» »

Kateri teleskop kupiti za opazovanje planetov?

Kateri teleskop kupiti za opazovanje planetov?

Astronom ::

LP!

Zelo se zanimam za astronomijo in bi si rad kupil teleskop ter začel malo opazovat vesolje.
Zvezde me ne fascinirajo tako zelo, ker jih teleskopi normalnega cenovnega razreda ne prikažejo ravno najboljše, zato bi rad kar najboljši teleskop glede na ceno za opazovanje planetov in mogoče še za kako fotografijo!

Aja, cenovno nisem preveč omejen, recimo 2000€, ker sem prepričan, da me res zelo zanima in ne bom z nakupom zgrešil nič! Poleg tega sem do zdaj imel na izposoji prijateljev teleskop, ki ga je kupil pri Lyri Optics v Celju in sem res kar nekaj časa zapravil z njim (bolj poleti kot zdaj, vmes pa sem šel delat zato da si lahko zdaj kupim teleskop :D).

Aja pa še to, če bi dobil mogoče boljši teleskop za opazovanje planetov, če se z njim ne da fotografirat, bi raje imel takega, kot pa da bo pol slabši za gledanje, zavoljo boljših slik. Potem že raje kupim še en dodaten teleskopček za fotografiranje :)

Edino, kar sem se že odločil je, da kupim teleskop pri http://www.lyra-optics.si/ ker je gospod zelo profesionalen in mi je poleti kar 20minut svetoval, medtem ko so se me pri drugih trgovinah kar hitro hoteli znebiti. Poleg tega pa ima trenutno boljše cene kot kjerkoli drugje, pa tudi zelo resno jemlje svoje kupce in jim pomaga tudi po nakupu!

No, se že veselim Vaših odgovorov!

energetik ::

Če boš res resno opazoval in to predvsem planete, si nabavi kvaliteten refraktor, tam okoli 125cm z dobrim stojalom in motorčki za sledenje. Če pa boš zašel tudi k ogledu Deep-sky objektov (kar sigurno boš, planetov je samo 8 :)), pa potrebuješ čimvečjo odprtino, za tak denar jaz ne bi gledal pod 20cm.
Kompromis med obema pa je Maksutov-Cassegrain, ki ima natančno optiko (podobno kot refraktorji), hkrati pa veliko odprtino za zmerno ceno.

P.S.: 2000EUR? Pa to si lahko nabaviš konkretno stvar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Astronom ::

Saj vem, da si lahko za tak denar kupim konkretno stvar, ampak sem pač tip človeka, ki se rad zelo podrobno pozanima o neki stvari pred nakupom, da potem čimbolje izkoristim ta nakup!
Zaenkrat se bom posvetil planetom, mogoče kasneje še deep sky!
Kaj bi bilo pa najprimernejše za gledanje meglic?
Je refkraktor potem dober tudi za fotografiranje?

Bi bil dober nakup Jurij Vega 127/700 refraktor?
Šele zdaj sem opazil, da ima Lyra Optics celo svojo firmo teleskopov! O.o
In glede na to, da je Slovenija še rahlo v krizi, se mi zdi kar najboljši nakup potem neke lastne firme, čeprav to v ostali tehniki mogoče ni najbolj priporočljivo hehe :D

In glede na to, da so tej refraktorji kar poceni (nisem pričakoval sploh pod 1000EUR, kaj šele pod 700EUR), bi pol dokupil še nekaj za čimbolj kakovostno gledanje meglic! Kaj mi priporočate?
Zdaj budgeta vsega skupaj imam 4500EUR, ampak nebi rad popolnoma vsega tudi ne zapravil za teleskop-rad bi imel še nekaj za kvaliteten fotoaparat, s katerim bi slikal meglice in planete s teleskopom in seveda zelo dober ekran za računalnik, da bom lahko te slike tudi malo bolj konkretno uredil in gledal.

Aja pa še to bi vprašal. Vidim, da Lyra Optics izdeluje tudi kupole za na hišo http://www.lyra-optics.si/content/view/...
Že mogoče ma kdo kaj takega? Če ima, koliko je to koštalo?

