» »

ste srecni?

ste srecni?

1
2
»

luni ::

meni se absolutno zdi, da je zivljenje taksno kot si ga ustvaris
heh, ursi, posledice Sartra in njegovega eksistencializma? ne, malo te zezam... s to mislijo se po moje strinja vecina ljudi.... tesko je pomisliti, da je ze vse vnaprej zapisano in da niti nimas moznosti postati drugacen oziroma kaj narediti drugace
Artificial Intelligentia

trillian ::

frudi...
zivljenje je tako za kakrsnega ga imas.. in ker so ideje del tvoje resnicnosti, postane zivljenje tocno tako kot si ga zamislis. slisi se enostavno.. in tudi je.

luni..
to ni noben sartre. tole bo kr bach z njegovimi iluzijami.

love, ursula
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Aggressor ::

Ursula:

"...ne maram ljudi, ki mi zelijo dobro. ker njihova ideja dobrote ni vedno enaka moji. vsi smo samostojne enote..."

Akhem, velja, da smo ljudje družabna bitja, iz česar sledi, da smo tudi mentalno odvisni od dobrote sočloveka. Zanikovanje pozitivnosti dobrote, kakršnekoli že, je pot v osamelost. Ali pa si zadevo napačno razložila?

Vsi ostali eksistencialist: jah, eksistencializem je posebno inteligenci zelo všečna filozofija, saj izvzema predeterminiranost in pa človeka postavi za izvršilca, ki je za svoja dejanja tudi odgovoren. No, jaz grem še dlje pri tej odgovornosti in pravim, da ČE OBSTAJA DUŠA, KI SE PRENAŠA, JE ŽE DO NEKE MERE DOLOČENA S PREJŠNJIM ŽIVLJENJEM. Torej osnova reinkarnacijske filozofije. Tako.

Hanuman, prav vsak (OK, je tudi nekaj izjem) je vsaj nekajkrat v življenju srečen. Človek je TAKO NAREJEN, da mora od časa do časa okusiti srečo, če hoče sploh slediti kakršnemukoli smislu. Sreča ni v hotenju, pač pa na cilju samem, hotenje je le vzrok razhajanja med ideali in pa realnostjo.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Bucbuc ::

Življenje je potovanje v *smrt*.Kaj je kdo preživel srečno ali nesrečno pa po končanem potovanju ni nihče povedal.
V živlenju so samo trenutki sreče,če se jih zaveš.
To je pa le kapljica!!

:\:\
Bucbuc

trillian ::

aggressor.
prvo. vcasih kar nekdo misli, da je dobro zate, to preprosto ni. pa naj se tako dobro misli. ker tvoja ideja dobrega ni vedno enaka tistim, ki jih imajo drugi.

absolutno se strinjam, da clovek v zivljenjih poprej spozna marsikaj, in da se to znanje kopici v tebi. problem je le, da se ne zavedamo, da to imamo. ali se preprosto ne spomnimo. vcasih se zgodi, da srecas nekoga, ki si ga spoznal v enem prejsnjem zivljenju. ali pa si v situaciji, ki ti je jako znana pa ne ves od kod. in kar ves kako ravnati.

hotenje je slabo. malo bi stvar preformulirala. menim, da clovek pogosto ustvari idejo kako naj kaj poteka (recimo zaljubis se v neko predstavo osebe v tvoji glavi in ne v osebo) in potem, ko stvar ne tece kot v tvoji sanji si jako razocaran. in zaradi neujemanja realnosti in tvoje iluzije pride do problemov. in to je to. tvoja iluzija ti brani dejanskost sprejemati kot prihaja in jo ljubiti ravno zato, ker je zanimiva in nova. zato so ljudje nesrecni. ker preprosto ne znajo uzivati v trenutkih kot se pojavijo.

love, ursula
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

LuiIII ::

