» »

Athlon 64 (Opteron) mashina za Pro/Engineer Wildfire

Athlon 64 (Opteron) mashina za Pro/Engineer Wildfire

barbarpapa1 ::

Pozdravljeni compoljubci.

V firmi nameravamo kupiti nov stroj za pogon CAD aplikacije (Konkretno Pro/E Wildfire). Zanima me, ali je trenutek (že) primeren za nakup računalnika na Athlon 64 (ali Opteron) osnovi?

Ali ima kdo izkušnje s takšno konfiguracijo pri delu s Pro/E Wildfire?

Ali je že kdo poganjal 64 bitno verzijo Pro/E Widfire na Red Hatu in če ja, kakšni so občutki?

Katero osnovno ploščo (oz. chipset) priporočate?

Aja, za ostanek mašine bomo vzeli kakšno Nvidia Quadro kartico, 1GB RAM in pa ATA ali SATA trdi disk.

Pa fajn se mejte...

LP

Jože

sinko999 ::

Na žalost nimam še izkušenj z proe in pa x86, bi pa ti svetoval več rama .
Nikoli ga ni dovolj.
LP
Ni? ni ve?no !

barbarpapa1 ::

Aja sem pozabil dodati podatek, da teramo samo CAD (modeliranje, sestavi, dokumentacija) in ne za CAM ali CAE (Pro/Mechanica - končni elementi).

1GB RAM-a je za sedaj dovolj, seveda mora ostati v računalniku dovolj praznih mest za še enkrat več RAM-a. To o RAM-U imam iz dosedanjih izkušenj, saj na službeni mašini (Dual XEON 2.8 GhZ 1GB RAM) pri največjem sestavu zasedba RAM-a ne gre nikoli čez 600MB.

LP

Jože

kuglvinkl ::

Če boš vzel Opteron varianto, glej, da plata podpira NUMO (še enkrat dražje, vpraši Brane2, on ma take kište)). Sicer pa, za takšne teste se gleda Aceshardware.com.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Ne vem , kolk je NUMA stvar plate. AFAIK to nastaviš v kernelu. Gre za to, da v večprocesorksih platah zmapiraš RAM na vsakem CPUju v drugo območje, oziroma tako, da se RAMa deloma pokrivata, ne pa tako, da vsak CPU vidi oba RAMa.

To je poteza, ki ti lahko nekaj prinese, lahko pa tudi odnese. Če znajo programi lepo delat na NUMAi, potem s tem pridobiš. Vsak program se razleze na več CPUjev, ki v privatnosti počnejo s svojim RAMom, kar jim paše. Če pa program atega ne zna izkoriščat, potem ima na voljo samo RAM enega CPUja.

To je AFAIK, nisem se moril s tem zaenkrat, imam pa to opcijo obkljukano v kernelu.

Kar sem hotel reč, je to, da si očitno že poskušal s Xeoni, ne vem pa, kao močan stroj v bistvu iščeš in kje so bila do sedaj ozka grla, sploh pa, kako se program obnaša.

Ni isto, če ga dobiš kot binary ali če dobiš source in si program zrolaš za svoj stroj.

Vsekakor prej stvari sprobaj. Da ne boš nabavil in potem ugotovil, da je stvar optimizirana za Intla in da na Opteronu ne dela tako dobro.

Kar se plat tiče, sploh ne bi razmišljal o čemerkoli cenejšem od S2885 K8W od TYANa. Mogoče bi celo ubodel 4-CPU plato. Če sklepam po dvoprocesorskih in primerjavi s serijo S288x, potem je jasno videti, da serija S488x obsega tako "poceni" serversko plato S4880 kot performance serversko plato S4882(ki je prišla ven samo nekaj dni nazaj BTW), nima pa še workstation plate, ki bo očitno nosila oznako S4885.
Cene za te 4-CPU plate pri nas so rahlo nore (glej Mlacom cenik), upam da je v tujini kaj bolje. Ko bo S4885 prišla ven, bo mogoče že imela tudi PCI Express, sicer pa to niti ni tako pomembno.

