» »

MSI K8N NEO2 Platinum in A64 939 problemi...

MSI K8N NEO2 Platinum in A64 939 problemi...

«
1
2

Primoz78 ::

Pozdravljeni, danes sem dobil koncno nov sistem in sicer A64 3200+ (soc 939) ter MSI K8N NEO2 Platinum. Pojavlja se mi pa sledeci problem...vsako tolk casa, mi miska zmrzne takoj ob zacetku oz. prihodu v windowse...zgodi se vsake drugic ko restartam masino. A se komu kaj podobnega pojavlja?

Lp Primoz

p.s. A bi mi kdo morda na kratko razlozil kako zadevo mal navit ;)...predolge teme o tem in se na ta BIOS se ne prevec dobro spoznam

Zheegec ::

Se zgodi, mogoče kakšen spyware, virusi ali pa preprosto če imaš LAN iskanje DHCP serverja ali broadcastanje/iskanje printerjev po mreži. To zna zaštekat kakšen computer za minutko ob bootanju.

Za navijanje imaš članek osnove navijanja tukaj na Slo-tech pod članki, preberi, pa potem sprašuj če še kaj ne bo jasno.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

_spirit_ ::

Imam isto plato, samo proc je drugi, teh problemov pa nimam. Verjetno se skriva problem kje drugje.

Tko btw (offtopic) imaš proc 0,09 ali 0,13? :8)

Primoz78 ::

Sem preklopil na USB...sedaj je vse normalno. Zanima me pa se neki...imam Hitachi 7k250 SATA disk...zadevo pa mi je zaznalo kot removable...sedaj imam poleg ure v spodnjem desnem kotu za Safely remove hardware...kaj sem pa tu naredu narobe?

Lp Primoz

Primoz78 ::

....Athlon64 3200+...0,09 >:D ...nisem se nic navijal. Drugace mam 2X512MB apacer PC4000 in Thermalright XP-90 retail...sam cudno, da je ventilator obrnjen navzgor, tako da vlece ven iz coolerja ne pa da piha na cooler. Tako je bilo v skatli...booo...

Lp Primoz

Zheegec ::

Primoz78 - To je po defaultu za vse SATA diske.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Primoz78 ::

...aja?!...kako pa, da mi pri NF2 plosci tega ni delalo?...a se da na kak nacin porihtat?

Lp Primoz

_spirit_ kolk mas kaj temperaturo in z kakim coolerjem? Pa z kom meris to...ker tisti progy ki je zraven plate me ne preprica prevec :\

_spirit_ ::

Primoz, glede diska je pri meni enako. Tako da se ti ni treba sekirat ;) Kar se tiče temperatur imam original hladilnik še gor (v bližnji prihodnosti nameravam zmontirat vodno), temp pa se gibljejo med 29-50 stopinj. Merim jih pa z CoreCenter. Poberi si dol najnovejšo verzijo (1.7.2), ker samo ta pravilno meri vse temperature. Druge so bile bolj boge :\

Kje pa si kupil Winija (0,09)?

Primoz78 ::

E-misija...mal drag je bil...ma sem se zmenil za placilo v 2 obrokih...;) Mam zadnjo verzijo tega Core cetner...sam kako je mozno, da temperatura v enem intervalu (3 sec) niha iz 42 na 38 pol v naslednjem intervalu pa na 46....hmmm morm mal pogledat, ker se mi zdi mal visoka temperatura za XP-90 cooler...:\

Danes bom probal kaj navit, sam morm se postudirat kako...upam, da ne bo ram delal problemov :\...bom solo sprical danes ;) ...ne da se mi iz NG v Skofjo Loko....:O

Lp Primoz

_spirit_ ::

Navijaj s tem programčkom: link

Najprej navijaj samo ram, tako da vidiš do kje prideš z ramom... malo navij, potem spusti malo množilnik da znižaš mhz na procesorju in tako ponavljal dokler ne vidiš do kje prideš z ramom, potem pa lepo navij vse skupaj. Jaz zraven ponavadi poženem še kakšen superpi, da vidim če pride skozi ali ne.