Res se opravičujem, ker toliko sprašujem, ampak res bi rad karseda veliko vedel o zadevi, ki jo kupujem, preden z vprašanji napadem še gospoda iz Lyre!
Upam, da Vas ne moti no :)

s1m0n ::

Obrni se na ta forum

Za takšno ceno dobiš nekaj solidnega in na tem forumu ti bodo pomagali tak kot nikjer drugje :)

Astronom ::

Okej, glede na to, da ti zgleda lahko pridobim neke točke na forumu, če si moj napotitelj, mi povej svoje ime na forumu, da te vnesem :)

s1m0n ::

Uh že dolgo nisem bil gor tako, da bi za uporabniško moral preizkat :) Verjetno pa moj račun ni več aktiven!
Sam sem enkrat za prijatelja tukaj iskal pač soliden GOTO teleskop.

Astronom ::

Aha, sem vprašal gori ja...
No, če bo tukaj kdo imel še kaj za povedat o teleskopih, ki se jih splača kupit, prosim kar na dan z besedo. Najbolj bi bil vesel, če mi lahko date primere iz ravno te trgovine http://www.lyra-optics.si/ ker pač ne bom kupoval nekje, kjer si za kupca ne morejo vzet 5min časa, medtem ko si je ta gospod res vzel skoraj pol ure, pa še dlje bi si vzel, če bi bilo treba!

energetik ::

Sej jst sm ti par smernic naštel. Ampak ti priporočam apokromatski refraktor, če ga boš imel, ker imajo baje res kristalno sliko. Tud znamke Vega je eden, poglej.
Glede fotografije je pa najbolj važno, da imaš dobro (težko in trdno) stojalo z odličnim sledenjem (motorčki). Adapterje za fotkiča že dobiš potem za praktično vsak teleskop. Glede samega teleskopa - če boš imel večjo goriščno razdaljo bo potrebno dalj časa osvetljevati (več možnosti za streseno sliko) a bodo objekti večji, ter obratno. Prav tako bo to vplivalo na zorni kot slike. Z dolgim refraktorjem boš težko poslikal neko veliko, temno meglico/galaksijo, medtem ko boš recimo naredil odlično fotko Jupitra.
Na tvojem mestu bi iskal nekega 15-20cm Maksutova z goriščnico f/8 ali f/10 na dobrem stojalu z motorčki. Razen če ne misliš imeti 2 teleskopa - potem nabavi nekaj takega za planete in luno ter zraven še takega za galaksije/meglice/kopice. No, tudi če samo ta drugega nabaviš, ne bo zgrešil. :D

jest10 ::

Astronom je izjavil:

Najbolj bi bil vesel, če mi lahko date primere iz ravno te trgovine http://www.lyra-optics.si/


Poglej še v tej trgovini

noraguta ::

če bi zapravil nekaj več denarja kot 100EUR, vseeno pojdi za kak dan dva na srečanje kakega "društva" astronomov. sam zase gledat zvezde ....
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Astronom ::

jest10, pri mojteleskop ne bom kupil nič. Prvič zato, ker se jim gre samo za to, da bodo čim hitreje čimveč denarja potegnili iz tebe, potem pa čau in se lahko pod nosom obrišeš za kake nasvete, če ne mahaš z denarjem pred njimi in zato, ker mi gre na živce njihov pristop na internetu. Bogme na čisto vsak forum se prijavi in si dela reklamo tipo in mi res ni všeč...Sej bogve, če nisi ravno ti lastnik trgovine...No, upam, da nisi.
Kupil bom pri Lyri, ker majo kot prvo boljše cene in kot drugo veliko boljši pristop do strank. Danes sem se pogovarjal z gospodom Madarasijem in sva okrog pol ure govorila. Svetoval mi je refraktor za začetek in da naj mogoče malo počakam z deep sky, pa še povabil me je, da mi vse pokaže kako in kaj in da se bom potem na podlagi tega odločil, katerega bom vzel.

Aston_11 ::

Me je brisalo, pa bom ponovil.

Take nagravžne reklame za kakšno podjetje že dolgo ne.

Daj, kupi si že enkrat ta teleskom in ne poveličuj vse povprek lyre optiks. Na pamet ti povem, da s tremi kliki po netu dobim par boljših in cenejših ponudb teleskopov.

