» »

Creative inspire6700 6.1 - skurilo ojačevalec

Creative inspire6700 6.1 - skurilo ojačevalec

Matej23 ::

Doma imam Creative inspire 6700 zvočniški sistem, ki pa mi je kar naenkrat nehal delovati. Ko sem odprl globokotonec, kjer se skriva ojačevalec sem takoj opazil da so bili trije upori čisto zažgani, toliko da se iz njih ne da razbrati barvne lestvice. Zanima me če ima kdo doma iste zvočnike, da bi lahko pogledal v ojačevalec in mi povedal kakšni so upori R10, R11 in R12, saj ima na srečo vsak element ki se nahaja v vezju svojo oznako. Če pa ima kdo iste zvočnike in ne zna brati vrednosti uporov pa bi mi lahko tudi poslav povečano sliko teh treh uporov in bi potem sam dobil njihove velikosti

Hvala.

Azrael ::

To je sicer plan B, če se ne bo našel nihče s temi zvočniki. Poglej kateri chip je v tem ojačevalcu in potem na netu poišči njegov .pdf. Verjetno tudi Creative ni izumljal tople vode in je kar uporabil priporočeno shemo in vrednosti elementov. Je res več dela, ampak lahko bo to edina pot. Preveri še blokirne kondenzatorje, lahko ti ojačevalec oscilira in je to skurilo upore in mogoče še sam chip.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Matej23 ::

najprej moram reči da nisem nevem kaki težki štromar in sem v bistvu prvič, da sem pogledal ojačevalec, tako da niti ne vem kateri so blokirni kondenzatorji in kako ugotoviti, če ojačevalec oscilira, tako da bi malo razlage prav prišlo. Na ojačevalcu se nahajata čipa TDA8510j in TDA8511J in pa še en creativov CT1975-SAM. Sem pa našel tudi eno stran, kjer so opisani ti zvočniki in tam se nahaja tudi slika ojačevalca čeprav bolj slabo vidna, vendar bi mogoče komu vseeno pomagala.
http://www.xbitlabs.com/articles/multim...

Če bi bil kdo zainteresiran, pa bi mu lahko poslav tudi sliko mojega ojačevalca, kjer bi se vse vezje boljše vidlo.
LP

iggy1517 ::

Hmm, bolj bo pomagalo, če pogledaš kam so ti upori vezani in pogruntaš kaj naj bi delali. Kolk pa so veliki, btw?

Azrael ::

Kar prilimaj sliko.

Ali so zvočniki čisto mrtvi ali mogoče še kaj dela ?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Matej23 ::

Zvočniki so čisto mrtvi, niti ledica za vklop ne dela!
Slike pa ti lahko pošljem na mail če hočeš.

LP

Matej23 ::

Poleg uporov pa sta skurjena tudi dva tranzistorja, ki sta s tem upori povezana.

Azrael ::

Se pravi napajanje je šlo.

Sliko lahko prilepiš sem in narediš samo link do nje, jaz zaenkrat nimam možnosti slik uoloadati direktno tu na forum, tako tudi, če mi jo pošlješ na azraelNO@SPAMemail.si, ven vrži NOSPAM, bom naredil isto.

Slike pa bi prosil z obeh strani vezja.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Možno je da je bila kaka rezelektritev na omrežju ali pa je trafo prebilo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Mislim, da je bil slabo dimenzioniran napajalni del.

Oglejte si sliki vezja (obe strani), ki sta v datoteki Ojacevalec.rar ali link:
http://eta.download.sloweb.net/18gnk5_O...

Pozor, datoteka je velika 1.28MB.

Mnenja zaželjena.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

iggy1517 ::

A se mi samo zdi al je prvi mali tranzistor levo od skurjenih uporov počen? Poročaj. Če je je treba ugotoviti čemu služi ta del vezja.

iggy1517 ::

TDA IC je 4x8 Wrms in je verjetno ponucan za sprednje in zadnje kanale. Drugi CT IC pa je pomojem za center kanal in sub, zna bit da je v D klasi. Sm iskal po netu ma nism dobu datasheet. Brez datasheeta pa ne morem nič. Zna bit, da je ta CT1975 znan ic, ki so ga pač malo priredili za potrebe creative-a. Če se komu sanja kaj bi lohko bil oz. čemu bi lohko bil soroden, naj se javi.