Imaš tudi še kakšne druge načrte na plati poleg XP-90? Zelo bi me zanimalo kakšen chipset gor, natančneje katere izdaje je. Če boš kdaj delal v tej smeri poglej, pa mi javi. ;)

Primoz78 ::

_spirit_ hvala za pomoc :)) bom poskusil...zaenkrat nimam nacrtov, ker je full vse nabasano gor...bom poslikal pa prilepil bos videl...z XP-90 je ze full kriza rame dajat v prvi in drugi slot...pa se IDE vtica sta drug ob drugem in zraven je se od disketnika ter napajanja...vse je prevec nabasano. Drugace pa XP-90 skor pokrije se NB ventilator...:\ . Na testih za XP-90 sem bral, da je full tezko ga montirat...kar moram povedat, da ni cisto res...meni je sel full na easy, dosti lazje kot SK-7. Edino kar je...ce bi procesor ne bil zasciten bi sel ze kdaj po gobe pri montazi tega "stvora"...:|
Ram bi moral it na 250mhz BP....Apacer PC4000...ce se ne bo obnesel bom se probal kaj zment v BOF-u...Trenutno mam v SC modu...kolk pridobim v DC nacinu?

Lp Primoz

VASkO ::

dc odvisno na kaj gledas. superPI pridobis do 3 sekunde, pa drugje je skok tudi kar opazen (v benchmarkih).

sam mam tudi winija 3200 pa mam na 2.6ghz temperaturo do 41°C, tak da se mi tvoje zdijo fajn visoke. mam pa vodno hlajenje. na default frekvenci se mi greje pa na 32°C maksimalno. res so hladni tile 9nm amdjcki :)

Primoz78 ::

Hmmm...samo da nisem obrnu narobe tistega XP-90...:8) ...Heat pipes so na spodnji strani...a je tako prav?...bom se enkrat vzel dol pa spet namazal pol upam, da bo boljse. Na kolk mas pa voltazo pri 2,6 ghz?

Lp Primoz

VASkO ::

voltazo mam na 1.5V. proc se res dobro navija za moje pojme. na 1.6V dela na 2715mhz, visje se nisem probal. je pa to 0433 spmw, samo pa je mem controler bolj tak tak. v dual nacinu mi z ocz plat rev2 2x512mb potegne samo do 260mhz na 10-4-4-3 zakasnitvah. z eno palcko rama pa dela na 280mhz na 10-3-3-2.5. winie pac

_spirit_ ::

Vasko, katero plato imaš?

VASkO ::

giga k8ns-ultra 939

Primoz78 ::

Hmm....sem obrnu ventilator in zadeva se vedno na 38 stopinj...sem pa probal navit...sem dal HTT 4X FSB na 230...in mi zadeva zasteka ko skenira IDE porte...kje gresim?...:\

Lp Primoz

p.s. _spirit_ poglej ZS.

_spirit_ ::

Vasko: si že slučajno gledal katero izdajo chipseta imaš? Bi ti bil zelo hvaležen če bi mi dal ta podatek.

Primož: Ti bom kar tukaj odgovoril, lahko pride še komu prav. Najprej začnem pri biosu. Če bi imel BH5 rame, potem bi bilo najbolje, da bi si naložil bios 13,6mod ali 1,36b. Uporabniki z BH5 rami so s tem biosom najbolj zadovoljni. Najlepše pa se z TCCD rami počuti bios verzije 1,41 oziroma 1,51 (ki je praktično isti kot 1,41, le da je noter popravek za nove diske z 16mb predpomnilnikom). Izide biosov redno spremljal tukaj ( link), ker pride vedno kaj novega. Na uradne MSIjeve biose pozabi, ker se posobaljajo res počasi... z beta biosi, pa boš dobil tudi različne dodatne stvari, kot je npr. možnost višanja voltaže na procesorju za 13%, 18% in več od nastavljene in podobno. Sam tega ne uporabljam, ker praktično vse zvišam v windowsih.