Ja jaz mislim, da je ravno sreca osnovno gibalo clovekove dejavnosti. Ne poznam nikogar, ki se ne bi trudil biti srecen. Je pa tudi eno najbolj kompleksnih custev oz. dozivljanj. Sreca je pac trenutno stanje zavesti, ki je pogojeno z vrednotenjem svojega trenutnega polozaja. Najvecji hec pa je, da je ta polozaj lahko celo eksistencno neugoden, pa si lahko se vedno srecen. Ah, ta custva.
Verjamem pa da je clovek, ki zivi uspesno in predvsem polno (iz svoje perspektive) srecen. Problem je predvsem v videnju samega sebe (razen pred ogledalom). Trenutno sem kar srecen (ceprav sem crash-ov disk). Izgleda, da rabim izive. Drugace pa zase mislim, da je del srece skrit v naivnosti ali bolje receno v cudenju in odkrivanju sveta, del pa v izpolnjevanju lastnih zelja in hotenj.

luni ::

ursula eden od temeljev eksistencializma je trditev, da nic ni vnaprej doloceno ter da je clovek sam in njegovo zivljenje tocno tak, kot se/si sam naredi... ampak pustimo to

Aggressor je spet na dosti lepsi nacin izrazil vecino mojih misli, tako da kar se 1x beri njegov post ;)
Artificial Intelligentia

trillian ::

luni.
joj... saj ne recem, da sartre ni prisoten v vseh mojih postih. zelela sem ti povedati, da so trenutno jako pod vplivom bacha, kar pa ni nujno tako zelo razlicno. malo drugace.


love, ursula
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

ginekolog ::

Jaz sem srecen, celo tako da sploh nevem ce bi lahko bil se bolj :)) No sure bi imel boljsi avto in hise na tropskih otokih, a zaenkrat nimam te potrebe :) Drugache pa imam vse kar zelim imeti! Life RULZ!!

Heads up, Flox!

Jani

EASYdoor ::

ursula: a mas ti v soli eseje z odliko, ker ce jih nimas treba tvojmu prfoksu poslat link, pa bo vidu kolk punca obvlada zadevo:D

velik procent srece je tudi odvisen od tvojega koncnega cilja! ce tocno ves kaj bi rad in ce v to verjames, ni vrag da tega ne dosezes!

samo se vec takih topicov!!!


lp!
...svet ni eden, svetova sta dva - PA JA :)))...

luni ::

ursula ok, misunderstanding
Artificial Intelligentia

trillian ::

luni.
sej je kul.. tako ali tako pisem jako zmedene poste in se pogosto kaj narobe razume... res pa je, da oni strasno hudobno zveni.

love, ursula
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Aggressor ::

Ursula:

Če nekdo misli, da je nekaj dobro zate, pa to v resnici ni, mu to povej. Če bo nadaljeval, dejanje ne bo več dobrota. Gre namreč za sam princip dobrote, torej za prenos pozitivne energije.

Hotenje slabo? Hotenje je osnova spoznavnega in izkustvnega sistema, je osnova aktivnega človeka. Glede iluzij pa takole: človek se mora pač izuriti, da iluzijam ne podlega. To je sicer ena daleč najtežjih mentalnih nalog, pa vendar nujna.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

EASYdoor ::

frudi: se strinjam!
miranpozar: poznam tut nekaj nekdanjih "zgub" in so sedaj uspesni, fora je v tem kako se ti v prakticnem zivljenju znajdes. se mi zdi, da smo mi tlele, ki tipkovnice lomimo kar pogoreli:D:P

lp!
...svet ni eden, svetova sta dva - PA JA :)))...

