» »

Comp. napajalnik za ojacevalec???

Comp. napajalnik za ojacevalec???

DocRob ::

Ali bi lahko rac. napajalnik uporabil za napajanje avtoojacevalca (za zvočnike)?
Hvala da prenašate mojo nevednost!

Primate X ::

a to misliš da bi avtoojačevalec priklopil na napajalnik računalnika, v hiši?
U bistvu je odvisno kok močan ojačevalec maš.

DocRob ::

Imam 2x150w preko mostu (bridge povezava) 300w. V bistvu me zanima kakšna elektrika:P pride iz napajalnika. Noter gre 220V, kaj pa gre iz tistih žic ki so po 3 skupaj zvezane. Ojačevalec in subwufer bi uporabil za bas pri home made 5.1 sistemu.

Blisk ::

Ven ti pride +5v in +12V, ampak mislim, da bi bil tale ojačevalnik prešvoh za tvoj avtoojačevalc.
Ker moraš pogledat W na napajalniku na 12W, kamor bi ti prklopu gor svoj ojačevalnik, to pa je kvečjemu 100W.
Ne bo šlo, ker boš skuru napajalnik.

stromar ::

Odvisno kakšen napajalec imaš. Poglej koliko amperov(A) ti da na 12V. Potem zmnožiš 12*(npr. 10A)=120W. Torej dobil boš 120W skupne moči. Nekaj je seveda padca zaradi izgube na hladilniku od ojačevalca. Tvoj ojačevalec je verjetno narejen za 13.5V , ker taka je voltaža pri delujočem avtu.
Ojačevalec bo deloval na napajalec od računalnika, le preveč na glas ga ne smeš dat.

Ven ti pride +5v in +12V, ampak mislim, da bi bil tale ojačevalnik prešvoh za tvoj avtoojačevalc. Ker moraš pogledat W na napajalniku na 12W, kamor bi ti prklopu gor svoj ojačevalnik, to pa je kvečjemu 100W. Ne bo šlo, ker boš skuru napajalnik


Blisk: preberi še enkrat kaj si napisal:D

Lith ::

definitivno boš lahko samo prižgal, prvič in tudi zadnjič, ker bo šlo vse skup v dim... tak napajalc je namreč prešvohoten za ojač., če pa bi si šel kupit trafo, ki ima neko moč W (npr. 80W tehta tut 1 kg), pol boš pa vedel, da so take stvari nemogoče

jest10 ::

Skoraj sigurno bo delalo.
Ojačevalec itak nima ves čas max porabe, ampak jo doseže le v sunkih. Povprečno porabo imaš pa okoli 100-150W pri max glasnosti.
Če ti je pa škoda napajalnika pa kupi trafo(najbolje da je toroid) okoli 200W napetosti10-11V

Primate X ::

ja moje mnenje je, da bo ta napajalnik premalo!! ker če je ojačevalec okoli 300W rms lahko doseže peak napetost do 600W!! malo dosti za tak napajalnik ane? no saj lahko ojačevalec "šparaš" pa mal gain zapres samo pol je brez smisla imeti tak zvocnik pa ojačevalec če ti ne laufa s polno močjo.

jest10:
mislim da je napetost 10-11V premalo za avtoojačevalec. tako kot je že štromar povedal-> napetost akumulatorja v avtu je okoli 13.5V... recimo avtoradio se pri 10,5V že izklopi!:\

No to je moje mnenje, ni pa nujno da je 100% pravilno:D

jest10 ::

Prvo se malo pouči o štromu potem pa svetuj.
Trafo 11V da po usmerjanju in glajenju okoli15V enosmerne napetosti. Pri obremenitvi pa na napetost pade na okoli12-14V.
Z 12V trafotom pa se lahko napetost povzpe čez17V, kar pa za večino ojačevalceu ni več zdravo.

Glede same moči ojačevalca:
Res je, da je pri 300W rmsa peak 600W. Ampak to je med muziko samo trenutek med basi. Večino časa pa je moč veliko manjša. Tam okoli 100W.
Tako da bo čisto dovolj moči za predvajanje muzike. Tistih par konic pa bo spodoben napajalnik čisto normalno prebaviu.
Drugo pa je, če bo terau čisti sinus. Takrat bo pa res pri max glasnosti stalno okoli 300W rms in bo napajalnik počepniu.

wince ::

Zadeva bo funkcionirala, preiskuseno ki sem mel v studentu 2leti avtoojacevalec Jensen na AT napajalniku od enega starega acerja... a ja poganjal je pa Infinity sub, obcasno pa se poleg obesena dva "satelita"
Namesto nominalne moci ojacevalnika bos mel nekoliko manjso (manjsa napetost).... ko bo ojacevalec potegnu vecji tok (bas...) se bo napetost "sesedla"... pac nekoliko vec popacenja...