Zdaj pa na HTT. Imej ga vedno okoli 1000mhz. Pri 5 x "FSB" boš prišel maksimalno do 210, nekateri pridejo tudi več, ampak ne brez "popravkov" na matični :D jaz uporabljam 4 x "FSB" kjer lahko prideš z FSBjem do približno 260, za več pa uporabljaj 3x HTT. Sem pa tudi sam stestiral in poskusil različne možnosti, npr. 3x200, 4x200, 5x200 in so razliker res majhne. Tako da pač malo stestiraj in boš sam videl kaj ti najbolj ustreza.

Kar se tiče timingov, nastavitve HTT in še veliko drugih stvari, uporabljaj ta program ( link). S tem lahko vse nastavitve spreminjaš kar v windowsih.

Aja, pa še nekaj zelo pomembnega sem pozabil. Pri tej plati, če imaš SATA, OBVEZNO (!) uporabljaj SATA3 ali SATA4 priključek. SATA1 in 2 ne zakleneta PCI frekvence in z njimi reskiraš, da boš ostal brez podatkov na diskih :\

Upam da sem ti kaj pomagal, če te še kaj zanima pa kar vprašaj. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _spirit_ ()

_spirit_ ::

Če pa ti je še to premalo in če bi rad tudi sam kaj poskusil pa odsrfaj sem. Tukaj imaš malo morje nasvetov, predelav, trikov, testov in podobnih zadev. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _spirit_ ()

Primoz78 ::

Hvala za izvirno pomoc! :)) ...bom takoj poskusil zadevo :D

Lp Primoz

uff...a se da bios flashat direkt iz windowsev...nimam disketnika...:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

VASkO ::

seveda se da

Primoz78 ::

No hvala vsem za pomoc...uspelo mi je updejtat BIOS...in seveda tudi navit...HTT sem dal na 4X...240, sedaj furam na 2400mhz ram pa na na 240mhz...temperatura procesorja v idle cca. 38-39 stopinj...bom probal se kaj vec, da izkoristim ram...:))

Se enkrat hvala za pomoc _spirit_ in VASkO :))

Lp Primoz

FiDeK ::

Bi še jaz prosil za pomoč. Moj sistem:

MSI K8N neo2 platinum
A64 3800+ (2.4GHz)
2x 512MB Twinmos Twister PC4300 CL3.0 3 3 8


Vem sicer da ta proceosr ne slovi ravno po tem, da se ga da dobro naviti, ampak mislim da bi se moralo vsaj malo... Sem malo pregledal te linke ki ste jih napisali in nastavil BIOS ampak že ko pridem s FSB do 208 (HTT je na 4x) sicer res nekaj časa dela stabilno ampak se potem začnejo v windowsih pojavljat precej čudne napake. Aja, temperatura na default FSB je okoli 48°C. Zdaj ne vem, je to RAM kriv? Ker tisti A64 Tweaker sem si potegnil dol, ampak si sam ne upam spreminjat teh timingov ker niti ne vem kako in zakaj....

_spirit_ ::

Vasko: si mi pozabil odgovorit na vprašanje :8)

Fidek: ti imaš verjetno NewCastle jedro, no takega imam tudi jaz in siguren sem, da bi moral it tudi tvoj višje. Bi nam pa mogel dat vsekakor malo več podatkov o tvojih nastavitvah. Ram te sigurno ne zaustavlja, razen če imaš v biosu naštimane nastavite timingov na "AUTO" pa ti sistem sam nastavi nižje timinge od deklariranih. Poskusi si namestit kakšen CPU-Z, pa nam prilepi kakšno slikico oziroma povej točno kaj imaš vse nastasvljeno. ( link). Lahko pa pošlješ slikico tudi meni na mail.

_spirit_ ::

Primož: ni problema. Boš pa na tisti strani ki sem ti jo dal vsekakor najdel vse kar te zanima. Jaz sam tudi iščem proc z Winchester jedrom, z razliko da iščem 3500+.

