» »

Izdelava pretikal za ventilatorje

Od davnega maja leta 2000, ko je luni stestiral Matejeve šalterje, s katerimi je lahko vsak nadebudnež s prevelikim številom ventilatorjev naredil svojim ušesom uslugo, je izdelava ventilatorjev postala aktualna. MadManMato je teorijo za izdelavo pretikal opisal v članku pred enim letom, sedaj pa je čas, da opišemo tudi praktično izdelavo. Pripravite vse potrebno!

--Sergio

V svojem prvem članku sem vam naročil, da se sprehodite do trgovine z elektronskim materialom in nakupite pretikala ter ostale drobnarije, da jih bomo skupaj spravili v uporabno obliko. Sedaj lahko vse to potegnete iz predala in se pripravite, kajti čas je, da kljub manjši zamudi iz teorije preidemo v prakso.

Kaj bomo potrebovali?

  • enega od načrtov iz prejšnjega članka
  • elektronsko opremo (pretikala, LED diode, uporčke, nosilce za LED diode ... )
  • prazno ploščico s sprednje strani ohišja (5,25'' ali 3,5'')
  • šilo (ali kak drug koničast predmet, šestilo, ipd.)
  • vrtalni stroj
  • spajkalnik, nekaj žice in cina
  • brusni papir
  • pleskarski lepilni trak
  • svinčnik in ravnilo

Priprava ploščice

Najprej se morate seveda odločiti, kakšne šalterje boste izdelali in koliko jih bo. Jaz sem se lotil navadnih prižgi/ugasni z modrimi LED diodami. Na eno 5,25'' ploščico sem nanizal štiri pretikala.

Torej, vzemite v roke svojo ploščico in jo zaščitite z lepilnim trakom. Nato z ravnilom premerite ploščico in označite mesta, kjer boste kasneje vrtali. Pazite, da bo vse zarisano čimbolj enakomerno, zaradi lepšega izgleda končnega izdelka. Najprej vse trikrat premerite, nato pa zarišite. Vaš kos plastike bi moral izgledati nekako takole:

Poskusite večkrat, kajti lahko se zgodi, da se vam na začetku ne bo zdelo dovolj lepo. Enostavno zradirajte in shemo narišite ponovno, tako da boste zadovoljni z razporeditvijo. Nato vzemite v roke šilo ali kako drugo ostro orodje in zatočkajte mesta, ki ste jih označili, da boste lažje vrtali.

Trda obdelava

Zaščitnega traku še ni treba odstranjevati, ker bo preprečil lažje poškodbe ploščice pri morebitnih nespretnostih med vrtanjem. Za začetek nekje najdite kljunasto merilo (če ga nimate, boste pač morali uporabiti ravnilo) in z njim preverite, kakšen premer imajo stikala in diode, ki jih vgrajujete. Zapomnite si, da je vedno bolje najprej izvrtati manjšo luknjo in jo kasneje širiti, kot pa prehitro narediti preveliko. Vstavite sveder v glavo vrtalnega stroja in navrtajte ploščico. Nekako takole:

Sedaj lahko odstranite lepilni trak in z brusnim papirjem narahlo obrusite robove sveže izvrtanih lukenj, saj ponavadi okoli njih ostanejo koščki plastike. Če ste zadovoljni z izgledom ploščice, si lahko oddahnete, saj je najtežji del postopka končan.

Vstavljanje stikal v ploščico

Sedaj lahko v luknje privijete stikala in nosilce za diode. Sicer se tukaj skorajda ne morete zmotiti, ampak vseeno pazite, da boste nogice diod obrnili pri vseh diodah v isto smer, da si boste prihranili težave pri spajkanju. Ponavadi imajo stikala navoje, tako da jih lahko, če ste naredili luknje primernih velikosti, enostavno privijete, če pa bodo luknje za malenkost prevelike in se stikala ne bodo dovolj trdno držala ploščice, pa za boljšo pritrditev uporabite matice, ki so priložene stikalom ali malce vročega lepila. Ste končali? Odlično, sedaj je stran, ki se bo videla med uporabo, končana, čaka pa nas samo še lotanje in vezava.

Lotanje

Če ste se lotili izdelave verjetno veste kako se lota, tega zato tu ne bom razlagal, takoda je najbolje, da kar začnemo. Pred sabo postavite načrt, po katerem boste delali vaša stikala. Najbolje je, da si vnaprej narišete oziroma označite, kam boste prispajkali katero žico. Paziti je treba tudi na poenostavitev vezja. Če ste v prvem članku izbrali stikalo, ki ima na srednji nožici rumeno žico (12 V) iz molexa, vam potem ni potrebno vleči za vsako nožico druge žice, ampak enostavno eno prispajkajte na vse. Morda se to večini zdi samoumevno, a vendar obstajajo izjeme, zato se mi zdi, da je na to vredno opozoriti.

