» »

Dodatno hlajenje diskov

V raznih računalniških trgovinah lahkko najdemo različne hladilnike za trde diske. Nekateri izgledajo kot list plastike z ventilatorjem v sredi - tega nato postavimo na spodnjo stran diska. Drugi zasedejo eno 5.25" režo in usmerjajo zrak iz zunanjosti ohišja, kar je dobra ideja, a s tem žrtvujemo prosto 5.25" režo za vsak disk. Seveda se potem za najbolj uporabne ter inovativne izkažejo lastne ideje. O tem vam ima dosti povedati totimato.

--Sergio

Včasih potrebujemo hlajenje trdega diska. Pri navijanju, ko povečujemo FSB ali pa je že sam disk takšen, da se rad greje (pri kakšnem resnem delu, recimo Unreal Tournament). Najlažja rešitev je, da usmerimo tok zraka preko njega in upamo, da bo kul ;).


Izdelava

Idejo sem dobil, ko sem na bolšjem sejmu opazil ventilatorje za procesorje. Dva ventilatorja s hladilnikom za P1 procesorja sem dobil za 300 SIT. V oči mi je padla tudi okrasna mrežica za zvočnike (blenda Pioneer - nova za 100 SIT).

Oba ventilatorja sem osvobodil hladilnih reber in zlepil, ob tem še malo pobarval. Dokler sta se lepilo in barva sušila, sem se spravil na okrasno mrežico.

Na začetku sem mislil uporabiti dve 3,5" plastični zaščiti (to je tisti del plastike, ki nadomešča manjek enote - prekrije luknjo), ki sem jih zlepil in začel vrtati luknji vanju. Po določenem času sem idejo opustil, saj sem porabil preveč dobre volje in svoje energije, pa še zdelo se mi je da ne bi izgledalo dovolj lepo. Vseeno sem to uporabil kot model, saj je precej enostavneje mrežo oviti okoli, kot pa zvijati in upati, da bodo stranice ravne. Olajšali si boste delo, če boste najprej poizkusili s kakšnim kartonom. Tako boste dobili občutek, na kakšno mero razrezati mrežo, Saj bo, če bo prevelika ovirala. Mreža, ki sem jo jaz dobil na bolšjem trgu, je bila plastična okrogla zaščitna mrežica premera petnajstih centimetrov, ki je imela kovinsko mrežo zavihano na zunanji okrogli rob plastike. Najprej sem odstranil mrežo, jo poravnal (bila je malenkost ukrivljena) in šele nato začel rezati in zvijati.


Rezultat

Potrebno je pa vedeti, da bi mreža morala biti malenkost manjša kot sta obe 3,5" zaščiti, saj mora lepo sesti v odprtino, še vedno pa mora v njej biti prostor za dva ventilatorja. To rešimo z kladivom ;). V redu - ventilatorja sta se medtem dobro zlepila, zato sem zapolnil vse luknje okoli njiju z modelirno maso, saj nočem da bi svetloba neonke v računalniku prodirala kje drugje kot mimo lopatic ventilatorja (sicer neonke še nimam, ker jo v Mariboru še nisem našel, ampak hej, misliti je treba vnaprej).

Svetujem, da si svojo delovno površino vedno zaščitite s kakšnim časopisom. Modelirna masa (dobi se jo v večini hobi trgovin, ki imajo barve, čopiče, kiparski material,...) se je strdila precej hitreje kot bi se kakšen kit, saj sem čez 2 uri že lepil koščke, ki se sami niso dovolj trdno prijeli na plastiko. Iz izkušenj svetujem, da odtrgate in prilepite vse zunanje kose modelirne mase, saj se znajo "osamosvojiti" ob najbolj neprimernem času.

Malo sem še počakal in zadevico malo pobarval, saj, roko na srce, delam to tudi zaradi lepote modifikacije.

