» »

Predvajanje glasbenih CDjev privilegij?

Predvajanje glasbenih CDjev privilegij?

Slashdot - Tommi Kyyrã, zaposlen pri finskem IFPI (predstavnica svetovne glasbene industrije), je izjavil, da je predvajanje glasbenih CDjev na računalnikih z alternativnimi operacijskimi sistemi (Linux, Mac OS X in podobni) privilegij in ne pravica. Nekaterim glasbeni CDji na prej omenjenih sistemih, ali pa celo na najbolj razširjenih Windowsih ne delujejo zaradi zaščite. Tommi pravi, naj si takšni nesrečneži, ki so za CD plačali, kupijo CD predvajalnik, če želijo poslušati glasbo.

Torej lahko gremo v imenu preprečevanja piratiziranja tako daleč, da dejansko onemogočimo legalno uporabo? Več na Slashdotu.

32 komentarjev

RejZoR ::

Taki uporabniki pa rečemo nazaj: "Vftaknite si original CD nekam kjer sonce ne sije pogosto!"
Men grejo na živce že zaščite, ki prepečujejo predvajanje na PCju (stolpa pač nimam ker mi je PC vsestranski nadomestek zanj).
Lahko je njim rečt da nej si kupmo player ko jim keš visi iz vseh lukenj:\
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ripmork ::

torej je več ali manj vseeno, če je produkt sploh uporaben, glavno le da se zaščiti pred piratstvom?...
založbe in organizacije prot piratstvu si predstavljam kot neke groteskne znanstvenike, katerim se je eksperiment ponesrečil, zdaj pa v obupu in iz jeze delajo vedno večjo štalo...
>:D

naj že naredijo lesene CD-je, teh pa 100% ne bo mogoče piratizirat...:|

kuglvinkl ::

Sej veste, kako stroga določila do pri oglaševanju tobačnih izdelkov ne? IIRC mora biti dololčen % namenjen opozorilu o škodljivosti zdravju.

No, zdej bi morali to uvesti tudi pri multimedijskih vsebinah. Čez tertijno ovitka CD-ja bi moralo pistat, da se lahko CD predvaja samo v kuhinjskem CD playerju in/ali da ga ni moč predvajati s pomočjo PC-ja.
Your focus determines your reallity

Nejc Pintar ::

s tem omogočajo še večji razvoj piratstva, ko se enkrat skreka zaščita usi sam še downloadajo:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

WinsuckeR ::

Namesto da bi mogoce znizali cene..ma dobro-sej more izvajalec tut zasluzt..samo piratstva ne bojo ustavl >:D

Mr.G. ::

Glede zaslužkov pri CD-jih.Mogoče se bo komu zdelo čudno,butasto,nemogoče pa vendar.
Pred časom sem prišel do informacije koliko kaj stane.CD-ji z ovitkom,glasbo škatlico...torej,CD,kiga kupite pri vašem zlatem trgovcu,stane od 700-1100 sit+20% DDV.
Kako to,da cene dosegajo 3500 sit in go,morate maaaaalo sami pretuhtat.Aja....marž nism pa neč omenu?:\
Ah...kolk sm jest butast:D

Lp,

-kaktus- ::

Pa folk ni več normalen....

CaqKa ::

Mr.G. to smo že debatirali v riaa vs itunes novici malo nižje.

keber ::

Izdelava CD-ja skupaj s škatlico in ovitkom ne stane več kot kake 20 tolarjev, DDV gor ali dol.

Tako da ...:\

Jeebs ::

Jst si tegale Tomija predstavljam kot večnega pesimista, k nima kej dost frendov. :\ Sej človek ni resen. Po njegovi logiki bomo imel PC, predvajalnik za CD, predvajalnik za DVD, predvajalnik za BluRay................??? |O :(
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Sl4v3 ::

Verjetno premalo spi:D
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

Upaljach ::

Glede na stran:
"Now, we need to understand that listening to music on your computer is an extra privilege. Normally people listen to music on their car or through their home stereos," said Kyyrä. "If you are a Linux or Mac user, you should consider purchasing a regular CD player."

V bistvu, ce imas winse (v katere bomo vgradili ja cim vec DRM-ja), lahko predvajas glasbo na racunalniku, ostali uporabniki pa se lahko jebejo...
...

Spc ::

Zakaj še te potem sploh delajo cdje .. če jih ne moremo poslušati?
Najbolj varno bi bilo če bi naredili eno kopijo albuma in ga dali v najbolj zavarovano banko tako, da ga nebi mogel noben poslušat ali kupiti potem pa bi bili na 100% varnosti .. noben ne bi mogel kopirat ali celo poslušat izdelka.

:))

Azrael ::

Mogoče se motim, ampak ali ni nekatere zaščitene CDje nemogoče predvajati tudi v nekaterih DivX in DVD komponentah pa tudi kakšen avtoradio je vmes, ker imajo vgrajene običajne IDE računalniške pogone?

