» »

Navijanju prijazni GeForceII PRO

Če ste slučajno bili udeleženi na Infosu ter od mene, vsiljivega dobrohotneža, sprejeli majhen listek, ki je na kratko predstavil Slo-Tech, je v kvadratku, v katerem so bile naštete stvari, ki jih nameravamo testirati, bilo napisano tudi, da bomo primerjali dva Geforcea II PRO. No, ta članek ni to, kar smo imeli prvotno v mislih, saj je bila generalna ideja primerjati dve enaki kartici, eno z dodatnim hlajenjem, drugo brez. Ta članek bo že še prišel vam v branje, za zdaj se pa zadovoljite s primerjavo moje (modificirane) kartice z GF2 PRO serijo podjetja Suma, katerega zastopnik v sloveniji je Eventus.

--Sergio

Grafične kartice za približno petdeset tolarskih tisočakov s procesorjem GeForce2GTS so preplavile trg. Prodajajo se v vseh oblikah in agregatnih stanjih. Ene imajo več "dodatne opreme" (usnjeni kondenzatorji, električni pomik ventilatorja... :)), druge manj. Če imate v računalniku kakšnega starega Voodooja, pa ste se odločili, da ga boste zamenjali, potem je ta člančič kot nalašč za vas. Na test sem si dal pripeljati dve Sumi in enega Guillemota.


Testne kartice

Sumina testna primerka sta nosila naziva "Platinum GF2PRO 64MB DDR SE" in "Platinum GF2PRO 64MB DDR". SE je oznaka za "special edition", kar pomeni posebna izdaja. Kaj je posebnega na njej? Zadevica ima štiri nanosekundni pomnilnik (tista brez SE se kiti s 5 nanosekundnim) ter poleg običajnega izhoda za monitor še TV in DVI izhod (za LCD monitorje). Ostalo je enako.

Guillemotovega 3D Prophet II GTS PRO 64MB mi je na test posodil Sergio. Ta kartica ima običajni izhod za ekran ter TV out, ostalo je podobno Suminim modelom, le kartica sama je malce krajša. Sergio ne bi bil Sergio, če ne bi svoje grafične kartice popolnoma modificiral (in tudi alien-w ne bi bil alien-w, če ne bi celo uro mojega dragocenega časa porabil za teženje o tem, kako slabo zbrušenega Blue Orba imam ;) --Sergio)

Sedaj, ko sem predstavil tekmici, se preselimo na testiranje.


Test

Testiral sem v dveh ločljivostih slike. Nižja je bila 1024x768, višja pa 1280x1024. Testa, ki sem ju poganjal, sta bila QuakeIII: Arena in 3DMark2001. V Kvaki™ sem imel vse nastavitve nastavljene na največjo stopnjo obremenitve kartice ter sem spreminjal le ločljivost. Enako je bilo tudi pri 3DMarku. Tudi tu sem vse nastavitve nastavil na maksimum in zagnal test. Barvna globina pri vseh testih je bila 32 bitov, saj lahko sedaj z največjo gotovostjo rečemo, da je 16-bitni način prikazovanja mrtev. Seveda sem kasneje kartice še navil kolikor se jih je pač največ dalo ter ponovno pognal teste, sproti pa meril temperature na grafičnem procesorju. Rezultati:


Testni sistem

  • Celeron 600@1017
  • Abit BE6-II matična plošča
  • 384MB pomnilnika Micron CAS2
  • 26GB diskovja
  • ter ostalo

Testi

Zanimivo je, če pogledamo obliko grafov pri istih ločljivostih v različnih programih. Ali opazite, da je pri 1280x1024 Guillemot precej "potegnil"? Verjetno zato, ker je bil bolje navit, saj se je navijal se je bolje kot 4ns Suma (a je imel za dotično delo tudi hudimano dobre predispozicije ;) --Sergio). Kartice sem navil do tam, kjer so bile še popolnoma stabilne. Tako sem pri Sumi SE prišel do 230/460, pri navadni Sumi do 225/430 ter pri Guillemotu do 240/270. Vse kartice imajo deklarirano hitrost 200/400, pač toliko kot vsi GF2 PRO. Kot sem omenil že prej, sem meril tudi temperature. Pa si oglejmo še te. Mmeril sem jih pri obremenitvi s senzorjem neposredno nad grafičnim procesorjem na spodnji strani kartice. Obe Sumi sta imeli enaki temperaturi, saj so hladilna telesa identična.

Povprečna temperatura je bila pri obremenitvi 49°C, najvišja izmerjena pa 51 stopinj Celzija. Temperature so dokaj nizke, če vzamemo v obravnavo to, da je ventilator zelo tih in da hlajenje ne zasede nobene PCI reže. Toda za kakršnokoli večjo možnost navijanja boste potrebovali nekaj boljšega in verjetno glasnejšega. Vsaj za pomnilnik, saj se rebra na njem grozno segrejejo že ob Oknarjenju™.

