» »

Neonka v računalniku

Modro ohišje, moder cederom, modra stikalca za ventilator, modre LED diodice, moder PCB na grafični kartici, modre oči, moder mobitel ter vsesplošna modrost (ahem) našega aliena. To so skoraj (ampak ne čisto) vsi modri dejavniki na njem, ki so ga prepričali v nakup modre neonske lučke. V tem sproščenem članku vam bo pokazal, kako jo pravilno zvezati ter vgraditi v računalo. Dajmo, alien-w!

--Sergio

Za vse navdušene moderje in elektro zanesenjake sem spisal člančič o tem, kako v računalo vgradimo 220V neonsko žarnico, kako jo zvežemo, da bo delovala ter na kaj moramo paziti pri tem početju.


Kaj kupiti

Preden greste nakupovat, si malce zamislite, kam boste neonko vtaknili. Če jo boste dali na sredino ohišja, izmerite, koliko prostora imate na voljo, če pa jo boste pritrdili spodaj, izmerite tisti del. Nato pojdite v trgovino z elektro materialom ter kupite:

  • neonsko žarnico (velikost po želji)
  • držala za žarnico
  • štarter ter ležišče zanj
  • dušilko
  • nekaj žice in
  • stikalo

V trgovini vam bodo znali svetovati, kakšno neonko rabite, kakšna dušilka sovpada zraven (glede moči) in podobno, tako da se ne bojte vprašati, saj zato pa so prodajalci (ne, niso tam samo za okras (ampak, ampak, ampak... ah, pozab... --Sergio)).


Vezava

Preden vtaknete neonko v računalo, jo najprej sestavite na mizi, da boste preverili, če vse dela in če je treba ša kaj dokupiti. Kako zvežemo vse pripadajoče dele?

Ste zvezali vse dele? Dobro. Vtaknite prosti žici v vtičnico. Pazite, da se kje ne dotikate kakšnega kontakta, saj je napetost 220 voltov, kar vas lahko pošteno spraži! Se je neonka prižgala? Če se je, ste na konju. Ča pa se ni, poskusite obrniti žici v vtikaču in še enkrat preverite vse kontakte ter preglejte, če ste vse vezali pravilno. Sedaj sveti? Če se še vedno noče prižgati je verjetno kakšen del zanič. Nesite nazaj v trgovino in naj vam jo tam sestavijo (ja, ja, zato so prodajalke, yadiyadiyada... --Sergio)


V računalnik:

Kam vtaknemo neonko v računalnik in kako dobimo vanj izmenično napetost? Za izvor bomo uporabili kar kabel za napajalnik. Zakaj bi vlekli še en kabel, če je že tako pod mizo cela zameštrancija? Saj imamo enega iz vtičnice povsem dovolj. Za ta poseg bo treba odpreti napajalnik (pazite, notri se skriva elektro BavBav (b00h! --Sergio)). Enostavno odvijačite vse vijake in odprite napajalnik. Tu boste poiskali, kam pride izvor napetosti iz vtičnice. Na ta dva kontakta pricinite še dve dovolj dolgi žici, ki bosta tako pripeljali 220V v našo svetilko. Dobro se prepričajte, na katere kontakte morate priklopiti žici. Slika za pomoč (jaz sem pricinil črno in rdečo žico):

Tako. Sedaj imamo 220V, ki bodo prisotni vedno, tudi če bo računalnik ugasnjen in napajalnik vklopljen (dokler ne boste izpulili kabla ali pretaknili stikala na zadnji strani napajalnika). Zato bomo na fazo (uporabite "faznprifer" (Janez, Kranjski Janez, multimeter! --Sergio)) prispajlaki stikalo. Kupite 220V stikalo, želene oblike in velikosti ter nanj pricinite žico s fazo iz napajalnika (verjetno veste, da morate med delom iztakniti napajalnik iz elektrikčnega omrežja).

Nato nadaljujte vezavo, kot je narisano zgoraj. Žice potegnite kjerkoli hočete po računalniku ter dobro pritrdite neonko na svoje mesto. Pazite na kontakte, ki jih, predno zadevo sestavite, pocinite (da se ne cefrajo), ter dobro izolirajte dele, ki niso zaščiteni. Ravno zadnjič, ko sem vstavljal CDR me je pošteno streslo, ko sem se po nesreči dotaknil kontakta na dušilki. Primer izolacije kontaktov na dušilki in na stikalu:

Še posebej pazite na to, da se ne bo slučajno kje kakšna žica stikala z ohišjem, saj boste tako dobili ohišje, ki bo pod napetostjo (dobra obramba pred tatovi).