Izjava v novici se mi zdi kot petrolejke s katerimi je obogatel naftni mogotec Rockefeller, s to razliko da so svetilke takrat delili zastonj...

Za tiste, ki ne poznate zgodbe, Rockefeller in njegovi so na Kitajskem delili zastonj petrolejke, ki so imele majhno pomankljivost, delale so samo na Rockefellerev petrolej, ki je bil malo dražji od drugih.
Nekoč je bil Slo-tech.

Daedalus ::

Enim se je res dokončno utrgalo...drugače si takih izjav ne znam razlagat. Če imaš winse - so glasbeni CD-ji očitno pravica, če jih nimaš - jebi se. Jap, dober PR je to, ni kaj. Predvsem za tiste, ki zaščite razbijajo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jarre ::

Panika, ki je zajela vse, ki samo "prodajajo" glasbo in filme je povsem logična. Mislim, da se na internetu pojavlja vedno več izvajalcev in "proizvajalcev" (za zdaj samo v glasbeni industriji), ki želijo preskočiti posrednike (glasbene založbe, managerje), ki poberejo veliko več, kot sami zaslužijo s pogodbami. Za zdaj samo še grozijo. Me prav zanima kako bodo ponoreli, ko nam bodo režiserji čez nekaj let preko širokopasovnih povezav (karšnekoli že bodo) dovoljevali nakup najnovejšega filma za ceno ena ali dveh kino vstopnic samo nekaj dni po premieri v kinematografih!!

Utk ::

kronik ::

Te ljudi bi jaz poslal delat v neki rudnik, pa naj si v rit vtaknejo svojo butasto glasbo. To kar poslusamo na radijih je itak neki ameriski crap, tak da mi dol visi. Alternativna glasba se bo vedno dala dobit, prav tako posnetki iz partyev 8-)

ranulokniv ::

Zaščita CD-ja me ne zanima.Če ne dela v PC-ju,ga nesem v dnevno sobo, vtaknem v CDR775 in presnamem(na RW). Do sedaj mi je še vsakega presnel,kar sem jih dobil zaščitenih,seveda samo musko, ne pa tiste butaste predvajalnike, ki jih nekateri dajejo na CD-je,da pol špilajo v PC-jih.Ko je enkrat muska na RW-ju,špila in se kopira na PC brez problema.
Kar se pa originalov tiče, do sedaj sem kupil še vsak CD, če mi je bila muska všeč,original je pač original.Drug problem je,ugotoviti kakšna je muska na CD-ju.Kar pri nas prodajajo,ni problema,greš v trgovino in poslušaš.Če pa kupuješ musko , ki je pri nas ni za dobiti,ti tiste pol minute po komadu na amazonu da bolj bledo sliko tistega kar je na CD-ju.

BigWhale ::

Hm, ta je isti k un pevec od Siddharte, k je tipu v eni oddaji na radiu rekel, da naj si kup en CD player, ce ne more v PCu spilat CDja. Da so cd playerji po 15 jurjev in da to res nic ni...

;>

kuglvinkl ::

Verjetno je s tem nagovarjal strašno izboraženo in razgledno svojo cilno publiko.
Your focus determines your reallity

WhiteAngel ::

Ne vem, zakaj bi morali Linux/Mac uporabniki neposlušati audio CD-jev. Bojo že DRM programje za preverjanje avtentičnosti CD-ja moral izdat tudi za ne-M$ sisteme. Pač bo non-free, ampak še zmerej freeware, pa bo mir. Upam si pa trdit, da bojo dečki in dečve pri Linux jedru in mplayer/xine timu kmal obšli zaščito tako ali drugače, ko bo ta začela laufat.

Jux ::

Povsem jasno je, da piratstvo ne stane glasbeno industrijo nič in jih natanko boli k. Če bi jim voda tekla v grlo si nebi dovolili takihle neumnosti, cene CDjev bi padle, etc - sedaj pa vso to gonjo proti piratstvu več ali manj prirejajo da ljudje dobijo filing da počnejo nekaj narobe, plus da spremenijo standardno načelo "user is king" v "we are the king" in se enkrat za vselej znebijo fair-use politike, ki jim je šla na živce že od začetka.

FY RIAA / MPAA / whoever, če sem včasih še kupil kakšen CD ga sedaj sigurno ne bom več nikoli.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Daedalus ::

Ma gre se za (upam) zadnje krče neke stare industrije, ki bi si trg prilagajala, namesto da bi se trgu prilagodila. Tehnološki napredek jih jebe in to hudo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MrStein ::

kuglvinkl:
Verjetno je s tem nagovarjal strašno izboraženo in razgledno svojo cilno publiko.

