» »

Linux SUSE-9.1-personal-x86 pomoč!

Linux SUSE-9.1-personal-x86 pomoč!

mkonci ::

Iz interneta sem potegnil Linux SUSE-9.1-personal-x86 bin fajl, velik je 716Mb. Pa ne vem sedaj kako ga inštalirati, inštaliral sem že vse mogoče, a Linuxa nikoli. So tu kakšni posebni postopki? Ker nikjer nisem našelikone setup.
Mi lahko kdo pomaga?
  • spremenil: mkonci ()

Jebiveter ::

Prva zadeva, kar moras storiti je, da ta fajl zapeces na CD. Vendar pazi, ne zapeci fajla kot takega, ampak ga moras zapeci kot "image" (pobrskaj po Nerotu).
Ko bos enkrat imel zapecen CD le-tega pustis v enoti in rebootas racunalnik. Pri tem se v BIOSu prepricaj, da imas omogoceno zaganjanje s CDja. Ko bo prislo do tocke, kjer se navadno nalozijo Windows se bo namesto le teh nalozil setup program za Linux.

Pa srecno! :D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

PARTyZAN ::

Hehe nč bat :) Distre kot so Mandrake, SuSE in FC2 majo zlo lepo urejen grafični vmesnik za inštalacijo :) skor isto kot bi winse installal;)

Jebiveter ::

Ker nikjer nisem našelikone setup.


Aja, ce se ne ves: Linux ni Windows program (torej ga ne mores instalirati v windowsih) ampak je operacijski sistem (torej alternativa Windows-om). :P
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

mkonci ::

Ja to vem da ga ne moreš inštalirat v vinsih, vendar pri winsih imaš nekje ikono setup, ko je tukaj ne vidim!

No bom sedaj poizkusil zapečt najprej to na cd

rh^ ::

ja sej ni setup ikone :) najprej lepo zapeči in pazi da bo zapeklo brez napak, ker so linux cdji zlo občutljivi. potem bootaj iz cdja tako da greš v bios in daš boot from cd in potem instaliral. priporočam ti, pa da že v winsih narediš 2 nove particiji, ena naj bo velika 1gb in bo swap linux particija, druga pa po želji npr. 3 gb in tam boš instaliral linux gor, tko da se ti ne bo treba s tem jebat potem ;)

mkonci ::

Ker mi prej omenjeni linuks zaradi neke napake na cd-ju ni zalaufal, sem inštaliral MANDRACKE 10.0

No vse sem inštaliru, lepo je bootal, tudi nastavitve za adsl in ostalo je šlo....

... Potem pa je blo treba vse skupi še rebootat, in ko čakam, kdaj mi bo pokazal, da naj izbiram med linux in win, me awtomatsko vrže v win, v bistvu sploh ni možnosti za linux?????

Kako naj pridem v linux, če ni nikjer noben opcije

Pomoč!!!!!!!!!!!!!!!!!:\

HriBB ::

Ce se nisi probal slo-tech linuxa oz kateregakoli linuxa sploh, ti predlagam da najprej probas tole verzijo ki se zazene direktno iz cdja. Tako bos videl ce ti hardware deluje in malo spoznal suse.
SuSE Live-Eval (isto kot slo-tech linux ki deluje samo iz cdja)

Ko bos meu pa enkrat namescen suse pejt na tole stran k mas velik tutorialov pa faq
SuSELinuxSupport.com

Veliko veselja...

mkonci ::

NE Nisem namestil potem Suse, inštaliral sem že Mandracke 10.0

SEdaj pa ne vem kako naj pridem v linux ( JE ŽE INŠTALIRAN MANDRACKE 10.0 )

PS: tisti Linux ki boota iz cedeja pa imam že kar lep čas

mkonci ::

A je treba kej posebi naštimat, da lahko zalaufam linux ker sedaj gre boot direkt brez kakršnegakoli spraševanja v win:O

Jebiveter ::