Primate X:
V so volti - napetost
A so amperi - tok
W so pa watti alias VA (volta amperi) P=U*I

LP

DocRob ::

Hvala lepa za izčrpne odgovore, ojač. ne bom teral do konca le zvoku bi rad dodal malo basa tako da bi teoretično to šlo. Napajalnik pa je 200W in ima 2x12v, 2x5v. Še enkrat hvala, bom pa sporočil kako se bo končalo.

Brane2 ::

Karšenkoli soliden ojačevalnik zahteva bistveno višjo NAPETOST od tiste, ki jo da PCjev PSU. Verjetno bi se ga dalo predelati na željeno napetost, a to že zahteva izčrpne posege, ki se jih tudi sam ne bi kar tako lotil.

Problem PSUja je v tem, da:

- daje premajhno napetost, ki poleg tega ni simetrična. "Normalni" fršterki zahtevajo recimo vsaj +30V/-30V ali celo še večji razpon. Moj 2x200W fršterk recimo hoče +/-40V. Tebi bi tvoj PSU že dal več kot 150W na 12V a napetost ni zadosti velika, da bi to moč lahko izkoristil. Tudi če imaš recimo 2 Ohmske zvočne škatle, pomeni to teoretično največ 36W po kanalu, v praksi pa VELIKO manj. Ker pa so tvoi zvočniki zelo verjetno 8 Ohmski, lahko to moč mirno deliš s 4....

-je PSU težko pripraviti do tega, da bi dal stabilno napetost, če ga obremejuješ samo na 12V veji, ker se bo hitro sesedel. Za to je potrebna predelava napajalnika. Da se priti skozi tudi tako, da pač obesiš neko žarnico na 5V izhod, a to ni prava rešitev, pa tudi dela bolj tko. Uporabno za majhne moči, ne pa za velike obremenitve.

-je PCjev PSU switcher, kar pomeni, da je na njegovem izhodu visokofrekvenčni šum. Ta lahko, sploh pri slabših ojačevalnikih pride do zvočnikov.


Ne vem, če je vse skupaj sploh vredno truda. Nekje na bolšjaku/po oglasih/na odpadu najdi soliden trafo- po možnosti toroid, najdi soliden greatz in temu primeren kondi in to je to, kar se napajalnika tiče. Za par tisočakov ali celo manj rešen problem. Rabiš samo še enostavno vezje za počasni vklop (ki ga koneckoncev lahko tudi ukradeš iz PSUja- to je navaden NTK upor) in to je vse...

jest10 ::

Brane2
Tukaj se gre za avto ojačevalec in ne za običnega.

Brane2 ::

Ja, res. My bad. Se opravičujem. :8)

Azrael ::

Jest pravim poskusi. Vsak spodobno narejen računalniški napajalnik ima tudi zaščito pred preobremenvijo ali kratkim stikom in se bo v primeru preobremenive sam izklopil. Po možnosti uporabi kak AT napajalnik (manj komplikacij glede prižiganja). Veži še neko žarnico (npr. avomobilsko žarnico, kjer je kratka luč pregorela, dolga pa je še v redu) na 5 V linijo - rdeča in črna žica.

Poglej še kakšno varovalko ima ojačevalec in po njej izračunaj kakšno maksimalno moč v resnici vleče iz akumulatorja (P=UxI), še bolje pa bo da ojačevalcu preprosto pomeriš tok, ki ga vleče med delovanjem in boš takoj videl ali 8 A iz napajalnika zadostuje.

Začni preizkus z majhno glasnostjo in pozorno pošlušaj če so kakšna popačenja zvoka - če je zvok v redu postopoma povečuj glasnost do konca.
Vendar,pozor! Če bo ojačevalec pačil zvok (razen pri maksimumu) je to skoraj zanesljiv znak, da je napajalnik prešvoh in na ta način lahko zelo hitro uničiš ojačevalec in zvočnike. Ta problem lahko odpraviš (ali pa tudi ne) oz. vsaj nekoliko omilil z vezavo elektrolitskega kondenzatorja (2200uF ali več, 16 V) na na napajanje ojačevalca (rumena in črna žica), če se bo pojavil.