Modificiran Guillemot se je navijal malce bolje ravno zaradi boljšega hlajenja. Tu je bila povprečna temperatura nad procesorjem 48°C, najvišja izmerjena pa 49°C. Je pa res, da se bo iz te kartice dalo spraviti še marsikaj, ko bom zadevo popravil, saj Sergio ni bil dovolj natančen pri delu - Blue Orb zato nima dobrega stika s procesorjem (so sue me! --Sergio). Toda glede na to, da tako hlajenje zasede vsaj eno PCI režo ali pa celo dve, se morate sami odločiti, kaj imate raje. Boljše rezultate ali več prostih PCI rež.


Zaključek

Katero kartico priporočam? Popolnoma nobene! Zakaj? Če imate podoben sistem kot ga imam jaz ali pa celo še kaj slabšega, potem vam priporočam kakega Geforcea MX400. S svojim navitim Guillemotovim MXom dosežem v 3DMarku približno 2600 točk. Če pogledamo te razultate, vidimo da je razlike samo 400 točk. To ni ravno veliko, cena pa je pri MXu precej nižja. Prav tako se vam ne izplača kupovati GeForca PRO, če ravno nimate 19" monitorja, saj se šele pri ločljivostih višjih od 1024x768 začnejo odražati večje razlike v primerjavi z MX izvedenko. Če pa imate dober računalnik (tam nad 1,2 GHz) potem pa imate tako ali tako dovolj denarja, da si kupite GeForca3. Če pa se vam vseeno zdi predrag, si kupite dvojko PRO. Katero? Odvisno od potreb. Če imate LCD zaslon, si morate kupiti tako z DVI izhodom, tako da je Suma SE za 54 tisočakov kar primerna za vas. Se izplača kupiti "navadno" Sumo? Jaz mislim da ne. Ker je cena le 6.000 SIT nižja od SE različice (48.000SIT), se vam je ne izplača kupiti, saj boste SE lahko s primernim hlajenjem precej bolj navili, pa še pripravljeni boste na morebitni LCD zaslon in televizijo. Guillemot me je kar malce razočaral. Vse do zdaj sem bil prepričan, da se bo odrezal najbolje (saj veste, Hercules je le Hercules!), toda razočaral me je. Na žalost nisem našel cene s slovenskega trga zanj (žal je ta kartica zaradi politike forsiranja prodaje GF3 že nekaj časa izven prodaje --Sergio), toda prepričan sem, da je dražji od Suminih umotvorov. Odsvetujem. Le v primeru da ste nori na modro barvo (kot sem jaz sam) in imate okence v vašem računalniku si jo zaradi dobrega izgleda kupite.

Sumini kartici je posodilo podjetje Eventus d.o.o., Tbilisijska 57b, Ljubljana, 01/200-3500. Za posojo kartic se podjetju zahvaljujemo.

Hercules Geforce3 Ti500

Hercules Geforce3 Ti500

Vse nekako kaže na to, da se je nVidia prvič po zelo dolgem času malo zbala za svojo izjemno dominacijo na igričarskem trgu grafičnih kartic. Odkar je pred pol leta izdala najhitrejšo grafično kartico na trgu, ki je poleg vsega tudi popolnoma podpirala DirectX 8.0 ...

Preberi cel članek »

Sound Blaster Audigy

Sound Blaster Audigy

V mojih rokah se je znašel nov skupek elektronskih elementov, novi Sound Blaster Audigy. Ta nova Creativova pogruntavščina me je prijetno presenetila ter me pustila skoraj gluhega, toda zadovoljnega. Testiral sem dve različici tega zvočnega čuda. Audigy Player in Audigy ...

Preberi cel članek »

Primerjalni test zvočnih kartic

Primerjalni test zvočnih kartic

Zvočne kartice? "Saundblesterji" ane? No, pa pridemo že do prve nejasnosti v svetu računalniškega zvoka. Naj vam razjasnim težavico. Izraz "Sound Blaster" je registriran na singapursko podjetje Creative. To je isto, kot če bi se za izraz "procesor" uveljavil termin ...

Preberi cel članek »

Grafične kartice, julij 2001

Grafične kartice, julij 2001

Najprej bi se rad opravičil za izjemno dolgočasen, če ne že malce neartikuliran naslov članka. Problem je, da sploh nisem vedel, kako bi izvirno ter privlačno poimenoval test osmih grafičnih kartic, ki so danes aktualne. Premišljal sem... Naslov "Primerjava ...

Preberi cel članek »

Hercules 3D ProphetII GTS 32MB

Hercules 3D ProphetII GTS 32MB

[st.slika 41401] Najprej naj povem, da se oproščam za majhno zamudo s tem testom, vladni posli pač :). Toda, sedaj je končno pred vami prvi test grafikulje na Slo-Techu! In seveda tudi ne zadnji! Hec je, da smo prav za prvi test dobili ...

Preberi cel članek »