Če bi ti imel kaj pojma, potem bi vedel ,da je najboljši čas za opozovanje ravno pozimi in ne sredi poletja. upam da veš zakaj.

Toliko nagravžnega hlavljenja določenega podjetja že dolgo nisem bral.

tudi če ne kupiš nič, koga briga.

vidva z matracom se kar pogovarjata, kaj se pogovarjata in koliko, koga briga.

Če bi se rad reklamiral, daj reklamo na forum, ne pa tukaj srati vse poprek, ker so ti dali dobre nasvete.

Vsak post na temo lyra optics, ma stane pamet.

MORERATOR BRIŠI TEGA LOW IQ

LYRA PA LYRA PA UBER LIRA - KAJ SI LASTNI, PODPORNI ČLAN, BO LYRA PROPADLA, ČE NE BO TEGA HVALJENJA ALI KAJ?

kaj zdaj, je konec reklame?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

lexios ::

Jst bi si na tvojem mestu omislil motoriziran (!) reflektor nad 25 cm... M.-C. se sliši kar vredu - tu pride v poštev deep sky, planeti, luna, medtem ko si z refraktorjem bolj omejen (če finančno nimaš problemov in te bo astrofotgrafija definitivno potegnila, definitvno reflektor...)! Iz izkušenj pri 20 cm newton optics pogrešam le predvsem kakšnih 10 cm več in motor...

J*b*š L.O. in komericialne promotorje ter nasvete - predvsem jeseni, spomladi pa sedaj pozimi imaš cel kup astronomskih dogodkov, kjer lahko kaj ti "sede" preizkusiš na lastne oči in se poučiš o astronomiji... - googlaj za astornomskimi tabori in opazovanji... Za detajle pa bo astronom forum boljša opcija kot Slo-Tech!;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Astronom ::

Uoou Aston 11, pomiri se o.O Pač sem se odločil, da želim kupit teleskop pri Lyri Optics, ker mi je všeč lastnikov pristop in kako si vzame čas za stranko...Nobene potrebe ni po nekem napadanju, samo zato, ker pravim, naj mi folk svetuje, kaj se splača kupit v tej trgovini in kaj so že mogoče sprobali.
Sem bil pa 100% prepričan, da če se bo tu noter pojavla kera reklama, se bo za mojteleskop...Ker človek vpraša samo "katero lečo kupiti" in lastnik trgovine po 10minutah odpiše z linkom do najdražje leče v svoji trgovini...
Lepo se pomirite, sam nimam popolnoma nič od reklame za Lyro Optics, lastnika zaenkrat niti ne poznam osebno! In res je, pojma nimam o astronomiji in ravno zato sem odprl tukaj eno temo, v kateri bi se rad čimbolje pozanimal o vsem, na kar moram biti pozoren, preden okupiram trgovino! Prav tako je res, da si nisem mislil, da je zima najboljši čas za gledanje zvezd in ne vidim, zakaj bi bilo s tem kaj narobe, glede na to, da komaj začenjam.
Me pa res zanima, glede na tvoj izpad, če nisi mogoče ti velepodpornik mojteleskopa, v katerem so imeli do mene tak pristop da adijo. Samo dnar bi meli pa nič pomagali!

lexios ::

Astronom, resno ti svetujem, da začneš prebirati razno razne astronomske forume - verjemi, da nisi prvi pred dilemo...

noraguta ::

dobr pr stativu se začne, za dva jurja je dokaj jasno kaj se dobi. tle ni problem ja pa a 3 jurja je enkrat pa pa zmeri ? a bi šel ma hrib gledat zvezde? kok se ti da šraufat pa kalibrerat teleskop(men se ne da zato recimo sem boupal nad tem igrcam).
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Kr_Edn ::

http://forum.vesolje.net/
Tale forum ti bo bolj po meri.

energetik ::

Lej Astronom, če misliš imeti le en teleskop, si omisli reflektor, kot je napisal lexios. Ali MC ali SC z vsaj 20cm in dobrim stojalom. To je to. Potem pa še nek SLR fotkič z B-funkcijo, ki ga boš lahko našraufal na ustrezen adapter.
Za čisti začetek ti pa priporočam, da si tukaj zloudaš odličen programčič (zastonjski) za zvezdno karto. Pa nabavi si še 10x50 ali 12x60 daljnogled (ni treba da ravno dragega), da dobiš občutek, kako se kakšna stvar najde na nebu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

jest10 ::

Astronom, če smo že pri tem vsesplošnem hvaljenju Lyro Optics in pluvanju po Moj teleskop(btw slabo delaš reklamo), ti povem, da ima Moj teleskop marsikatero zadevo cenejšo, kot Lyra.