Tell me about it...
Sem enkrat eni poskusil razložit, kako nedelujoči Siddhartin CD spremeniš v delujočega.
Džizus ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jux ::

Ma gre se za (upam) zadnje krče neke stare industrije, ki bi si trg prilagajala, namesto da bi se trgu prilagodila. Tehnološki napredek jih jebe in to hudo.


To je bolj krilatica, ki se jo izreka. Poskusi odgovorit na tole:
Po čem sklepaš da jih tehnološki napredek jebe? Prodajo kaj manj? So stroški kaj višji? Po katerem merilu ugotavljaš da jih tehnološki napredek jebe?

Nehajte že razmišljat o piratstvu kot nekaj slabega za industrijo. Je treba kar verjet RIAA, MPAA, etc... kar na besedo?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Daedalus ::

Jux - falil si na celi črti. Jebe jih tehnološki napredek v tem smislu, da je možna precej poceni distribucija in da se na račun tega razume, da bi se naj cene spustile. Torej - nočejo prilagoditi poslovnih modelov. To sem mislil.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Stepni Volk ::

Deadalus - namen je očiten. Želijo imeti monopol nad medijem in napravami(in s tem veliko večje zaslužke, saj ni proste izbire za kupca). Nad Internetom kot takšnim to ni možno.

Osebno ne kupujem CD-jev, ki na ovitku ne nosijo napisa "Compact Disc", tako so namreč označeni pravi CDji proizvedeni po rdeči knjigici (Red Book).
Zaščiteni ploščki dejansko niso več CD-ji = Compact Disc-i.
Založbe so na to temo že izgubile tožbe kupcev, ki so jih tožili, ker kupljenih ploščkov niso mogli predvajati na računalnikih (yellow and red bbok), starejših CD-jih...
Oznaka CD tako ni primerna.

Tudi v prihodnje ne mislim kupovati ne naprav, ne medijev, ki vsebujejo zaščito.

Zgodovina sprememb…

Jux ::

Jux - falil si na celi črti. Jebe jih tehnološki napredek v tem smislu, da je možna precej poceni distribucija in da se na račun tega razume, da bi se naj cene spustile. Torej - nočejo prilagoditi poslovnih modelov. To sem mislil.


Ti resno misliš da so glasbene založbe vodene iz strani totalnih kretenov? Sej jim je jasno kako se da distribuirat, samo se jim ne splača (še). Predvsem pa zakaj bi pa spuščali cene in ufuraval nove modele nahitro? Če ljudje vseeno kupujejo, pa če jim dajo nevemkakšne omejitve, ovce kupijo. Pa če dvignejo ceno, ovce kupijo. Glasbena industrija ma celo infrastrukturo za prodajat glasbo prek neta v digitalni obliki že pripravljeno (sigurno majo že vse naštudiran, oz. če so pametni majo), sam še počakajo da gredo CDji baj baj, pa bo. (Uporabnik bo pa do takrat že mega zdresiran kar se tiče DRM, nobeden se ne bo upiral omejitvam, posnameš lahko na eno prenosno napravo, drugače moraš kupit pa še eno licenco).

Glasbena industrija ta trenutek nima nobene potrebe po radikalni spremembi, piratstvo je ne prizadane (vsaj velikih ne), konkurence ki bi povzročala nižanje cen tud ni. Ergo?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Sl4v3 ::

Skoraj vsi, ki piratizirajo, tudi če tega ne bi mogli, tako ali tako ne bi kupili CD-ja.
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

Stepni Volk ::

Trditev ne drži.

Piratizirajo namreč VSI. Gledano globalno so tržišča, kjer je prodaja uradnih medijev skoraj nična: Kitajska, Rusija, Indija, Pakistan in še malce bližje: SČG, Bosna. Za 1 U$ dobiš poljuben CD album ali software, celo z ovitkom (ki je na resni dieti).

Gledano tradicionalne kupce razvitega zahoda, ni osebka, ki ne bi vsaj enkrat nečesa kopiral. Če ne drugega svoj lastni DOC file :)
Vsak tak uporabnik je z veliko verjetnostjo uporabil fotokopirec, CD/DVD pekač, VHS rekorder, kasetofon, DAT, Video kamero ali kakšen drug snemalno zapisovalni mlinček.

Utk ::

In ti misliš da bi dal Kitajec mesečno plačo za CD od gospodične Spears, če je ne bi mogel kopirat?:\ Ti jaz povem da ne bi. Na zahodu je drugače in vseeno podobno...tist ki hoče met nekaj original, ga kupi, tist ki mu ni to tako pomembno si poskuša skopirat, če ne uspe pa pač ne, posluša kaj drugega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
416214 (4641) TESKAn
»

DRM in še kaj

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
113491 (2924) christooss
»

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
508883 (7229) ender
»

Izdani novi Ogg Vorbis kodirniki

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
152159 (2159) MrStein
»

Glasba ni več na prvem mestu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
132661 (2661) ghaefb

Več podobnih tem