» »

Kupovanje računalnika, drugič

Ponovili smo prvi test, kot smo obljubili. Stranka potrebuje računalnik, na te se pa ne se spozna, zato opiše svoje potrebe. Kaj mu bo trgovec ponudil?

Kdo?

Priden študent FDVja. Z njim gre tudi oče, ki je sicer serviser centralnih kurjav, ampak računalnik bo kupil pridnemu študentu za dobre ocene. Oba zelo neumna. Oče ve le, da bo stvar moral plačat, študent pa to, da rabi računalnik za pisanje besedil v wordu ter oblikovanje tabelc v excelu. (to baje uporablja na faksu)

Zakaj?

Seminarske je treba pisati na računalnik, tabele prav tako, na faksu uporabljajo to, oh in sploh.. računalnik potrebuje. Računalnik mora bit skratka delat, ko ga prinesemo domov.

Kaj?

Računalnik za urejanje besedil in tabel. Takoj, ko trgovec omeni igre se oče oglasi, da je sina poslal v Ljubljano študirat in ne igrat igric, tako, da žal odpadejo. Študent bo kdaj pa kdaj pogledal kakšen film. Tiskalnika pa zaenkrat ne rabimo. Računalnik bo dovolj velik zalogaj za neizkušenega študenta.

Kje?

Ljubljanske trgovine.

AGT Računalniki

predračun

Študent pride z očetom. Prodajalec hitro ugotovi, da o računalnikih pojma nimata. Študenta povpraša za kaj se bo računalnik rabil. Ta mu opiše svoje potrebe. Prodajalec je izbral računalnik, ki bi bil primeren za našega študenta. Ugodna stvar. Lahko bi prodal 160GB disk namesto 80GB. Ušesa našega študenta bodo prodajalcu verjetno zelo hvaležna, saj nam je prodal 2.1 zvočnike. Prodajalec je opozoril na Open Office. Pohvalno.

Anni

predračun

Študent in oče odigrata scenarij. Prodajalec vzame katalog. Pokaže na dva različna računalnika. Ko mu oče pove da bi rabil kako ponudbo nam prijazni trgovec priloži še LCD, ki ga majo v akciji in izpiše ponudbo. Študent hitro pojamra, če bo to res tak računalnik, da ga bo postavil in delal z njim. Prodajalec doda še operacijski sistem in izpiše ponudbo, nakar oče pojamra če bo pošast na predračunu znala delat s tabelami. Prodajalec hitro izpiše še tretji predračun. Dodal je Office S&T. Aja, pa računalnik verjetno mora imeti grafično kartico, kljub temu, da je tista na matični plošči verjetno dovolj dobra za tabele. No kljub vsemu kar dobra ponudba. Vse to bi nas prišlo 228.229,09 SIT. Če bi naš študent uzrl znesek v naši prihajajoči valuti na predračunu bi bilo krasno.

Big Bang

predračun

Scenarij odigran. Prodajalec ni niti z roko pokazal "takega rabite" ampak je študentu kar izpisal dva lista. Na prvem konfiguracija računalnika. Lepo bi bilo da bi naš študent vedel kako matično je dobil zraven. Na drugem listu je naštetih nekaj lastnosti LCDja ter cena (zelo pomembna stvar za očeta). Ko ga študent spomni, da rabi tak računalnik, da ga prinese domov in da mora znat delat s tabelami, prodajalec dopiše še ceno Windows-ov in Office-a. Prodajalec je toliko prijazen, da nam celo napiše telefonsko številko. Študentje so gluhi, zato za gledanje filmov ne rabijo zvočnikov.

ComShop

predračun

Prodajalcu študent pove kaj bi rad. Prodajalec se usede za račnualnik sestavi predračun. Proda nam super Logitechovo miš, ker baje navadnih nima na zalogi. Zvočnike dobimo že kar v LCDju. Študentu proda še Okna ter Pisarno S&T.

Gambit a.k.a. EnaA

predračun

Študent ter njegov oče pride v trgovino. Opišeta problem. Prodajalec takoj, vendar ne vsiljivo ponudi prenosni računalni, ter pove, da se cene namiznih in prenosnih gibljejo okoli istih številk. Oče študenta vseeno ni ravno vesel nad prenosnim računalnikom. To prodajalec opazi in naredi ponudbo še za namizni računalnik s 17" LCDjem. Ponudi nam že kar računalnik z operacijskim sistemom. Študent pove, da bi rabil še program za tabele in trgovec na ponudbo pripiše še ceno za Office S&T. Vse skupaj znese 204,670,00 SIT. Študent pa dobi še popust. ;)

Eventus

predračun

Scenarij odigran. Trgovec nam pove, da je polno zaposljen, saj so prednovoletni časi. Obljubi nam, da bo ponudbo sestavil do konca delovnega časa. Študent in oče prideta še enkrat v trgovino petnajst minut pred koncem. Prodajalec nam takoj ponudi list na katerem je tabela s komponentami, cenami. Jupi, dobili smo 550W napajalnik. Vsi hrčki bodo veseli. Uspelo mu je celo sešteti končni znesek. Študent upa, da je davek vključen, saj to s ponudbe ni razvidno. Zelo lepo bi bilo, da bi trgovec vedel, da obstaja posebna izdaja Office paketa za študente. Zaradi naglice verjetno pozabi, da imajo študenti ušesa. Ponudi nam Office basic edition za 57.900,00 SIT. Ponudba tako doseže ceno 283.140,00 SIT. Ob tretjem, malce bolj posebnem obisku, ki je bil kar hiter, je pa "ponudba" pridobila tudi žig ter podpis.