Matej23 ::

Ja prvi tranzistor levo od uporov je skurjen in prav tako tudi prvi tranzistor z desne

sash ::

Če verjameš ali ne, popolnoma enak problem tudi pri meni ... bil :D . Ampak pri meni se je zadeva pričela z nekakšni pokanjem po zvočnikih, ki so mi jih v trgovini že 2× menjali - njim kao niso pokali, čeprav dvomim v to. Problem pa je točno to kar si že sam ugotovil slabo dimenziopniran napajalnik IN slabo dimenzionirana hladilna rebra. Problem pa je po mojem prav v tem ke so tipi pri Creativu naredili 6.1 kartico in zanjo ni bilo na trgu primernih zvoččnikov in kaj so naredili - predelali so dobre stare creative 5.1 (mislim da 5300) tako da so jim dodali en kanal in to je use. Ker pa so dodali en kanal je bilo treba tud mal predelat napajalni del kar so naredili tako da so dvignili voltaže (primerjal napajalnika med 5300 in 6700 - razlike 2.2V), a pri tem so naredili en feler in napačno dimenzionirali nekaj elememtov. Ko mi je nekaj časa pokalo po zvočnikih sem se odločo in zadevo demontiral in na posdnji strani ugotovil da je tud mal zažgano, nato sem neki cajzta tuhtal kaj in kako in ker nisem uspel rešit zadeve sem poklical sošolca iz srednje šole, ki se še neki ukvarja z elektrorniko in je za cajta enega piva zrihtal zadevo - pri meni še tile upori niso pregoreli, čeprav jim ne fali dost - barvo so že spremenili in ti zato ne morem pomagat, ker ser ne vidi več barvna lestvica.

Kaj pa je ded naredo, nekoliko je zreduciral napetost in menjal eno dva-tri tranzistorčke z nekaj močniejšimi in zadeva sedaj delluje zbosno, sicer nimajo verjetno več nazivne moči vendar me to ne moti - ti pa priporočam da tudi ti to narediš, saj ti bo če boš not namontoral močnejše upore zagotovo čez neki cajta crknilo pe kaj druga.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Pyr0Beast ::

Sh1t happens. Šparajo kot da jih bo konc. Še dobr da mam jst 20 let star fršteker 600-1000w Vermona. (made in nemčija) Pr mojem ojačevalcu je pa napajalni del premočan-trafo 8kg
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

@sash:

Ali imaš mogoče možnost pomeriti upornost teh treh uporov ? Če imaš tudi ti (pre)kuhane upore, bo za tvoje zvočnike bolje, da jih menjaš, dokler zvočniki še delajo in je vrednost teh uporov še v mejah toleranc. In ko boš menjal upore, poglej še oznake tranzistorjev v bližini in podatke sporočiš v to temo in boš zelo pomagal Mateju.
Hvala.

@računalo:

Zločinsko preprosta logika: Če naprava ne bo crknila, pač ne boš šel kupiti nove. Če si bogat kot Krez, potem ni problema s to logiko, drugače pa je...

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Matej23 ::

Tudi meni je najprej v zvočnikih nekaj pokalo, kot da bi bil slab kontakt pri napajalniku, vendar je po nekaj časa to pokanje prenehalo. Nato pa je kar naenkrat brez razloga ojačevalec skurilo.

sash a mi lahko malo podrobneje opišeš koliko je tvoj kolega zreduciral napetost in kako, ter katere tranzistorje je zamenjal z močnejšimi.

Pyr0Beast ::

Pa mislte da je kej krivo k so z 220 preklopil na 230V ?;((
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sash ::

Da bi bil kriv prehod iz 220-->230 praktično ni mogoč, ker stabilizatorji napetosti ki so v napajalnem delu stabilizirajo napetost na neko vrednost, tako da zaradi tega ne morejo pocrkat neki elementi ki so za napajalnim delom - pocrkali bi lahko edino le kaki napajalniški deli.

Kako je zreduciral napetost ?
Hja v napajalnem delu je not stabilizator ki stabilizira napetost ne neko določeno vrednost in ta napetost je prevelika za nekatere elemente in zato ti elementi trpijo. In ko ne morejo več trpeti pocrkajo >:D . Zadeve pa se zreducirajo tako da se namesto stabilizatorja ki stabilizira napetost na xV da not stabilizator na yV (y < x).

Katere tranzistorje pa je menjal pa ti težko povem, ker bi mogo ofnat vso zadevo, za kar pa sedaj ni časa, če boš počakal 14 dni pa ti lahko pogledam - prej žal ni časa, ene nujne stvari za naredit.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Azrael ::

Naprava za 220V, priklopljena na 230V, ne sme odpovedati, dovoljene tolerance napetosti so +-10%, lahko celo +-15%.

Saj se vidi iz slik: napajalni del je katastrofalno šibak, zato se kuri, Če je mogoče znižati napetost, potem malo pade moč ojačevalcev, obremenitev napajalnega sklopa pa je tudi mnogo manjša in potem stvar dela kot je treba. Tipična tovarniška napaka.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
22928569 (11562) N4m31355
»

Comp. napajalnik za ojacevalec???

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
265022 (4619) jRk0
»

Zakaj je pobralo PIC-a

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51635 (1502) Azrael
»

Ojačevalec

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
202622 (2381) stromar
»

Skuril ojacevalec

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
112179 (1964) stromar

Več podobnih tem