Thomas ::

Charlie - nehi zbijat po tipkovnici - in delaj tisto, kar delajo tvoji vzorniki uspešnosti in srečnosti!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

trillian ::

aggressor.
vcasih preprosto ne mores pricakovati, da je nekaj kar ti pojmujes za dobro, dobro tudi za koga drugega. pa ceprav z najboljsimi nameni, lahko cisto zgresis s svojo dobroto. nismo vsi enaki, ne gledamo vsi sveta na isti nacin in tako tudi neka dobra stvar za enega ni nujno dobra za nekoga drugega.
seveda je treba povedati in se boriti proti stvarem, ki ti ne prijajo. ampak vcasih je dajalec dobrote malo zaslepljen v svojo iluzijo delanja dobrega in pozabi na tistega, ki naj bi to dobroto sprejel. to seveda ni vec dobrota.

clovek se torej mora izuriti, da iluzijam ne podlega. tocno. ampak ne smes jih pa zanikati. ker pac ... vse je iluzija. vse je neka predstava. vse je igra. zivljenje je neskoncna igra v kateri se lahko neskoncno zabavas. vse kar lahko naredis je, da vse jemljes neresno. kajti vse je iluzija.


love, ursula
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Nemenej ::

Povedal vam bom lastno izkusnjo. Bil sem zelo nesrecen, vsak dan v depresiji. Sreca se mi je zdela trenutek dobre volje in nisem verjel v vecno sreco. Nekoc sem govoril s sestro ter jo uposteval, naj neham kaditi travo. Zacelo se mi je lepse zivljenje. Se vedno ni bilo tisto pravo. Spoprijateljil sem se s sosolcem, kateremu sem se lahko zaupal. Tudi on je bil (na zalost je se vedno) nesrecen, vendar meni je pokazal, kako lahko osrecujem samega sebe. Ugotovil sem, da me morijo kompleksi. Imel sem vecvrednostni kompleks, pa se nekaj stvari, ki so me mucile (vecvrednostni kompleks te muci, ceprav se tega ne zavedas). S casoma sem dojel, da se moram pogovoriti s prijatelji, ki mi to niso vec bili. Z njimi sem bil prijatelj, ker so nekaj storili zame in jaz za njih, ker smo skupaj hodili ven in se zabavali v soli. Dojel sem, da se moram z njimi iskreno pogovoriti. Poskusal sem jim razloziti, popolnoma iskreno, kaj mislim in kako razmisljam. Prijatelj me je samo poslusal.... Vsak dan sva se srecala in pocasi se je zacel se on odpirati. Kmalu mi je povedal stvari, ki mi jih ne bi prej nikoli. Pocutil sem se mnogo boljse. Govoril sem z mnogimi ljudmi. Bral sem neko knjigo (Gary Zukav, Domovanje duse, iz Oprah showa). Ugotovil sem, kako slab clovek sem. V knjigi sem prebral ogromno zanimiv stvari. Nehal sem opravljati druge, nehal sem se jeziti in celo s starsi se sedaj bolje razumem. Zavestno, a pocasi sem zacel zatirati strah. Ces cas sem ugotovil, da imam zelo malo znanja o soljudeh in sem zacel brati. Najbol vsec mi je bila indijska duhovna kultura. Malo sem jo prakticiral in sedaj se ze dovolj dolgo pocutim srecnega, da verjamem v vecno sreco. Sreco z nekaj padci, ampak tako, da jo lahko clovek neguje in ce le hoce, obdrzi. Zivljenje se mi je obrnilo na bolje in ceprav se bo mnogim morda zdelo bedno, preberite tisto knjigo.

Zelel bi, da me ne komentirate. Ce hocete, poskusite, kar sem vam povedal. Sedaj sem srecen clovek, prej pa nisem bil. Odgovoren sem za svet, v katerem zivim. Sam si ga ustvarjam. Srecno

Aggressor ::

Ursula:

Umetnost duhovnega odraščanja je osvobajanje izpod plašča lastnih iluzij. Iluzije so lahko pozitivne le in samo kratkoročno, saj pomenijo pobeg od problema, kar pomeni njegovo eskalacijo. Glede tega, da je treba vse jemati kot iluzijo, bi se jaz izrazil nekoliko drugače. Po mojem mnenju se ne sme vsega jemati kot igro, saj življenje ni igra v tem pomenu, da ima vsak še eno možnost. Življenje je strašno resna zadeva. Kar pa si ti mislila z igro, je verjetno to, da je treba na vsako stvar gledati pozitivno in z dobro voljo, tudi če je še tako resna in žalostna. Meni se zdi, da bi, če bi imeli življenje le za igro in iluzijo, izgubili veliko motivov za življenje samo. Kajti eden od smislov življenja je ravno ta, da o življenju nimamo pojma, kar nam daje iz prvinske radovednosti voljo za delo in razvoj. Lahko pa se seveda tudi motim. Če mene vprašaš, si se v trenutku pisanja spomnila na film Življenje je lepo, ki je bil na sporedu včeraj...

Nemenej: srečno!
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

trillian ::

moj ljubi aggressor.
zal te moram razocarati, nisem v sredo gledala filma zivljenje je lepo. kar sem ga gledala v kinu, je ze kako leto minilo... se mi zdi.
in vendar sem se vedno mnenja, da je zivljenje igra. da je vse iluzija. kako to mislim?
v osnovi je nic, vakuum. vse kar vidis je nekaksna fasada. stvar tvoje domisljije je kaksna je ta fasada. vse je v glavi. resnicnost, dejanskost. obstaja nek kompromis med nasimi resnicnostimi. in to je ta nas ti. realen svet. vendar je zelo majhen glede na svet oz. svetove, ki se skrivajo v nas. in ce to odkrijes. in to vidis. lahko si karkoli. ni omejitev. vse je v glavi. vendar mnogi ne morejo tega sprejeti, da si odvisen le od sebe. in , da je vse kar naredis tvoja krivda. ker lahko spreminjas vse. ker pravzaprav nic ni. in ta fasada je le plod tvoje domisljije.
tako jaz pac na vse gledam.
zivljenje je igra. to ti lahko razlozim takole. jaz sem si ustvarila zivljenje tako. da je pac igra. in tako si krajsam cas. sam si naredis zivljenje. moja izbira je pac taka. sam se odlocis kaj je vredno, kaj hoces.. in si.
free your mind.

love, ursula
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

LuiIII ::

Ursula ziv!

Upam, da sem te razumel. Po moje je pa stvar ravno obratna. Menim, da je stanje zavesti odsev oz. bolje receno interpretacija vseh zavestni in predvsem podzavestnih drazljajev, ki jih sprejemamo iz sveta. Ce je ta interpretacija obcutno "motena" govorimo lahko o raznih halucinacijah, shizofreniji,...Konec koncev, si ze srecala cisto normalnega cloveka?
Ce gledas zavestno, potem imas popolnoma prav. Vsak clovek dejansko zivi v svojem zavestnem univerzumu, ki pa ni absoluten in nedotakljiv. Ravno nasprotno. Podzavest deluje na podlagi naucenih in podedovanih vzorcev. Podavest po moje deluje tako, da z najmanjsim moznim "trudom" in cim prej interpretira in ovrednoti dogajanje. Da pa se seveda tudi zavestno vplivati na samo dozivljanje. Pravzaprav vedno tudi malo zavestno vplivamo na podzavestne mehanizme in jih s tem prilagajamo, ucimo. Vendar je ta feedback bistveno manjsi od nasprotne smeri, zato tudi dolgo traja, da spremenimo svoje vedenjske in zaznavne vzorce. Zato lahko opazis ljudi za katere recemo, da so zelo nagonski, zelo odzivni na svoj polozaj. Po drugi strani pa srecas take, ki zivijo v nekem svojem bolj odmaknjenem, za nekoga celo fantazijskem, svetu. In oboji smo lahko srecni.
Ja je res, da si lahko kar hoces. Vendar si se vedno odgovorna za svoja dejanja. Tako da zivljenje v bistvu le ni ena sama igra. Razen v dveh primerih, ki sta pa ekstremena in s stalisca psihologije (vsaj drugi) verjetno patoloska:
1. Ko se zavestno pocutis, da nisi sam v sebi. Ko se ti zdi, da se tisto kar se dogaja s tabo kot fizicnemu pojavu tebi kot zavesti ne tice.
2. Ko gledas na druge ljudi kot na predmete in ne na enakovredne zavestne subjekte.
Prava mera je pa pomoje nekje vmes.