Postopka ti ne znam opisat, vednar sem ga ze zasledil na tem forumu. Naredi en search po temi o Slo-Tech linuxu. keyword: chroot
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

mkonci ::

hvala, bom pogledal



Če je še kak predlog je dobrodošel8-)

HriBB ::

kokr jest vem mors nastimat GRUB oziroma LILO (odvisno od distribucije) boot loader. men je setup od suseja to naredu sam od sebe.

recimo imas:
hda1 = windows
hda2 = linux swap
hda3 = linux native

in poj mors "dopovedat" boot loaderju da ti da na izbiro hda1 kot widows, hda2 kot linux in disketo. preisci forum al pa google. sej obstaja veliko dokumentacije.

PARTyZAN ::

Mandrake ... ne Mandracke ;) počekiri na MandrakePriNas.Org dokumentacijo in če ti še vedno ne bo jasno povprašaj na forumu. Praviloma bi ti moral setup po defaultu naložit LILO bootloader...

rh^ ::

če si prav instaliral ti mora setup sam instalirat tudi LILO zraven. zdaj nevem si naredu sploh 2 particiji? oz. eno za linux in še eno swap? no če si potem recimo, da se je neki zajebalo pri LILO booterju, tko da dej prvi cd od installa noter in potem tam izberi rescue F1 in rescue, potem ti bo še enkrat naložilo. če še to ne dela pa izberi upgrade/update in še enkrat naloadaj bootloaderja.

mkonci ::

Ja sem že odkril napako, naredil sem samo eno particijo, upam da je to, bom še enkrat naložu in naredu particije!

PS: katere particije pa naj sploh naredim? (FAT32, NTFS....)????:8)

rh^ ::

particije pusti non formated free space. al pa če imaš recimo partition magic naredi eno linux ext3 ki naj bo ta večja, drugo pa linux swap ki naj bo tista z 1gb. čene pa samo naredi 5gb prostega prostora ki naj bo unfromatted pa boš potem v instalaciji mandrakeja si naredu particije.

mkonci ::

Hvala vsem, ki ste pomagali, mi je uspelo in tole že pišem iz linuxa!!!!!:D Hvala vsem, ki ste pomagali, mi je uspelo in tole že pišem iz linuxa!!!!!

mkonci ::

Mam se manjše probleme ko štartam linux se vse lepo nalaga, za vsak izvršen ukaz napiše V REDU.

---- ko pa pride do ukaza BRINGING UP INTERFACE ETH0: napiše SPODLETELO, kako se da to popravit?
---- in vsakič morem posebej naštelat miško

Ferplay ::

Koliko mrežnih pa imaš v kompjutru?
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

mkonci ::

--- ENO na njo je priklopljen ADSL!

Ferplay ::

Očitno ni narobe nič kritičnega če se lahko povezuješ preko linuxa na internet. Verjetno imaš naštimano da se ročno povežeš na internet oth0 pa imaš naštimano da ob bootu, ker pa ji pa nisi dovolil da se ti tudi ppp0 vključi ob bootu pa ti potem javi napako.

Predlagam ti ali da naštimaš da se ti ppp0 (ADSL) štarta ob bootu potem ti skorajda mora delat ali pa če določiš eth0 da se ti ne preverja ob bootu.

Kaj pa moraš nastavljat pri miški vsakič ko zalauvaš linux. Malo več povej.
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

mkonci ::

Ja takole izgleda tale stvar, ADSL se mi vklopi takoj ob vstopu v linux, tako da ga ne vžigam ročno. No sej tudi tisto ko napiše SPODLETELO gre mimo, samo moti me to, da se tam ustavi in kar nekaj časa čaka (20 s) preden gre naprej.

