» »

Win XP boot problem

Win XP boot problem

junior ::

Zdravo!

Imam problem z Win XP. Kadar pustim računalnik dlje časa ugasnjen (npr. čez noč), da se ohladi (???), potrebuje nato vsakič 3 (tri!) poskuse, da se zboota.
Prvič običajno pride do boot screena, kjer zmrzne in ga je potrebno resetirati ročno. Včasih se ponovno zažene kar sam. Drugič pride običajno malo dlje, a še ne v Windowse, šele tretjič se naloži kot je treba.
Vmes običajno prikaže celostransko sporočilo: "We appologize for the inconvenience, but Windows could not start normally.......", in potem "Start in Safe mode, Safe mode with Command Prompt, Safe mode with Networking, Last Known Good Configuration" in končno "Start Windows Normally".
Vedno izberem Start Windows Normally in zadeva potem (v tretjem poskusu) zlaufa.

Inštalacija Win XP je popolnoma sveža (z SP1a), disk je WD Caviar 8 MB Cache 40 GB, ki je bil pred inštalacijo sformatiran na NTFS. Imam še en disk WD 20 GB (slave).
BIOS update sem potegnil z neta in je prav tako "svež" (beri: najnovejši).

Frustrirajoče je dejstvo, da imam mašino že več let, pa je ves čas delovala povsem normalno. Dokupil sem 256MB RAM-a, (ki po testu s standardnim memtest86om ne pokaže nobene napake) in ta prej omenjeni disk WD Caviar 8 MB Cache 40 GB. Težave so se začele po nakupu tega diska, še ko je bil priklopljen kot slave in se z njega niso bootali windowsi. Po tem sem ga formatiral, namestil Windowse na novo, pa ni nič boljše.
Zakaj sem napisal, da se "ohladi"? Ker če ga ugasnem in po krajšem času (10 minut) spet prižgem, se zboota normalno. Woodoo???>:D

Ne vem, kam naj pogledam ali kako naj ugotovim napako.

Za vaše odgovore in predloge se vam že vnaprej zahvaljujem!

LP, J.

Urajmal ::

Daj WDja na cable select, če imaš samo en WD disk v kompu mu to paše...

cityman ::

Imam podoben problem!
Dva diska Maxtor 80GB - oba enaka
Ko sem kupil novega, se mi je začelo dogajati isto, samo s to razliko, da se meni sploh nočejo bootat, tudi po ne vem kolko poizkusih.
A je tudi tu fora, da ga moram dat (drugi disk) na cable secect?

Hvala za odgovore

Urajmal ::

Cable select je v primeru, da imaš samo en disk v compu...

Verjetn zarad plat k so že mal stare...

junior ::

Halo!

Še enkrat sem pogledal v drobovje kištice in ugotovil, da je konec IDE kabla (črni konektor) priključen na slave disk, sivi konektor pa na master disk. Zadevo sem obrnil (črni=master, sivi=slave) in dela brez težav. Zaenkrat.:))
Žal še nisem imel časa "ohladiti" mašince, da vidim, če bodo potem še težave. Načeloma, bi morala biti zadeva enaka, če prižgem PC po 10 minutah ali 10 dneh neuporabe, ne? Saj ni fičo!
Ohranil sem tudi nastavitve master/slave na jumperjih (nisem (še) uporabil cable select), kar bom spremenil, če se težave ponovijo.


Kar me še bega: je priključevanje IDE kabla pomembno v konfiguraciji master/slave ne glede na to ali uporabiš cable select ali ne?:8)

LP, J.

KoReNJe ::

en disk mora bit vedno priklopljen na primary en pa secondary kanal. oba diska pa nej bosta master. to predvsem zarad hitrosti delovanja. ce mas pa se dvd-rom, ga dej pa na secondary slave

junior ::

Recimo, da imam diska na enem (primary) IDE kablu, pa CD-R in CD-RW na drugem (secondary). To ni v redu? Bi morala biti diska na svojem vodilu oba kot master in CDja zraven kot slavea?

Če je res zadnje, moram kupit nova kabla, ker sta diska in CD enoti predaleč narazen v škatli.

Sicer pa vprašanje ostaja:
master = črni konektor & slave = sivi konektor?
ali je vseeno?

LP, J.

jurre ::

jaz sem mogel malo preurediti zarad hitrejsega pekaca in imam sedaj takole, deluje pa vse bp, tako da more bit to kakor misls OK
primary master: WD1200JB
primary slave: WD 8gb
secondary master: cdrw
secondary slave: dvd rom

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jurre ()

junior ::

Še nekaj...

Je možno, da ta boot problem nastane zaradi samega IDE kabla?
Moj IDE kabel je namreč že nekaj let star, nisem pa 100% prepričan ali je 40 žilni ali pa 80 žilni. Na vsak način je 40 pinski. Je ploščat in povsem podoben temu, ki ga vidite na vrhu strani na sliki slo-tech.com.

LP, J.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Freezee računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
151166 (962) 'FireSTORM'
»

pri okroglem IDE kablu je disk glasnejši

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171631 (1396) Pudding
»

rezanje ide kabla

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171274 (894) mlakar
»

RAID FAkju

Oddelek: Pomoč in nasveti
191865 (1569) Paramedic
»

hpt370

Oddelek: Strojna oprema
141497 (1358) MadMax

Več podobnih tem