabim enga bolj univerzalnga,ne prevelikega,za odiranje,za razkoscicevanje,rezanje sniclov...Z enim TAKIM bi bil kar zadovoljen.
lp
barakuda, plasticni rocaji se uporabljajo pri mesarskih nozih za profesionalno uporabo, zato ker je les dober gostitelj bakterij in klicev. Pa v klavnicah morajo po koncanem delu vse orodje razkuziti nad 82°C se mi zdi. Pa zgleda da plastika bols to prenese.
Kovice iz bakra se pomoje(ne me drzat za besedo)tud ne uborabljajo v te namene ravno iz teh vzrokov. Pa se ful mehke so.
Lani sm delou v eno orodjarni pa sem si naredu en ma vecji noz,maceto. A na to idejo sm prisel zadnje stiri dni mojeg dela, zato je oblika mal cudna, pa lesen rocaj mi je pocil ker sem 'moral' uporabiti svez les od slive(nisem imel posusenega). Ampak pa odbije vejo premera 3-4 cm od prve.
Eno dopoldne je bil samo na kaljenju pa poboljsanju matr. Za tist noz sm se kar matral,ce bi pa hotu da bi bil res spica bi ga mogu vsaj se ene 4-5 dni dodelovat. Men je potem prav razumljivo, ce so unikati tolk drazji od velikoserijskih nozev, niso pa spet tako megalomansko boljsi od nekih dobrih serijskih.
Unikaten noz kupis bolj za na kaksno steno, kot pa da ga bos zdej vsak dan uporabljal(pa ti bo po tleh padal, pa sodelavec bo z njim malo po kovini praskal..) ,al kaj.
Owca tisti nozi so bolj primerni sam za eno opravilo, al rezanje zrezkov,al cebule... pac za delo v kuhinji
Jaz pa rabim enga bolj univerzalnga,ne prevelikega,za odiranje,za razkoscicevanje,rezanje sniclov...Z enim TAKIM bi bil kar zadovoljen.
lp
Barakuda1 ::
barakuda, plasticni rocaji se uporabljajo pri mesarskih nozih za profesionalno uporabo, zato ker je les dober gostitelj bakterij in klicev.
Za nepoznavalca zveni zelo prepričljivo, a ni čisto tako.
Leseni ročaji, ki so pravilno obdelani in pripravljeni (predvsem pa je vanje pravilno vgrajeno rezilo) so higiensko ravno toliko neoporečni kot plastični.
Včasih (pa tudi danes je to še zmeraj eden najboljših načinov) so primern in primerno posušen les, po nekaj ure prekuhavali v čebeljem vosku.
Po kuhanju so ga spet nekaj ur sušili na povišani temperaturi (cca 80 stopinj - kar je povsem zadost, da se vosek topi)
Tak postopek se je ponavljal tudi do pet (5) krat.
Po takšni obdelavi, tak lesen ročaj ni več vpijal prav nobene vlage ali drugih maščob. Poleg tega pa je bil bakteriološko kar dobro zaščiten, prav po zaslugo čebeljega voska.
Tak postopek izdelave ročaja je seveda izredno zamuden, tehnološko relativno zahteven in razume se - tudi izredno drag.
V tem je tudi skati rešitve v plastiki, saj serijska proizvodnja zgoraj opisanega načina izdelave skoraj (posebaj za takšno ceno) ne bi prenesla.
Nenzadnje pa so noži (posebaj mesarski) higiensko najbolj občutljivi na tistem telu kjer se rezilo zmontira v ročaj (enako velja za plastične ročaje - ni razlik).
Če hočemo nože higiensko vzdrževati, je potrebna pač dodatna kativnost.
Zgolj to, da bo nož imel plastičen ročaj, tega problema ne bo rešil
Glede kovic pa sam tole. Uporabljajo se bakrene kovice ravno iz razloga, ki si ga ti navedel. Ravno zato ker so dovolj "mehke" je to svojevrstno jamstvo, da bodo res zapolnile tudi najmanjše možne pore in razpoke, ki bi sicer pri trših materialih ostali.
Higiena je tako večja kot bi bila v primeru kovinskih zakovic.
Keyser Soze ::
Najbolj higienični noži so noži delani iz enega kosa jekla. Brez kakršnihkoli lesenih ali plastičnih delov. Ne pozabljat, da je plastika tudi porozna.
Barakuda1 ::
Če se zasleduje samo higiena, potem imaš zagotovo prav. Lep primer so medicinski instrumenti.
Ampak tukaj je tekla beseda o nožih, ki pa morajo poleg higienskih kriterijev zadostiti še kakšnim - estetsko-umetniškim naprimer
Ampak tukaj je tekla beseda o nožih, ki pa morajo poleg higienskih kriterijev zadostiti še kakšnim - estetsko-umetniškim naprimer
Keyser Soze ::
No ja, če sva čisto točna je debata najprej tekla o tem kje dobit Dickove nože. Pol se je pa razpasla na druga pota.:)
brzi45 ::
Kot ste se pogovarjali o dick-ovih nižih je res da so profesionalni noži res je tudi da so vrh ponudbe ampak nož pri meni ne zdrži 20 let ampak 20 nožev dickovih na leto ali še več.
Ni važno je lesen ročaj ali plastičen slovenski HACCAP pač hoče da so plastični ročaji ker so bolj higienski.
Ne rabiš 20-30 let izkušenj če imaš vsak dan nož v roki pa poskusiš dickov ali kateri drugi nož spoznaš kvaliteto v enem mesecu.
Keyser Soze poskusi si en dan delati v mesni industriji z kuhinjskim navadnim nožem takrat boš vedel zakaj se potrebujejo profesionalni noži (glej da si ne zjebeš zapestje).
Ni važno je lesen ročaj ali plastičen slovenski HACCAP pač hoče da so plastični ročaji ker so bolj higienski.
Ne rabiš 20-30 let izkušenj če imaš vsak dan nož v roki pa poskusiš dickov ali kateri drugi nož spoznaš kvaliteto v enem mesecu.
Keyser Soze poskusi si en dan delati v mesni industriji z kuhinjskim navadnim nožem takrat boš vedel zakaj se potrebujejo profesionalni noži (glej da si ne zjebeš zapestje).
Ejsi_Disi ::
Uffff, ti pa si brzi. Celih 7 let si rabil za odgovor :)
Rock n' roll ain't noise pollution!
krneki0001 ::
to da je plastika bolj higienična od lesa, je pa zmota. Les je veliko bolj higieničen in se iz njega bakterije tudi lažje sperejo kot iz porozne plastike.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
brzi45 ::
Dickovi noži imajo modro plastiko in se nima kje nabirat umazanija odvisno je pa tud od tega kje se uporablja nož.
Ja res sm mal pre-hiter :D
Ja res sm mal pre-hiter :D
Ales ::
Dickovi noži imajo modro plastiko
Dickovi noži imajo plastiko vseh možnih barv, to nima nobene veze z ničemer razen z barvnim kodiranjem, da veš kje kaj uporabljaš. Verjetno si mislil kemijsko sestavo plastike?
Kakorkoli, Dickovi noži so dober nakup in tudi niso o predragi, sploh če primerjam z kakim marketinškim nategom, ki se veselo oglašuje okoli. Orodje pač kot orodje.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako skrbite za ostre nože? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14064 (11590) | BorutO |
» | Kvalitetni noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25791 (18992) | krneki0001 |
» | Solingen noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31018 (17569) | Okapi |
» | noži in pomivalni strojOddelek: Loža | 5687 (4775) | imagodei |