» »

RedHat mp3...

RedHat mp3...

podbelsek9 ::

Iščem pomoč pri mp3. Kje in kaj vse je treba downloadat da mi bodo delali mp3 na RedHat-u.Isto me zanima za video (mpeg, avi...). Vsaj kakšen link do potrebne dokumentacije(iščem nekaj kar bi zadovoljilo moje začetniško neznanje)

ql000 ::

za mp3 rabiš en plug-in, če se seveda pogovarjamo o xmms-u. maš ga na enem od cd z programi od zbirke RH9. drugače pa lahko plug-in zloadaš iz xmms.org, pa bo! Red Hat ne da teh zadev zraven, kao zaradi licenc!!

kar se tiče videa:
www.divx.com/linux (vsaj mislim), pa si zloadj divx za linux,
si zloadaj iz neta: xine, mplayer (2 njaboljša kar se tiče videa v linuxu), malo pogooglaj pa bo! (malo se še sam pomatraj>:D)!! poročaj!

podbelsek9 ::

sej s tem Mplayerjem sem se že neki zajebaval, sam če po pravici povem sploh ne vem kaj sem ustvaril(a sem ga prav inštaliral al ne). Drugač pa mi ni jasno zakaj na mandrake-ju že vse lepo dela, redhat pa noče zaradi licenc.
PS:men rečunalnik samo še na redhat laufa, tko da se zato z njim jebem (mandrake pa XP-ji crknejo med inštalacijo ...)

dr.J ::

http://slorpms.pingo.org/

Če hočeš testirati (zgleda da to itak počneš), lahko namestiš tudi Fedora Core 2 in jo posloveniš.

http://liste.lugos.si/wws/arc/lugos-lis...

sicer pa za RH9 in Fedoro najdeš programe na http://freshrpms.net

podbelsek9 ::

HVala za naslove!
Doma se spoznavam z redhatovo ukazno vrstico in tako naprej. Samo kako (na kakšen način,) in kam namstiti programe in tisto kar ti programi potrebujejo za delovanje...

dr.J ::

Čimprej si temeljito oglej vsaj "Getting Started Guide" in ostale na:
https://www.redhat.com/docs/manuals/lin...

Kar se inštalacije programov tiče, obstaja program Redhat Packet Manager ali krajše rpm. Zložijo vse potrebno na ravno prava mesta...

http://www.tldp.org/HOWTO/RPM-HOWTO/ind...
http://fedoranews.org/alex/tutorial/rpm/

ql000 ::

čista osnova (pa pomojem edina dva ukaza, katera boš uporabljal) rpm:
brez odvisnosti (pomeni, da maš en fajl s končnico *.rpm, ali pa več fajlov, ki NISO SOODVISNI drug od drugega) uporabljaš ukaz

rpm -Ivh ime_datoteke.rpm


če so fajli dovisni drug od drugega (circular dependecies):

rpm -Uvh ime_datoteke1.rpm ime_datoeteke2.rpm ..... ime datoteken.rpm

če boš naložu xine al pa mplayer se bodo nardili linki pod nekaterimi meniji (ne znajo nardit, da pride link sam pod Multimedia:D )!! drugače ju pa lahko zalaufaš iz ukazne vrstice z ukazoma mplayer, xine.

pogoj, da boš lako inštaliral fajle je, da si root!
če si prijavljen v sistem kot user, zalaufaš ukazno vrstico in vpišeš su, potem te vpraša za root password, potem začneš z inštalacijo, al pa compilanjem, če si si zloadal source od programa. to običajno veš, če bo datoteka programa imela končnico *.tar.gz (to je "zip" za linux).
take fajle odpri v konquerer-ju, dvakrat klikni gor, ti bo odprlo fajl, označi ga, pritisni Ctrl+C (stari dobri Copy - Paste), in ga prilepi na željeno destinacijo (moj predlog: /home/tvoj_user/programi...). nove direktorije pod konquerer-jem ustvarjaš pod menijem "edit"--> new...
pol, ko si fajl odtargziral:D , pritisni tipko F4, da ti odpre ukazno vrstico, vtipkaj su, da postaneš root, pol pa serija ukazov:

./configure
make
make install

to je običjana procedura, če maš fajl v sourcu.

kar se tiče xine pa mplayerja, folk nasploh ma ful probleme z inštalacijo. malo pogooglaj s tem stringom: xine unofficial rpm redhat, en tipo ma ful dobr page za xine rpm, narejene prav za redhat! drgač pa mislim, da je link tud na xine-ovi strani!!

upa, da je kaj pomagal, ta ekstra mini tutorial! pišem, ga zarad tega, k vem, kako sranje je, če folk pametari, pa nič konkretnega ne pove!!

dr.J ::

> upa, da je kaj pomagal, ta ekstra mini tutorial! pišem,
> ga zarad tega, k vem, kako sranje je, če folk pametari,
> pa nič konkretnega ne pove!!

a ja?

daš link na tutorial, pa ni to kao nič uporabnega :\

podbelsek9 ::

8-O TX! Bom poročal o ne/uspehu...

ql000 ::

@dr.J: a sm mogoče tebe omenu?;(( govorim o folku, ki človeka, ki se je za nekaj odloču in ki si upa it na forum iskat pomoči, takoj označijo za Lamer-ja! Če si razumu, da cilam nate, se ti opravičujem!

LP

P.S.
@podbelsek9: kako kaj?

cryptozaver ::

Ce se ti slucajno ne da zaj... z rpm-ji si umisli Mandrake10 ki laufa s CD ja. Ta podpira tako NTFS kot tudi mp3 pa se wmv divx...

Sicer pa imas tule link na projekt linux-ntfs. Za ustrezen rpm rabis se verzijo kernela (uname -a).

podbelsek9 ::

Zdrav:) !
Najprej da bo vsem jasno zakaj Linux.Pripravljam se na ADSL in nekako sem se odločil da bi z XP-ji delal za fax in službo, za Linuxom pa hodil na internet. Formatiral sem disk, naprej se pa zgodba odvija na tem naslov: forum:problem z XP. Ja xp šteknejo med instalacijo. Do včeraj mi je delal le RedHat;(( . Včeraj sem posodobil BIOS in zalaufal mi je tudi Mandrake. Moram reči da je :D ... brez besed. Vse laufa mp3, avi, divx,... Kar se pa nadaljnega programiranja tiče pa tole: Kakšen predlog za začetnika? Zdej problema ki bi ga morel rešiti nimam več, tko da je treba najti nekaj novega. Aja doma imam bukvo od pasadene, ene 600 strani. Tam pa pomoje vse piše... pa še več.
Kateri programi pa izpisujejo stanje PC-ja (ram, procesor, Temp,...) na namizje?
TX


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

avdio/video v linuxu

Oddelek: Operacijski sistemi
201783 (1500) kriko1
»

Vprasanja glede linuxa (suse linux) (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
805200 (4292) kriko1
»

nOOb rabi pomoč pri redhat 9!

Oddelek: Operacijski sistemi
71231 (1122) dr.J
»

slo-tech GNU/Linux distribucija (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Operacijski sistemi
25315290 (10686) Gandalfar
»

Linux+Divx

Oddelek: Programska oprema
5977 (852) Viper Neo

Več podobnih tem