Če bi se odločil za kaj takega, bi previdno pretipal obstoječe 14x Opterone, ki naj bi imeli 3 HT linke, tako kot tadragi profi 84x Opteroni.

Ena taka plata s štirimi 148-kami in recimo 4 ali še raje 8 GiB RAMa bi znala kar lepo delati... >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

budili ::

a 2x 2.8 niso dost zmogljivi za to kar delate? pa koliko zna wildfire izkoristit HT, torej `kao` 4 procesorje? ste kaj testirali?
pri nas jih mamo nekaj od Della pa do zdej ni blo problema (mogoce vcasih malce vec kot 600mb assy:) )

ima pa wildfire neverjetno bolj pocasen umesnik kot 2002i2 tko da bi prej dal vec dnarja za kartico, je pa vprasanje koliko pridobis za price/performance ratio
upajmo da bo wildfire2 kaj boljsi glede tega

kako dobri so linux opengl driverji za nvidio napram windows, tu po vsej verjetnosti izgubis kar nekaj performans

mogoce ves kake bodo zahteve za novo verzijo, ki pride ta mesec (al jo mogoce ze imate)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: budili ()

Poldi112 ::

Če bi se odločil za kaj takega, bi previdno pretipal obstoječe 14x Opterone, ki naj bi imeli 3 HT linke, tako kot tadragi profi 84x Opteroni.

Od kje ti ta ideja? Ker jaz tega nikjer nisem zasledil, bi bilo pa jako zanimivo, ce bi bilo res.

Brane2 ::

Edit: V BIOSu imam res eno nastavitev v APICu za NUMA aware OS. Torej ni vse samo stvar kernela.


Če bi se odločil za kaj takega, bi previdno pretipal obstoječe 14x Opterone, ki naj bi imeli 3 HT linke, tako kot tadragi profi 84x Opteroni.

Od kje ti ta ideja? Ker jaz tega nikjer nisem zasledil, bi bilo pa jako zanimivo, ce bi bilo res.


Kot vem, so prve serije Opteronov bile narejene v guzvi in AMD ni imel casa za spremembe konkretnih modelov. Foplk je probal 14x Opterone v SMP platah in so delali.

Recneo je bilo, da so vse do modelov 148 (ali 146, ne spomnim se vec tocno) v bistvu neokrnjeni cipi.

Pri mojih 240 je bila razlika v ceni glede na 140 minimalna, zato se nisem ukvarjal s tem, a počasi bo s pojavom novih modelov cena padla, tako da se bo mogoče splačalo probat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kuglvinkl ::

Jep. Maš tut El cheapo dual opteron plate brez NUME.



Non NUMA, lepo vidno pri bankah,



NUMA board.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Brane2 ::

Ah, ja to je v bistvu samo marketinski trik.

To njihovo "brez NUMAe" pomeni, da ima samo en CPU neposreden dostop do RAMa, drugi pa dostop do njega prek prvega.

MIslim, da je tista nastavitev v kernelu globljega pomena. Na polnem Opteron sistemu z več bankami RAMa določa njihovo prekrivanje.

Je pa res, da take poceni plate nimajo kaj z NUMA opcijo. Tam je itak vse deljeno.

Sam nikoli ne bi vzel take plate. Taka plata itak zahteva Opterona in če plačaš cenovni premium, potem verjetno hočeš pravo stvar.

Vsaj pri meni je tako. Taka plata stane recimo 65 kSIt, polna K8W pa 100+ kSIt. Glede na ceno celega stroja niti ne tako velika razlika...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

barbarpapa1 ::

Sem vas z navedbo dual Xeon stroja mace zavedel. Ta stroj smo kupili v naglici, ker je bil v danem trenutku edini na voljo. Drugače pa Wildfire ni multithreading aplikacija, drugi procesor zna koristiti baje samo pri regeneraciji sestavov, ko lahko paralelno regenerira dva (med seboj neodvisna) modela. Drugače pa je (trenutno) glavna prednost dvoprocesorskega stroja v tem, da ostane odziven tudi, če se kakšna aplikacija obesi....