Mnogi avtomobilski ojačevalci in avtoradiji imajo bolj PMPO Watte, kot kaj drugega zato bi lahko 200 W napajalnik lahko poganjal tak ojačevalec.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Azrael ::

ps. Predlog za uporabo toroida 200 W in nestabiliziranega usmernika je slab.
Napetost bo nihala od 15 V in več (neobremenjen ojačevalec - tišina, premori med glasbo), do manj kot 11 V (glasni basi), kar ni dobro za ojačevalec in ušesa, povrhu pa je še precej draga, če kupiš nov toroid.


Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Ne bo čisto res. Fluktuacije napetosti pri nestabiliziranem napajanju bi morale biti precej manjše, sploh pri solidnem elektrolitu in kolikor toliko solidnem toroidu. Sploh pa na 12V ne potrebuješ 200W toroida, rezen če imaš hudo veliko kanalov. Fluktuacije napajalne napetosti bi moral pokorigirat fršterk sam.
Sploh pa so avtozadeve "vajene" precejšnjih nihanj napetosti in bi morale biti sposobne delati pri 15 in več voltih- ob solidni zasnovi.


misso ::

jst ma doma povezan en 200W napajalnik in avtoajačevalec 120W pa mi dela vse okej
Nič se mi nepregreva k od napajalnika ventilator gor piha na ojačevalc. Po kaki 20 minutal nabijanaj se mi brez ventilatorja ojačevalc k segreje ;(

Pa še to če dam muziko preveč naglas se mi napajalnik izklopi edino to je pomanklivost. Al pa tud ni :D stem nemoreš zvočnikov skurit.

Pa se neki v avtih napetost nebi smela bit večja ko 14.4V.

jest10 ::

Azrael
Po varovalki ne boš nikoli zvedeu prave moči ojačevalca. Ker so kar dosti predimenzjonirane. Te varovalke služijo samo za zaščito pred kratkim stikom.
Recimo ojačevalec z 40A varovalko čisto ok deluje z 25A varovalko na max glasnosti. Vsaj moj. 20A pa že odnese:D

Azrael ::

jest10
Čisto odvisno od ojačevalca, kako je njegov izdelovalec dimenzioniral varovalke; sem napisal bolj zato, če človek nima pri roki nobenega A-metra z območjem 20 ali več A. Preberi še ostalo !

Brane bom drugače razložil zakaj se mi ne zdi dobra rešitev nestabiliziran usmernik.

Moje mnenje je, da 12 V avtoakustika ne zdrži več kot 16 V brez škode. Imel sem že priliko popravljati razno avtoakustiko, ki so jo ljudje priklopili na razne polnilce in podobno. Večinoma so šli IC-ji v izhodih, običajno kar drago popravilo ali pa je bila kar totalka (se ni splačalo popravit), posebej če so zamenjali polariteto napajanja.

Problem je, ko ojačevalec ne kuri veliko (premori v glasbi, tišina itd), se napetost takega usmernika lahko dvigne čez še varnih 16 V. Zakaj ?
Usmerjeno napetost takega usmernika lahko določimo tako da izhodno izmenično napetost transformatorja pomnožimo s korenom iz 2.
Polno obremenjen usmernik pa bo dal izhodno napetost približno 1 V manj (padec na usmerniških diodah), kot je napetost polno obremenjenega transformatorja, vendar to ni problem,ker ojačevalec obremenjuje usmernik v impulzih, kar lepo pokrijejo elektrolitski kondenzatorji, če so dovolj veliki ( morajo bii, ker se drugače pojavi nadležen brum), približno 2200uF za vsak A. Približna vrednost napetosti, ko ojačevalec igra pa je kar povprečje med min. in max. napetostjo.

Primeri:

Trafo 9 V => DC Max 12.73 V, povprečje 10.37 V
Trafo10 V => DC Max 14.14 V,povprečje 11.57 V
Trafo 11 V => DC Max 15.56 V,povprečje 12.78 V
Trafo 12 V => DC Max 16.97 V,povprečje 13.99 V

Potem pa še +/-10% ,zaradi nihanj napetosti v električnem omrežju.

Če predpostavimo, da naj se avtoakustika napaja nekje z napetostjo 12-15 V v vsakem primeru hitro pridemo izven teh toleranc - ali premalo ali preveč V.