Napačno

Pravilno

Potem, ko ste si v glavi zamislili načrt, lahko začnete spajkati. Vsi začetniki imejte vedno ob sebi načrt, da ne boste pozabili kake pomembne malenkosti. Vsak spoj preverite dvajrat, da se bodo vsi dobro prijeli. Opozoril bi vas še na eno stvar. Stikala imajo ponavadi kovinske nožice, ohišje pa je iz umetne mase, ki je redko odporna na zelo visoke temperature. Zaradi tega med spajkanjem ne smete predlogo segrevati nožic, ker se lahko izgubi stik v stikalu ali pa se naredi stik, ki ga ne bi smelo biti. Po končanem spajkanju bo ploščica izgledala približno takole:

Priključki

Spajkanje je nekako zadnji del izdelave, ki ga morate opraviti, da bodo vaši šalterji pravilno delovali, vendar vam sedaj z vseh koncev štrlijo žice. Nekatere je treba vtakniti v molex, na druge pa je treba povezati ventilatorje. Če hočete, da bi vse lepše izgledalo in bilo bolj varno (iz molexa lahko žica pade ven, če je vanj le položena) ter funkcionalno (prihranjene težave pri menjavanju ventilatorjev), uporabite konektorje. Dobite jih v različnih oblikah, skoraj kateri koli bodo zadovoljili vaše potrebe. Sam sem uporabil popolnoma navadne (naziva ne poznam), rabili pa boste tudi en ženski molex ali še bolje Y-molex, da si boste prihranili večkrat krvavo potreben priključek, ki ga boste izgubili s priklopom na napajalnik.

Prve (recimo moške konektorje) morate pritrditi na vsako stikalo, ki v načrtu prikazuje napajanje za porabnik (glej skico), druge (recimo ženske) pa pritrdite na žici ventilatorja. Sedaj bosta moški in ženski konektor lepo sedla skupaj in tako tvorila povezavo, zaradi katere se bo ob vklopu ventilator vrtel. Ponavadi je konektorje enostavno pritrditi, lahko pa, da boste potrebovali spajkalnik. Molex konektor pritrdite na tisti dve žici, ki označujeta izvor napetosti (v članku je označeno, katere žice gredo na molex). Iz spodnje skice je uporaba konektorjev bolje razvidna.

Zaključek

Upam, da ste z vašim izdelkom zadovoljni. Ako vas članek kljub vsemu ni prepričal v samostojno izdelavo, lahko pišete Matetu ali pa meni, pa vam jih bo eden ali drugi naredil po ugodni ceni. Tukaj pa še par slik končanih stikal:

Še pravno stikalo: avtor članka ter Slo-Tech ne odgovarjata za kakršne koli zažgane lasulje, zgrizene nohte ter uničene računalnike ter njihove komponente. Toliko, za opozorilo :).

GB Fanbus

GB Fanbus

Večina ljudi, ki vzame v roke izvijač in odpira svoj računalnik iz takšnih ali drugačnih razlogov, prej ali slej kaj pokvari. A tudi pokvarjeni deli računalnika lahko doživijo reinkarnacijo v kakšni koristni obliki. Recimo, da imamo na voljo CD-ROM enoto, ki je ...

Preberi cel članek »

Modifikacija by ASPmaster

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo ...

Preberi cel članek »

Modifikacija ohišja by Cwetto

Modifikacija ohišja by Cwetto

Ker člankov o vodnem hlajenju ter delanju le-tega, modificiranju in spreminjanju česarkoli, povezanega z našimi malimi ne-več-dolgo-sivimi zverinami ni nikoli dovolj, nam je Cwetto spisal članek o obširni prilagoditvi svojega ohišja ter pripravljanju le-tega na ta ...

Preberi cel članek »

Sestavljanje računala

Sestavljanje računala

Večkrat sem se že pogovarjal z ljudimi, ki so mi rekli nekaj v tej smeri: "Ja, veš, saj bi kupil računalo po delih v Italiji in nato ohišje pri nas, samo kaj, ko ga nato ne bom znal skupaj sestaviti...". Ali pa: "alien, a bi lahko ti do mene prišel in mi sestavil kišto, ...

Preberi cel članek »

Šalterji - teorija

Šalterji - teorija

Stikala so res uporabne napravice. Če imate v vaši kištici obilo ventilatorjev, vas verjetno včasih moti njih glasnost. Med quakanjem vas sicer ne motijo, saj jih woofer preglasi, pri običajnem delu v Wordu ali igranju pasjanse pa znajo biti dokaj nadležni. In ...

Preberi cel članek »