Kar se tiče miške, vsakič, ko preverja tiste V REDU, ko pride do miške se odpre neko novo modro okno, v katerem lahko nastavljam potem med generično miško, in nekaterimi drugimi modeli. Samo moje ni vmes (LOGITECH 2 gumba + kolešček) v tistem meniju je samo LOGITECH 2 gumba, in če dam to, mi kolešček ne dela. Če nastavim kakšno drugo pa jo moram ob ponovnem zagonu spet nastavljat..... ZAČARAN KROG8-O

Ferplay ::

Kako pa imaš naštimano za ds l imaš določen ip ali si pustil da ti določa preko DHCP?

Miško imam pa tudi jaz isto pa ti bom sporočil katero imam po defoultu naštimano ( mi normalno in vse dela.).
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

mkonci ::

ja recimo takole, ko sem inštaliral linux sem tam nastavil povezavo pppoe ali neki tazga, tista ki je za adsl, in to je to.

Zdej mam pa en drug problem, zgleda da sem se včeri mal preveč igral z nastavitvami. Ko sem hotel prejle prit v linux me je začuda neki napisal kar prej ni!

MANDRAKE LINUX RELASE 10.0
KRNEL 2.6.3-7MDK ONAN I686/TTY1
LOCALHOST LOGIN:

KAJ PA JE SEDAJ TO, KAK PASWORD ALI KAJ?;(

Ferplay ::

zdravo

predlgam ti da narediš na novo instalacijo. S tem ni nič narobe kvečjemu kaj novega boš spoznal. Postopoma se boš učil predlagam ti pa da imaš potrpljenje.

Če se boš odločil za ponovno instalacijo Mandrake 10 potem ti predlagam da si nič drugega ne naštimaš razen grafičnega okolje v primeru da ti ga že sam instaladijski postopek ne bo (mislim da ti ga nebo ) Tako da si izbreš pravo grafično in monitor in to je to. Nobene adsl povezave in tudi miško pusti pri miru če ti dela potem je to za čas instalacije vredu.

Ko pa boš zadevo instaliral bomo pa skupaj zadeve uredili tako da ti bo vse delalo. Samo ne živcev zgubljat :)

Prav tako pa ti lahko pomagam če si boš instaliral Suse 9.1 . Tam pa ti resnično ne bo potrebno ničesar drugega nastavljat kot samo ADSL vse drugo ti že Seuse sam najde in postavi. Tako da brez skrbi.

Lp

To je bil samo moj predlog. (ker očitn si nekaj ušpilal glede x-ov ali kde-ja oz gnoma.):\
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

mkonci ::

No pa mi sedaj povej po pravici, kateri od teh dveh linuxov bi bil zame kot začetnika boljši?


PS: Pa hvala že za v nazaj in naprej za tvoj vloženi trud, da me postaviš na linux noge HVALA0:)

PARTyZAN ::

Mandrake je pomojm še najbol za začetnika.

Ferplay ::

Osebno menim da Suse. jaz sem šel tudi iz win na suse. Pri meni je bilo tako da sem si instaliral na drugo particijo suse 9.1 tolko da ga sprobam sem si rekel. Ko sem si ga instaliral sem po roku ene ure formatiral c: particijo na katerih je bil win. in jo sedaj uoprabljam kot backup če sem slučajno kdaj kaj pameten :) (ja tako je Linux se ti ne "sesuje" tako kot winsi kvečjemu sam ga, ker ne veš kaj delaš) Na drugem računalniku ki pa ga imam tko mal za učenje predvsem pa za brezmejno spoznavanje drugih distribucij linux pa sem imel instaliranga Mandrake 10 trenutno pa imam Debian Woody 3.0.

Zakaj bi ti predlagal Suse kot začetniku ki spoznava sistem. Sama namestitev sistema je viko lažja kot pri Mandrake. Že zaradi tega ker CD vstaviš v cd rom in zaženeš instalacijo vmes nekajkrat poklikaš NEXT vpišeš root in user geslo in to je to. Sama instalacija ti glede na tvojo konfigurecijo računala sama razporedi particije itd. (vsaj pri meni je bilo tako). Ko je končana instalacija lahko naprej urejaš zadeve preko zelo preglednega in zelo dobrega YAST-a. Instalacija SUSE. Personal vsebuje več programov ko jih sploh rabiš. Res je da nimaš Mozille vendar zaradi KDE ker ima svoj brskalnik Konqueror. Tako da če želiš si lahko potem še namestiš Mozillo in to je to. Vse naprave ki jih imaš priključene ti prepozna in ti delujejo tako kot morajo.