Nov stroj, ki ga bomo kupili, pa bo nadomestil "starčka" (Pentium 1,5 GHz 265 MB RAM, GeForce2 32MB Vram), ki ga bomo dali na AutoCAD tlako. Ne nameravamo kupiti dvoprocesorske mašine, ker imho za to ni potrebe. Rad bi pa dobil informacije, če je Athlon 64 (ali opteron) že "way to go", ali še ne....

Za linux verzijo pa sprašujem zato, ker je na voljo 64 bitna verzija Wildfire-a, ki pa teče pod Red Hat-om in me zanima, kako se obnese....

Kar se optimizacije za Intel procesorje tiče, je pa stvar taka. Uradno so "certificirani" samo stroji z Intel procesorji, a sam Pro/E deluje na Athlonih hitreje, zato pričakujem, da bi na Opteron platformi moralo biti pododbno...

Pa dobro jutro želim....

LP

Jože

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Najprej bi se na tvojem mestu pozanimal, kje je ozko grlo zadeve.

Če je doslej bil problem samo v CPU in GPU moči, ne pa toliko v RAMu potem se mogoče bolj splača vzeti kakega solidnega Bartona na enoprocesorski plati in kako hitro nVidio.

Vsekakor tega, kar si imel, ne bo težko preseči.

Takrat tudi ni kakega težkega razloga za skok na 64-bitov, razen če se nova 64-bitna verzija programa obnese bistveo bolje.

Torej v tem primeru se IMHO najbolj splača investirat v hiter CPU in še hitrejšo kartico.

Athlon 64 je nice, če te ob tem zanima še malo manj bližnja bodočnost. Če recimo planiraš upgrade CPUja, ko se pojavi Athlon 4000+ (ki ga v 32-bitni reinkarnaciji ne bo) itd.

Tak stroj se bo dalo tudi bolj razširiti, čeprav je tu bolj kot naslovni doseg CPUja problem število DIMM slotov. V štiri slote v tem trenutku težko zatlačiš kaj več kot 2 GiB za spodoben denar, torej še niti ne trčiš v omejitev 32-bitne tehnologije.
Vendar se bo stvar v kratkem spremenila, ko cena 1 GiB in 2 GiB ploščkom pade. Že pri 4 GiB imajo 32-bitni procesorji znatne težave (no, vsaj x86 stroji), pri 8GiB pa sploh.

Tu leži tudi zanimivost Opteronov, ki mogoče niti ni tako očitna. Ker je tam na SMP platah RAM deljen in kar ga CPU lahko brez težav doseže preko HTkanala skozi drugi CPU, imaš v efektu veliko več slotov za DIMMe, tudi če več procesorjsev niti ne rabiš. Tako lahko recimo na dragi TYANKi uporabiš 8 cenenih ploščkov po 512 MiB namesto štirih gibibajtnih in prineseš nazaj not del razlike v ceni plate in extra CPUja.

Da seveda niti ne govorimo o tem, da tudi v taki plati lahko uporabiš 1 GiB ploščke in prideš visoko nad čemerkoli 32-bitnim...

Zheegec ::

Če ne rabiš 2 ali 4-way konfiguracije, potem se splača počakati na socket939 nForce3 PRO250(GB) plate in seveda na 3800+ (ali pa FX-53 seveda), ki bi znal biti zelo dober če aplikacija ni multi-threated. Tudi v 32-bitnem okolju zna biti precej boljši od P4 oziroma Xeona, AMD64 pa še prinese nekaj dodatne hitrosti (pač odvisno od aplikacije).
Upam da bodo socket939 plate in Athloni64 kmalu v Sloveniji (še v juniju).
Seveda je tudi Opteron hiter, ampak če ni potrebe po dual sistemu potem pa škoda $$$, če pa je potreba, potem je pa Opteron itaq hitrejši od Xeona.
Pa glej da bodo hitri diski - RAID 1 Raptor2 ali pa celo RAID 0+1 :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

za cad so hitri diski tok pomembni, kot sneg za surferja...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Mr.B ::