F.U.N.T.E.C.H

predračun

Scenarij je stekel. Ponudi nam računalnik. Verjetno je naš šudent gluh, saj ne potrebuje zvočnikov. Prodajalca študent prepriča, da potrebuje operacijski sistem. Študent vztraja pri tabelah, ampak prodajalec se ne da. Pove nam da programska oprema stane skoraj toliko kot še en računalnik. Ahja, bomo pa tabelce na roko delali ... prava stvar.

Merkur

predračun

Študent rabi računalnik. Opiše za kaj bi ga potreboval. Trgovec se obrne, vzame 3 konfiguracije na polici in odhiti na fotokopirni stroj. Čez pet minut je že nazaj. Dopiše cene. V Merkurju verjetno prodajajo Windows XP ter Office kar v enem paketu. No vsaj Office je ponudil S&T izdajo. Študentje imamo verjetno zelo široke tabele, zato nam bi prodal kar wide-screen LCD. Lepo od prodajalca, da je študenta spomnil na 5% popust. Študent je gluh ...

MlacoM

predračun

Ista zgodba kot povsod. Študent in oče prideta, nimata pojma o računalnikih. Trgovec izbere računalnik in naredi ponudbo. Dodal nam je navodila za uporabo računalnika. Pohvalno. Prodal nam je Office Basic edition in nam spet zapravil par tisočakov. Zvočnikov pa verjetno ne potrebujemo.

PC H.AND

predračun

Oče, sin, scenarij ... Prodajalec vzame list papirja na katerem so 4 računalniki. Obkroži dve možnosi, nato si izbere primernejšega. Naš študent dobi tudi navodila za uporabo računalnika, ki mu bodo verjetno prav prišla. Ustavi se pri zaslonu. Študent ni prepričan kakšnen bi bil primeren zanj. Prodajalec nas vodi skozi vrata, ter pokaže dve možnosi, ki ju je imel razstavljeni na mizi. Študent se še vedno ne zna odločiti. Prodajalec nam ponudi 17" Philipsov LCD. No super. Še podologo za glodalca dobimo. Ponudba sicer zajema Windows XP ter Office S&T, vendar nas prodajalec poduči, da tudi z ilegalnimi stvari ni nič narobe. Verjetno lahko morebitnemu inšpektorju rečemo "Ne čujem dobro" glede na to, da spet nismo dobili zvočnikov.

Zaključek

Rezultati so se glede prejšnjega testa nekoliko popravili. Zelo vesel bi bil, če bi nas še kje razsvetlili z Open Office. Spet nam niso nikjer ponudili praznih CD-jev ali DVD-jev. Disketne enote bi že lahko zamenjali za USB ključke.

V nekaterih trgovinah so omenili, da nam namestijo tudi brezplačen antivirusni program. Verjetno kar prav pride novopečenemu uporabniku računalnika. Nekateri bi se lahko pozanimali okoli Office paketov. Na srečo nismo nikjer dobili Office SBE. Super bi bilo, da bi se našlo več trgovin in pokazalo našemu študentu kako izgleda prižgan LCD. Prelepo bi bilo, da bi se trgovci naučili, da imajo stranke tudi ušesa.

Kupovanje računalnika, tretjič

Kupovanje računalnika, tretjič

Imamo dve neumni buči, študenta ekonomske fakultete in njegovega očeta. Rada bi računalnik, a se na računalnike ne spoznata (študent kupuje diske v litrih, oče pa spomin v kubikih). Oba sta veliki zmedi, ki ne vesta, kaj točno bi rabili. Študent navija za prenosnika, očetu ideja ni preveč všeč in hoče, ...

Preberi cel članek »

Kupovanje računalnika

Kupovanje računalnika

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi, če se pri nas popoln računalniški neuk odloči, da potrebuje računalnik? Še posebej, če se pri tem popolnoma prepusti prodajalčevi milosti in strokovnemu nasvetu. Pa začnimo od začetka. Kdo? Novopečeni ...

Preberi cel članek »

Kupovanje računalnika CE

Kupovanje računalnika CE

Z rahlo popravljenim scenarijem smo se tokrat odpravili v Celje. Zahteve so bile spremenjene toliko, da nobenemu izmed prodajalcev niti na misel ni prišlo, da bi lahko na kupljenem računalniku kdo poskušal igrati igre. Rezultati so kljub vsemu precej podobni ljubljanskim (le da nam tokrat ...

Preberi cel članek »

CeBit 2002

CeBit 2002

Ker Slo-Tech še nima kakšnega omembe vrednega proračuna, nam je bilo usojeno ob veledogodku, otrvoritvi CeBita, sedeti za našimi naslanjači ter bentiti nad primanjkljajem proračuna naše male strani. A nasmehnila se nam je zvezda, saj sta sejem (sicer iz osebnih razlogov) ...

Preberi cel članek »

Intervju: Chris Bryant

Intervju: Chris Bryant

Slo-Tech: Se lahko najprej predstavite? Kdo ste, kje delate in na kakšnem položaju? Chris Bryant: Ime mi je Chris Bryant in sem direktor produktnega vodenja za pisarniški paket Microsoft Office. Jaz in moja ekipa smo tisti del podjetja, ki najbolj tesno sodeluje z ekipo programerjev, ki delajo na posameznih ...

Preberi cel članek »