Kaj pa je meni boljše pri Mandrdrake. Predvsem to ker ima zelo lep in zelo pregleden instalacijski vmesnik Predvsem za delanje particij to mi je še posebno prav prišlo. (vse grafično prikazano :)) ) Vendar pa se zna malo zataknit pri sami namestitvi ker si lahko sam nastavljaš katere paketke hočeš imet in tako naprej. Če ne veš točno kaj je kaj in kateri paketek potrebuje še kaj zraven to ni ravno najbolj vredu (za začetnika mislim) Po defoultu pa ti nameče en kup stvari preveč ki jih niti ne uporabljaš (recimo gcc, c itd in pomoč pa ti ne da po defoultu)

Tako da resnično ti predlagam da si dobiš en dober CD od SUSE in si ga instaliraš po še najboljše tako.

P.s: Če si kje iz bljižine Trebnjega sporoči.

Lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

mkonci ::

sem nekje blizu!:))

Instalirat bom pokusu jutr se enkrat suse 9.1, kako pa se naj resim mandrake,?
Pa se neki, morda ves kako lahko zbrise win Longhorn, brez da bi moral formatirat?

Ferplay ::

Lej pod zasebno mi sporoči iz kje si pa se lahko dogovoriva da pridem do tebe in ti postavem sistem da boš vsaj prvič videl kako je če seveda želiš?

Ne rabiš nič Mandrake brisat enostavno greš samo z Suse instalacijo čez ti mora foormatirat particije kjer je bil prej Mandrake.

Kako pa se Longhorna znebit pa ti nebi znal povedat. Prjatu ga je mel gor pa vem da je po eni minuti na netu sktaknil Sasser . Vem pa da je takrat formatiral sistem. To bo najbolje da ti pove kdo drug ki ima s tem izkušnje jaz jih na srečo nimam :) . Pa po pravici povedano jih tudi ne želim imet..>:D

Lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

mkonci ::

Ej Farplay spet eno vprašanje

če imam na enem disku narejeno particijo FAT32 za win, pol pa na isti disk naredim še particije za linux se to kej skregata med seboj??

Kako pa je kaj z downloadanjem v linuxu in predvajanju filmov???

Ferplay ::

Ni panike če imaš Fat 32 particijo niti če imaš NTFS particijo linux jo prepozna. Samo če imaš kakšen sistem gor posnet ali kakšne druge podatke ti jih bo ob instalaciji zbrisalo ker ti linux formatira to particijo.

To drugo boš moral pa malo bolj definirati kaj točno hočeš s tem vprašat.
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

mkonci ::

ja ali lahko v linuxu ravno tako vlečeš dol razne stvari kot recimo pri dc++, abc....

Ferplay ::

Lahko zato obstaja recimo Amule, Edonkey ali recimo Bittorent pa tudi dc++ za linux je kolikor vem samo se mi ne da zdajle iskat linka do njega.

Kar pa se tiče gledanja filmov je pa tako da ima v Suse - Kaffeine za Mandrake pa še nisem gledal če ima kaj ker ga ne in ga nisem uporabljal z tem namenom.
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ferplay ()

PARTyZAN ::

Mdk ti po defaultu installa mplayer...po mnenju mnogih najboljša stvar za video :P Zdej sem navleku še suse da vidm kakšn je...že inštalacija me je razočarala (particioniranje) ker ga nisem mogu spravt da bi zadeve ble tko kot morajo :P tko da sem formatiru z mdk cdjem :D

Ferplay ::

Sem napisal MDK je kar se tiče particioniziranja najboljši to priznam tudi jaz.
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

MasterMind ::

Za dc++ je dcgui-qt. (Bolš kukr DC++ za Winse) Vleče fajle iz različnih virov.. (15 virov, 1 fajl), medtem ko ma DC++ 1 vir - 1 fajl :D. A ma SUSE kaj podobnega kakor Debian apt-get?