FiDeK ::

Res je, na AUTO je nastavljeno v biosu, ker si nisem upal kar sam nekaj spreminjat. Naj potem nastavim na 3 3 3 8? Ker cpu-z pa kaže pravilne timinge, pod SPD so pa napisani 3 4 4 11?!

Slika pa je tu:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

_spirit_ ::

SPD je že v redu, to so deklarirani timingi tvojih ramov in hitrost s katerimi bi morali delat rami s temi zakasnitvami.

Problem se verjetno skriva kje drugje. Tudi s timingi 3-3-3-8 bi moral pridet vsaj do 250.
Si si prebral drugače nasvete ki sem jih dal Primožu? vsekakor pa si preglej tudi link. Ne pozabit premaknit (v primeru da ima SATA disk) disk na SATA 3 ali 4. Poglej če imaš izklopljen Cool&Quiet v biosu. Ne navijaj z CoreCenter! HTT imej obvezno na 4x, vsaj dokler ne greš čez 260. Poglej če imaš izklopljen Agressive Timings. Če še nisi si posodobi bios....

V glavnem malo poskušaj. Naštel sem ti tiste stvari, ki bi bile najbolj možne, vednar pa poskusi tudi vse ostale, ki so napisane na tej strani ( link).

Pa še to, če je 4 8stopinj temperatura ob neobremenjenem procesorju, si najprej poglej stik hladilnika s procesorjem ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _spirit_ ()

FiDeK ::

Vse te, ki si jih naštel sem že nastavil tako...samo biosa še nisem flashal. Bom to poskusil zdaj.

Potem v biosu pustim vse nastavitve za ram na AUTO?

_spirit_ ::

Lahko pustiš, lahko pa si jih nastaviš kakor želiš. Ne se bat, s tem ne boš nič pokvaril ;)

_spirit_ ::

Oziroma naredi tako, nastavi si sam timinge na 3-4-4-8 kakor so deklarirani za tvoj ram in potem poskušaj navijat. Ko boš prišel na željene frekvence procesora, se pa loti zniževat timinge, npr 3-3-3-8, 2.5-3-3-8... v najslabšem primeru boš moral resetirat bios (CMOS) kar pa tudi ni nobena znanost. ;)

Primoz78 ::

Hmmm na na 2,4Ghz ni delalo stabilno...mi je po ene 10min ven vrglo...sedaj imam 250 x 9,5...pa dela stabilno...vsaj zaenkrat. Z propustnostjo rama pa se ni za hvalit....na 250mhz 3-3-3-8 mi pride v sandri nekaj cez 3200 MB/s...

Lp Primoz

_Dejan_ ::

Taka prepustnost je zato ker če maš zdej rame na 1:1 ti delajo na 237Mhz rajš uporabi množilnik 9 pa ti bojo rami delal na 250Mhz in bo prepustnost veliko večja.
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

VASkO ::

spirit, nisem gledal, kateri cip je gor, bi moral NB hladilnik dol vzet pa se mi ne ljubi.

Primoz78 ::

Zdaj sem dal na cas 2,5-4-4-13...pa na 250mhz DC....propustnost pa:
Int buffered iSSE2 5645 MB/S
Float buffered iSSE2 5648 MB/S

...mislim, da je precej boljse :D

Lp Primoz

p.s. Bomo vidli kolk casa bo stabilno...:\

MEDENA ::

nikar ne mej HTT na x,5 množilnikih.....vedno celo število...da je sihnrono...

Primoz78 ::

...ok MEDENA thx za info...bom postimal, da bo prav.

Lp Primoz

_spirit_ ::

MEDENA, HTT ni množilnik procesorja :D :D

Primož, MEDENA je mislil množilnik procesorja in ne HTT. Vsekakor pa kar tako naprej. Pa ne pozabi nastavit v biosu pri ramih na 1T, boš dosegal nižje frekvence, ampak propustnost rama bo opazno višja. ;) Jaz imam pri mojih trenutnih nastavitvah (ni na max - 2500CPU, 250 ram, 4x HTT - 1000mhz) imam natanko 7000 mb/s prepustnost rama.