Edino še približno ustrezen bi bil trafo za 10 V, vendar je le tega težko dobiti, ker 10 V ni standardna napetost. Ni pa noben problem dobii toroid za 12 V (halogenska razsveljava), samo napetosti iz njega so že previsoke.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

zvery1 ::

Na tvojem mestu bi naročil trafo v HIT elektroniki v ljubljani , kjer ti toroidni trafo navijejo po želji.Jaz sem dal za 500W trafo 6000 SIT.Kupiš le še grez in kondenzatorje, pa maš najhuši napajalnik.Glede stabilizacije pa ne skrbi, saj sem že videl kar nekaj tako zvezanih avtoojačevalnikov in z nobenim ni bilo problema.Samo zagotovi veliko moči.>:D
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

jest10 ::

Ma kupi toroid 300W 11V. Dobiš ga za okoli 5kilo, usmernik in kondenzatorji te pridejo pa okoli2-3kilo

Blisk ::

Neki je treba vedet, da pr ojačevalcu se ponavad gleda maximalen izkoristek trafota in potem maximalna moč ojačevalca in to mora biti približno enako.
Ker trafo nima izkoristka 100%, zato ti tud 300W toroid ne bo dal ven 300W, zato se ponavad kupujejo močnejši toroidi, kot je ojačevalec.
Stabilizirat take velike tokove ki se tuki pojavljajo, je problem, zato se NE stabilizirajo, ampak enostavno se uporabijo kondenzatorji večjih kapacitivnosti, naprimer 10.000 uF.
Napetost iz trafota, naprimer če je trafo 12V, se poveča za koren iz 2, zaradi kondenzatorjev in pri večji porabi toka iz trafota, ta napetost pade na nazivno, to je 12V.
Zato jst ponavad računam tko, da če je zadeva na 12V , potem računam na to, da ven pri minimalni obremenitvi dobim 14V.

filtr ::

Mene pa to zj zanima, ce nardis vzporedno vezavo 2h napajlnikou, oz. 3, da mas enga samo za racunalnik, tadrugedva bi pa uporabu za ojačvalc!? Zanima me ubistvu to, ce bi lahko imel 2 napajlnika ki bi poganjala ojačevalc? Ker sm to ze jes gruntou da bi na napajlnik od rač. prklopu gor ojačvalc!

Sej ce pa negre drgac pa nabavs al pa nardis stereo kretnco, k gre na en stran notrn lev pa desn signal na drug stran gre vn izhod za woofer! se prav mas stereo woofer!:)

Sam tist gor z dvem napajlnikom me se zmer zanima, vezana imam dva duma in dela!:)

LP filtr
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

stromar ::

Blisk: transformator za ojačevalec mora biti 2x močnejši od ojačevalca. Navadni ojačevalci AB klase (večina avtoojačevalcev) ima izkoristek 50%. Če je ojačevalec 2x100W, to pomeni, da gre 200W na zvočnik in 200W v gretje. Ob polni obremenitvi bo poraba 400W

Lp

stromar ::

Je pa problem uporabljat nereguliran napajalnik samo iz transformatorja, greatza in kondenzatorjev

Jaz sem doma v podobni situaciji za test uporabil en 12V 20W trafo, greatz in kondenzatorje. Ko na vhodu ojačevalca ni bilo signala je bila napetost nekje 16,5V, kar je preveč. Na srečo je bil ojačevalec kvaliteten. Na vhodu so bili kondenzatorji 25V in switcher znotraj ojačevalca je bil reguliran

Če bi pa imel gor nek ojačevalec leve firme (npr Fenner:D - enga sem popravljal in sem bil začuden, kako lahko ojačevalec take kvalitete sploh dela), ki nima reguliranega switcherja, bi dobil na sekundarni strani switcherja previsoko napetost in bi verjetno prebilo kakšen čip ali tranzistor

Jaz bi uporabil transformator na 10V

Najbolje bi bilo uporabit reguliran napajalnik, izgradnja tega pa ni poceni

Lp

jRk0 ::

clovek niti firme ne modela ojacevalca ni povedal, tako da ma ene 2x50rms kvecjemu. pa par W cez 100 ce misli v bridge pol dat. Ampak za sobo za woofer je to ze cist ok recimo.

Sam jaz bi rajsi kupil normaln ojacevalec za bajto al pa racunalniske zvocnike ene boljse. Ko ti bo vse pocrkalo pa bo sama skoda :)
You fuck up once, you loose two teeth.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
22928600 (11593) N4m31355
»

ojačevalec s čipom STK4050

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
274209 (3829) Highlag
»

Ojačevalc za avto + SubWoofer

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
312619 (2287) _Dejan_
»

Nadomestilo za baterijo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151349 (1233) fAtso
»

elektroniki kje ste!!!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
294383 (3783) footprint

Več podobnih tem