Ferplay ::

Na žalost ne. samo RPM :O
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

mkonci ::

Ja sem v linuxu Mandrake, potegnu sem si dol tisti programček ki predstavlja dc++ za linux, a ker sem čisti začetnik, ne vem kako ga naj inštaliram, kje se mi pokaže ikona za to vklopit
kje, kako???

Jebiveter ::

MasterMind, ja, obstaja apt-get za RPM pakete. Tko da to se da tudi postelat.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

MasterMind ::

Hja... A mislš, d začetniki znajo to pošlihtat? Pa raj mam, d je apt-get že v sistemu.. (Lahk se tut posname portage.. tko, d maš kar emerge! :D )

ql000 ::

lep pozdrav!
sm že eno temo odprl na moj problem, pa ga bi tu še enkrat omenu, k vidim, da Ferplay obvlada Suse!

torej: Kako YAST prepričat, da potegne KDevelop z vsemi dependencies, na suse 9.1? ko dam search mi KDevelop-a enostavno ne najde, na ftp.suse.com/pub... pa je v direktoriju!! a obstaja možnost v YAST-u, da poveš iz kod naj loada zadeve?

LP

Ferplay ::

Pojdi v Yast

Na možnostih ki ti jih ponudi si izbereš (glej slika1) Spletna posodobitev

Slika 1


nato si izbereš NEW SERVER (slika2)

Slika 2


Določiš kriterije se pravi ti si napisal da se nahaja na FTP si tam izbereš FTP (slika3)

Slika 3


Nato vpipšeš iz katere destinacije ti bo potegnilo podatke (slika 4) - napisan je samo primer vnesi ti svoje pravilne podatke

Slika 4


Ko dokoknčaš klikne OK in moralo bi se ti izpisat nekaj podobnega (seveda primerno dvojim vnešeni podatkom - preveri če je pravilna pot do podatkov na FTP serverju vpisana) (Slika 5) in klikneš Next in moglo bi delat.

Slika 5


Upam da ti bo to kaj pomagalo. Če pa to ne bo si pa dolpotegni in shrani v en direktorij in postopek je isti samo da si tam namesto FTP izbereš Directory


Lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ferplay ()

MasterMind ::

Ma pa le nekaj podobnega kot Gentoo :D. Sam, d morš vedt za naslov, kje se paket nahaja...

legy ::

sem zacetnik linuxa suse 9.1 personal kako lahko iz neta potegnem program ga shranim v mapo (to gre) ga instaliram , in kje ga potem najdem u linux sistermu( to pa ne gre).;(

kaksen je postopek instalacije in nadaljni postopek, da odpres program.
Predstavljajte si omrezje v katerwm bi lahko poganjali World v New Yorku, svoje dokumente pa shranili na strezniku v Los Angelesu.....tudi to bo 1x mogoce.

Ferplay ::

Malo bolj natančno boš moral tole vprašati.

npr Kater program?
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

pblaz ::

da ne odpiram nove, teme .... zanima me, kako v KDEju iz liste programov (K menu) odstraniti del "Most Used Applications"

Gandalfar ::

probi desno kliknt na K pa dat Edit KDE menu pa od tam naprej raziskovat


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

linux za telebane

Oddelek: Operacijski sistemi
212896 (2353) nurmaln

mandrake ali suse

Oddelek: Operacijski sistemi
341800 (1363) BigWhale
»

SUSE LINUX 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
624601 (3589) Gandalfar
»

LILO Bootloader?

Oddelek: Operacijski sistemi
81341 (1211) ank
»

Suse 8.1

Oddelek: Operacijski sistemi
141313 (1060) jlpktnst

Več podobnih tem