Sama neonka se ne greje zelo, zato jo lahko pritrdite skoraj kamorkoli in se lahko dotika karkšnihkoli kablov ali česa podobnega. Tudi štarter ni noben problem, zato ga vtaknite nekam, kjer vas ne bo motil. Največji ter najtežji (v masi) problem je dušilka. Zadeva se precej greje, zato predlagam, da jo daste čim bolj stran od raznih procesorjev, grafičnih kartic ali diskov. Sam sem jo vtaknil v razširitveno mesto za CDrome, ter jo pritisnil ob kletko, da se toplota bolje in hitreje odvaja stran (to vidite na zgornji sliki).


Zaključek:

Sedaj pride na vrsto trenutek resnice. Preklopite stikalo in računalnik bi vam moral zažareti v nebeški svetlobi. Je uspelo? Če je, super, če ne, še enkrat brati! Kaj pa rezultati?

Seveda jaz ne bi bil jaz, če ne bi imel modre neonke, zato si oglejmo, kako to izgleda pri meni:

Lepo, modro, sveže, kot da bi imelo moje ohišje warp motor zadaj. Včasih sem napenjal oči ter prinašal luči z vseh vetrov pod mizo, ko sem kaj brskal ali popravljal v moji škatli, sedaj pa kljub temu, da je računalnik ugasnjen dobro vidim, kaj režem in lepim ter vijačim.

Vse skupaj je tudi dokaj poceni. Za vse dele boste dali približno 1100 SIT, za barvo pa še tam okoli 800SIT (razen, če ne boste kupovali posebnih barv za steklo, kot jaz). Tako boste za manj kot 2 jurja imeli lično ter hkrati uporabno modifikacijo. Mislim, da se splača, če ste vsaj malo umetnika in navdušenega moderja.

Vse dele sem kupil v firmi ES d.o.o. (01/540-16-50) Ob zeleni jami 9 v Ljubljani (pa še rima se (no comment --Sergio)), za informacijo: to je blizu Kolinske.

Za afro frizure ob stiku z eletkriko ali za uničen hardware ali software ne odgovarjamo, prav tako pa tudi ne odgovarjamo za poškodbe na vas samih. Pamet v roke!

Modifikacija ohišja

Modifikacija ohišja

Kot vsak (ne)normalen Slo-Techer sem se naveličal svoje originalnega (nemodificairanega) ohišja. Tako sem se tudi sam lotil majhne spremembe, kar bi lahko označil tudi za lepotno operacijo. Sicer ni to kakšna velikih pogrutavščin, a vseeno mislim, da je še vseeno nekaj ...

Preberi cel članek »

Modifikacija ohišja by Cwetto

Modifikacija ohišja by Cwetto

Ker člankov o vodnem hlajenju ter delanju le-tega, modificiranju in spreminjanju česarkoli, povezanega z našimi malimi ne-več-dolgo-sivimi zverinami ni nikoli dovolj, nam je Cwetto spisal članek o obširni prilagoditvi svojega ohišja ter pripravljanju le-tega na ta ...

Preberi cel članek »

Modifikacija by ASPmaster

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo ...

Preberi cel članek »

Dodatno hlajenje diskov

Dodatno hlajenje diskov

V raznih računalniških trgovinah lahkko najdemo različne hladilnike za trde diske. Nekateri izgledajo kot list plastike z ventilatorjem v sredi - tega nato postavimo na spodnjo stran diska. Drugi zasedejo eno 5.25" režo in usmerjajo zrak iz zunanjosti ohišja, kar je dobra ideja, ...

Preberi cel članek »

Izdelava pretikal za ventilatorje

Izdelava pretikal za ventilatorje

Od davnega maja leta 2000, ko je luni stestiral Matejeve šalterje, s katerimi je lahko vsak nadebudnež s prevelikim številom ventilatorjev naredil svojim ušesom uslugo, je izdelava ventilatorjev postala aktualna. MadManMato je teorijo za izdelavo pretikal opisal v članku pred ...

Preberi cel članek »