Primoz78 ::

OK zdaj sem nastavil spet na HTT X4...množilnik procesorja 9,5 ter rame na 1T pri 250mhz...propustnost pa neki čez 6500 MB/s...upam, da bo zdrzala zadeva...:))

Se enkrat hvala za pomoc...

Lp Primoz

FiDeK ::

No jaz sem zdaj flashal bios na 1.40 (upam da je vredu...).

Glede temperature se tudi meni zdi zelo sumljivo...ker imam vodno hlajenje + arctic silver 5 pasto gor....bom jutri preveril če vse pravilno gor stoji.

Primoz78 ::

Ma v tem programu Core center sploh ne kaze pravilno...temperatura kar skace iz 36 na 46 in take fore...

Lp Primoz

_spirit_ ::

Sej ti program ne refresha vsako sekundo temperaturo! če bi pogledal malo nastavitve, bi videl, da je interval očitavanja temperature nastavljen na 3 sekunde.

Primoz78 ::

Jap to vem...samo vseeno ne more temperatura bit sedaj 36 pa cez 3 sekunde kar 46 pol spet cez 3 sekunde 40...itd

Lp Primoz

_spirit_ ::

Jaz pa mislim da lahko, razen če nimaš vodnega hlajenja seveda...

Poskusi dat hladilnik dol, daj prst gor na proc, vklopi računalnik in sam boš videl v kolikšnem času se segreje procesor :D Joke... da ne bi slučajno poskušal tega.

Primoz78 ::

Khmm...sem ze enkrat poskusal na Athlonu 900...pa je mal manjkalo da mi bi AMD pisalo na kazalcu...8-O ...sem mel pa pravokotnik (odtis jedra) se en teden na prstu :|

Lp Primoz

Dr_M ::

pa je procesor prezivel??? moj xp1800 namrec ni, ko je biu cca 5 sec brez hladilnika. spodi je ratu en velk crn flek :\ :'(
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Primoz78 ::

Tudi pri meni je ratu crn flek spodi...drugace pa je bil brez hladilnika samo 2 sekunde...je prezivel in tiktakal se celo leto...pol sem prodal enemu iz KP...ki ga je pa pri instalaciji okrusil in me obtozil da sem mu prodal zje*** procesor...pa sem mu budala dnar vrnu...;(( ...to je druga zgodba...

Lp Primoz

_spirit_ ::

No vidiš, če lahko v 2 sekundah zrase temp brez hladilnika za več kot 80 stopinj, zakaj ne bi s hladilnikom v 3 sekundah padla oziroma zrasla za 3-4 stopinje ;)

Primoz78 ::

...pri prejsnjem sistemu ni blo takih nihanj...mogoce se A64 drugace obnasa...;)

Lp Primoz

kalcek16 ::

Neki sem zasledil, da ste na MSI K8N Neo2 menjal bios, pa me zanima kateri je najnovejši bios, kje se ga dobi in kako ga flasham? Aja al kej boljš dela z novim biosom? Pa zanima me če flesham bios al morm pol tud kakšne nastavitve poštimat v biosu al pustim tko kot bo nastavljeno?

_Dejan_ ::

Primoz78: Ne uporabljaj x,5 množilnika za procesor dej raj na 9 kot pa da maš na 9,5 sigurno boš pridobil na prepustnosti rama ker ti bo ram delal na 250Mhz in ne na 237Mhz.
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DFI NF 4 & Twinmos Speed Premium novosti (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Navijanje
75842464 (18141) sirotka
»

AMD 64 z Venice jedrom (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Strojna oprema
72934705 (17068) Jaffa
»

dfi lanparty in htt?!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
603557 (3117) gfighter
»

what tha f... is burn in (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Navijanje
23110429 (6920) KrCbelca
»

Plata za Athlona 64 3000+ 939

Oddelek: Kaj kupiti
261958 (1491) hostar

Več podobnih tem