Ko boš v Cad-u kao slikco po giga odeloval, boš še kako rabil konkretno diskovje, ne veliko ampak hitro, najceneje so še vedno onboard raid0 z dvema pata diskoma, drugače pa vse ostalo, nikar pod 100k za kontroler ne šparaj, ostalo je bolj so so, ceneje še dodaten raid 0 dokupiti, kot pa investirati v el čipo promis za 40k sit.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Dr_M ::

nevem...
sm delu npr v autocadu z ogromnimi bazami (ubistvu je biu ogromen katalog) pa file ni biu nokol vecji od par MB...
sicer so v pro engineerju malenkost vecje, ampak ne velik...
itak pa rabis zanesljiv disk...ksn 18gb scsi 10k rpm bi popolnima zadostoval.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

rkb2 ::

Jaz ti priporočam A64 3200+ (mogoče 3400+) in kako dobro plato (asus, abit). Bi moralo kar zadostovat, rama kot si rekel 1 Gb, in kakšen hiter IDE disk. Kaj več ne priporočam ker se ne bo toliko poznalo kot boš za stvar plačal (za hitrejše delo bi morali programerji malo bolj zoptimirat kodo).

V službi delam na AMD XP 2000+, z Solidworks 2004, sestavnice > 200 različnih kosov (~500 vseh kosov), pa stvar vsaj za enkrat dela, vendar dokaj počasi. Štopa ga predvsem procesor, še bolj pa to da so določene rutine v Solidworksu napisane bolj za male sestavnice.

Glede čipseta -> NVidia NF3 250Gb

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rkb2 ()

rkb2 ::

Pa glede grafične kartice velja razmisliti ali ni bolj pametno vzeti kakšen FX5950, ker ga dobiš vsaj za polovico cene Quadro FX1100 (=FX5700). Res je sicer da so gonilniki za Quadro malo bolj zoptimirani za Open GL, samo plačat za grafično 200-300 KSIT namesto 100K zato, da je potem mogoče za 20% bolj hitra se po mojem ne splača niti pod točko razno, še bolj ko ugotoviš da FX5950 sploh ni tako počasen >:D .

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rkb2 ()

barbarpapa1 ::

Hvala za odgovore.

Sem razbral, da nihče še ni teral Pro/E Wildfie na Athlon 64 platformi, bom še na www.strojništvo.com vprašal, če kdo tam kaj ve....

Vsekakor bom sestavil par konfiguracij, potem bom pa videl, kaj bodo prinesle ponudbe. Bom pa poskusil izkoristiti priliko in pridobiti kak Athlon 64 sistem na preiskus, da vidim, kakšen je real life.....Ja, pa rad bi imel (relativni) mir naslednjih par let (a sem naiven a >:D ?)

Pri sedanji mašini je RAM definitivno največji problem (da je stvar še lepša, je to rambus RAM, pa še baje gre za proprietary design modula by HP, posledično dodaten RAM košta nesorazmerno veliko $$$), stroj prične zelo hitro swap-ati, celo stabilnost Wildfire-a je slaba (na 1GB stroju in pri meni doma (Prav tako 1GB) je stabilnost zelo dobra). Se pa presenetljivo GF2 še kar dobro drži (je tweakan v Quadro 2). A ja, več CPU-ja bi bilo dobrodošlo, saj je moja domača Athlon +1700XP mašina bistveno hitrejša od našega "starčka" (zanimivo, službena dual Xeon mašinca pa ni tako superiorna moji domači, kot bi po specifikacijah naj bila)

Kar se diskov tiče, se hiter disk opazi samo pri nalaganju delov in pa v primeru, da pride do swap-anja (veliki sestavi). V drugem primeru je rešitev definitivno več RAM-a, če pa se s tem približujejš meji, ki jo lahko OS še normalno koristi, potem pa je potrebno uporabiti orodja za management velikih sestavov, kar je pri Wildfire-u na voljo.