Spodletelo mi je, da bi lepo zapolnil luknje za vijake, zato sem prešel na boljšo idejo. V luknje sem prilepil LED diode, ki bodo pri prižganem računalniku lepo svetile! LEDic je osem - če jih vežemo zaporedno, je 12 voltov ravno prav za normalno delovanje. Pazite kako boste obrnili diode, saj jih je potrebno vezati pravilno, ker imajo pozitivni in negativni pol (diode imajo eno nožico krajšo od druge). Preden sem jih sespajkal, sem žice lepo zvil, da ne motijo montaže ali pretoka zraka. Prav tako sem pricinil žice za dodatno stikalo, ki bo ventilatorja priklopilo na 12V, na 7V ali izklopilo.

Če ste LED diodice pravilno zvezali (ena za drugo, kratka nožica - dolga nožica - kratka nožica itd.), bi pri testu (če LEDice priklopite na 12V narobe, se ne zgodi nič, nič ne skurite, sveti pa tudi ne, zato brez strahu) moralo izgledati takole:

Lepotico je potrebno samo še namestiti v računalo.

Pri montaži bodite previdni, saj lahko mehko okrasno mrežico hitro zvijete (jaz sem jo). Zelo pametno je ostre robove obrusiti, saj se zatikajo za plastiko (in jo popraskajo). Dobro je tudi, da mrežico prilepite na ventilatorja, saj se je to meni kar nekajkrat zgodilo - mrežica je padla ven in ko sem jo hotel namestiti nazaj, stala postran. Definitivno se pa s tem ukvarjajte še PREDEN ste pobarvali ohišje, saj lahko v nasprotnem primeru spraskate barvo.

Celotna stvar mi je vzela eno nedeljo, zaradi sušenja materiala. Porabil pa sem 700 SIT (2x 150 SIT ventilatorja; 100 SIT mrežica; 300 SIT modelirna masa) saj sem barvo in LEDice že imel. Diska sta hladnejša, temperaturo sem meril s prsti, zato me kaj več ne sprašujte :).

Pravni BS: Za vse neumnosti odgovarjate sami, tukaj sem samo opisal kako sem modifikacijo naredil jaz in ne kako bi si lahko vi kaj pokvarili. Tisti, ki se sam poškoduje, si je sam kriv.

GB Fanbus

GB Fanbus

Večina ljudi, ki vzame v roke izvijač in odpira svoj računalnik iz takšnih ali drugačnih razlogov, prej ali slej kaj pokvari. A tudi pokvarjeni deli računalnika lahko doživijo reinkarnacijo v kakšni koristni obliki. Recimo, da imamo na voljo CD-ROM enoto, ki je ...

Preberi cel članek »

Vhodne enote na udaru

Vhodne enote na udaru

Vsakič, ko prižgemo računalnik, kar se nam najbrž dogaja vsak dihajoči dan, uporabljamo popolnoma navadno miš in čisto običajno tipkovnico (verjetno bež barve), ker jo pač moramo. Poleg lepo predelanega ohišja računalnika ta dva kosa izgledata ...

Preberi cel članek »

Stranica iz češnjevega lesa

Stranica iz češnjevega lesa

Naša ohišja, kupljena v računalniških trgovinah, so izjemno - kako naj rečem - bež. Tista kvadratasta škatla dolgočasne barve z izvirno nalepko površine štirih kvadratnih centimetrov, na kateri je narisan logo prodajalca, ni ravno višek oblikovanja, ...

Preberi cel članek »

Modifikacija by ASPmaster

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo ...

Preberi cel članek »

Modifikacija ohišja by Cwetto

Modifikacija ohišja by Cwetto

Ker člankov o vodnem hlajenju ter delanju le-tega, modificiranju in spreminjanju česarkoli, povezanega z našimi malimi ne-več-dolgo-sivimi zverinami ni nikoli dovolj, nam je Cwetto spisal članek o obširni prilagoditvi svojega ohišja ter pripravljanju le-tega na ta ...

Preberi cel članek »