Sedaj se pa le hitro razpoči, kako delam grdo, grdo reklamo:P

vladika ::

Da še jaz pristavim piskrček.

Najprej OBVEZNO pojdi na kakšno srečanje, se ti bo marsikaj razjasnilo. Poslušaj mnenja od vseh in si oblikuj sliko, kupiti si boš tako ali tako moral sam. Tudi sam si že nekaj časa lastim teleskop tako, da nekaj malega vem. Osebno bi ti priporočal da začni pri planetih, nadaljuj na DSO (deep sky objects) in šele nato astrofotografija. Na začetku je tudi kakšen bino nepogrešljiv, ni tako lahko nekaj najti, če ne veš kako se rokuje. Glede na to kje so boljši trgovci, pa ima vsak svoje mnenje, tudi jaz sem že kupoval pri Mojteleskop in bil vedno zadovoljen, z LyraOptics še nisem imel opravka in ne morem komentirati, prav tako ne za druge.
Pa želim ti dober nakup, veliko veselja pri opazovanju in mnogo jasnih noči.
O.T. Ko boš našel Južni križ si na dobri poti.:)
LP Vladika

JAKAF1 ::

Nekaj let nazaj sem ga kupil pri http://www.lyra-optics.si/ in moram reči da so res kvalitetni.

zmaugy ::

Moje mnenje: za opazovanje česarkoli na nebu je najpomembnejša velikost odprtine teleskopa. Sledi hitrost s katero se optika prilagodi temperaturi okolice in sami opazovalni pogoji v atmosferi. Kvaliteta same optike in stabilnost montaže se razume sama po sebi na nivoju SkyWatcher, Celestron itd., kar je nad tem se plača zelo drago in ni nujno da boš opazil.
10-14 inčni newtoni s sledenjem za od 1500 do 2000 EUR pustijo za sabo v prahu na celi črti razne refraktorje za 5000 in več EUR (brez montaže), maksutove za tisoče eur ipd.

nuclear ::

Zdravo, da ne odpiram nove teme. Zanima me če je tale teleskop sprejemljiv za začetnika: http://www.mojteleskop.si/_item/807/70m...

Sem čisti začetnik, nimam pojma o astronomiji(razen imena planetov, in da se planeti vrtijo okoli sonca.. malo šale).

Rad bi pa imel tak solidni teleskop, s katerim bi bil zadovoljen tudi kasneje, za občasno opazovanje.

Se da komu ki se spozna na to, mi hitro razložiti, če je ta teleskop v redu, in kaj so glavne karakteristike, ki jih moram gledati pri nakupu teleskopa?

tehaiks
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

zmaugy ::

Ni v redu. Akromati (kar tole je) imajo barvno napako, 70 mm premera je neuporabno za karkoli razen lune, kjer te pa omejuje barvna napaka, ceprav je tukaj morda manj izrazita zaradi dolge goriscne razdalje.
200 mm premera je minimum, pa naj bo parabolicni newton. Ce nisi ravno pri denarju, ga poisci kot dobsona.
Pa poglej se malo v tujini, so cene velikokrat bistveno nizje kot tukaj.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

zupicaa ::

Kateri teleskop predlagate za do 200EUR za začetnika? Enako me zanima kot nuclear-ja? Hvala.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup prvega teleskopa

Oddelek: Loža
465745 (3367) zmaugy
»

Teleskop

Oddelek: Pomoč in nasveti
222870 (1807) krneki
»

Daljnogledi

Oddelek: Pomoč in nasveti
374379 (3678) jest10
»

Kateri daljnogled

Oddelek: Kaj kupiti
218287 (7835) LordTado
»

Teleskop ?

Oddelek: Kaj kupiti
194301 (3917) quartz

Več podobnih tem