Za grafično bom videl, kaj bo pokazala ponudba, vsekakor pa resno računam na možnost kakšnega ne-quadro GeForca višjeka ranga.

Pa fajn vikend želim...

LP

Jože

lopov ::

Z nakupom GeForce FX ne bos pridobil veliko.

GeForce2, tweakan v Quadro zna hardversko izrisovati anti-aliased linije in ravno Pro/E je aplikacija, kjer je ta moznost privzeto vkljucena in se jo ne da izkljuciti.

GeForce FX, tudi ce bo soft-modan v Quadro, ne pozna hardwerskga glajenja linij in se v Pro/E obnese porazno -- vsaj ne tako, kot bi pricakoval za kartico te generacije.

Nakup FX 5900/5950 za uporabo v Pro/E je tako nesmiseln, ker ga Quadro 1100 (ekvivalent FX 5700) povozi na celi crti. Uporabnik 3DMax, Cinema4D in Maya bo profitiral, Pro/E pa nikakor ne. Zal.

Ce ne predlagam kaj prevec bogokletnega, kupite rabljen Quadro4 980 XGL -- v ZDA se da dobiti za okoli 250$, res pa da na ebay. Pri nas jih ima JAE za vec kot 100K SIT -- v Pro/E se bo obnesla bolje kot moddan FX.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

barbarpapa1 ::

Pozdravljeni

Sem se spomnil, da ima gospod Olaf Corten spletno stran, kjer objavlja rezultate testov različnih računalnikov pri poganjanju Pro/E-ja. Link je tukaj!. Kliknite na "The OCUS benchmark V4" in prišli boste do benchmark aplikacij in tudi rezulttatov. Zanimivo, na vodilnih mestih so Opteron sistemi z 2.2 GhZ taktom procesorja.

Kar se pa glajenja črt (antialiasing) pri Pro/E Wildfire tiče, to NI PRIVZETA nastavitev in jo lahko popolnoma nadzorujemo. Greš na View>Display_Settings>Model_Display nato izbereš zavihek Edge/Line in obkljukaš (ali pa ne) možnost Smooth lines.

V splošnem ima Pro/E (praktično vse verzije) dokaj dober nadzor nad prikazom grafike na ekranu (Kvaliteta linij, kvaliteto triangulacije in senčenja, ti deepth-cueing itd...)

Pa prijeten vikend želim

LP

Jože

Brane2 ::

Sicer je rahlo OT ampak sem mislil, da je AA vektorjev trivialna stvar in da to pa ja omogoča vsak Geforce.

In kaj, če ga vklopiš na GeForceu, ki tega nima ? A stvar potem softversko riše vektorje ?
:\

lopov ::

Ja, zmotil sem se -- mislil sem na rezultate Unigraphics testa -- pri Pro/E se soft moddan FX dobro obnese :8), vendar pa je, kolikor sem uspel razbrati z neta, opcija privzeto vkljucena.

Gf FX nima podpore za HW AA -- ce jih izrisuje, je to softwersko in seveda pocasneje.

Gf FX se da softwersko modificirati le na Windows platformi, za Linux podobne skripte in drajverji ne obstajajo.

Vikend bo na zalost potekal delovno in zaradi lakiranja parketa najbrz tudi malo "zadeto" :/

Lp,
b.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

En računalnik za strojnika, ter za kakšno igro...

Oddelek: Kaj kupiti
424425 (3464) kravsel
»

Računalo za CAD - kaj vzet (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716168 (4264) cryptozaver
»

Informacije o AMD-jevih štirijedrnikih

Oddelek: Novice / Procesorji
453926 (2579) gzibret
»

64-bit CPU

Oddelek: Strojna oprema
422129 (1421) stryk
»

Pro engineer grafinčna

Oddelek: Kaj kupiti
141868 (1464) Syus

Več podobnih tem