Lui

trillian ::

moj dragi lui.
a ni fajn, da imamo ljudje drugacna mnenja. meni je to naravnost vsec. sicer bi moja "igra" postala malo dolgocasna.

love, ursula
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

LuiIII ::

Jup Ursula, ce bi se vsi o vsem strinjali bi bilo pa res za umret od dolgcajta.

Lui

Aggressor ::

No ja, glede te stvari sem na Luijevi strani. Le da bi jaz zadevo razložil malce drugače. Ne vem, ali je katero od stališč, ki jih imava, že tudi res potrjeno, tako da je tole bolj hipoteza:

Ni samo podzavest tista, ki filtrira vstopne signale, ampak tudi zavest. Pri podzavesti govorimo predvsem o egu, ki ga je dejansko najtežje dobiti pod kontrolo, in ki pošilja umu tisto, kar se njegovemu subjektivnemu mišljenju zdi pravilno. Medtem ko pa je zavest vezana predvsem na spominske centre in signale filtrira glede na ta dejavnik. Kar je teba storiti, je, da se najprej osvobodimo zavestnih predsodkov, nato pa poskušamo spremeniti še podzavest. Kar se slednjega tiče, je to že poseg na astralna področja, ampak vendarle: glavna sredstva za to so meditacija in pa doživljanje mejnih občutkov, ki podzavest "razorožijo". V zvezi s tem se postavlja tudi vprašanje, kje je sploh meja med zavestjo in podzavestjo, in, ali se da podzavest v resnici modificirati. Zraven seveda sodi še vprašanje duše, torej oblike zavesti v drugi dimenziji.

Bolj težko si predstavljam, da bi bil zunaj moje resničnosti vakuum, sem mnenja, da smo vsi vpeti v sistem, za katerega nam sploh ni dano, da bi ga lahko doumeli. Če ima kdo res voljo, naj prebere: Ludwig Wittgenstein: Logisch-philosophische Abhandlung (oz. Logično-filozofski traktat, če vam rata najti prevod). Ursula ga bo tako in tako imela naslednje leto pri Janiju Kovačiču...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Nemenej ::

Svet je iluzija, ker vsak ze "vidi" drugace. Kar je zate rjavo, je tudi zame, a to ne pomeni, da oba vidiva enak vzorec. Ne, drugacnega vidiva. Kar za cloveka pomeni stena, pomeni tudi za netopirja. Le on si to drugace predstavlja, kajti pomaga si z ultrazvokom. Za netopirja torej steklo ni prozorno, za nas pa je. S cutili, po mojem mnenju, ne moremo objektivno dojeti sveta.

Sergio ::

jah tudi percepcije vsakodanjosti so popolnoma drugacne...

primer: v istem dnevu je eg.:
a) meni umrl dedek (upam da temu še dolgo ne bo tako) ter
b) tebi se rodil sin (ugibam :D)

Tebi bo dan lep, vse bo žvrgolelo, medtem ko bom jaz totalno potrt. Pa vseeno imava vsa ČUTILA ista :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša najljubša knjiga/avtor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
848230 (1810) donvito
»

Thomas posti. (strani: 1 2 )

Oddelek: Slo-Tech
834928 (3413) .:joco:.
»

Smisel zivljenja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1287455 (5884) Dexxx
»

verzi... taki za pihat na dušo...

Oddelek: Loža
387778 (7280) LuiIII
»

Kako povabit žensko v kino ???

Oddelek: Loža
333104 (2736) trillian

Več podobnih tem