»

Nov temperaturni rekord superprevodnikov

Slo-Tech - Raziskovalci z Inštituta Maxa Plancka za kemijo v nemškem Mainzu so odkrili, da žveplovi hidrid SHn izkazujejo superprevodnost do temperature 190 K oziroma -83 °C, kar je absolutni rekord. Manjša težava je le, da so morali za dosego tega rekorda tlak zvišati na 150 GPa, kar je približno 1.500.000-krat več kot na Zemljinem površju. A odkritje ima kljub temu velik fizikalni pomen.

Ko so leta 1911 odkrili superprevodnost, so bili nad učinkom osupli,...

19 komentarjev

Zaradi izdaje Applovih skrivnosti leto dni zapora

Slo-Tech - Nekdanjega Applovega zaposlenega Paula Shina Devina so v Kaliforniji obsodili na leto dni zapora, ker je dobaviteljem prodajal Appove poslovne skrivnosti. Zaradi prevare, pranja denarja in prejemanja podkupnin mu je grozilo do 20 let zapora, s priznanjem pa si je prislužil zgolj enoletno kazen. Vrniti bo moral tudi 4,5 milijona dolarjev protipravno pridobljenih sredstev.

Devine je bil v Applu od leta 2005 do aretacije leta 2010 zadolžen za iskanje in pogajanje z dobavitelji. Tem istim dobaviteljem pa je prodajal informacije o prihajajočih Applovih izdelkih, s čimer se je izdatno odebelil tekoči račun. Podjetja so si želela na ta način izboljšati pogajalske možnosti, da bi dobila posel z Applom. Kot smo videli v primeru GTAT, je Apple trd pogajalec in neizprosen naročnik, a posli z njim lahko podjetje potopijo ali proslavijo.

Devina so...

4 komentarji

Odkrit trojanec za Linux

Symantec - Raziskovalci Kaspersky Laba so odkrili drugi del trojanskega konja Turla, ki je v zadnjih štirih letih okužil državne organe, vojaške računalnike, veleposlaništva, raziskovalne in izobraževalne ustanove ter podjetja v več kot 45 državah. Avgusta je postalo jasno, kako je Turla okuževal računalnike z operacijskim sistemom Windows, a to je bil le del uganke.

Te dni so razkrinkali tudi trojanca za Linux in hkrati spoznali, da je bil njegov domet bistveno širši, kot so predvidevali. Turla sodi v podoben rang kakor Regin, torej so ga izdelali hekerji z zaledjem države, čeprav še ni mogoče reči, katere. Nemški G Data verjame, da je Turla povezan z Rusijo, a trdnih dokazov ni.

Turla za Linux uporablja premetene...

125 komentarjev

Predavanje - Hitri vlak skozi Ljubljano: "ne, hvala" ali "ja, super"

Slo-Tech - V sredo, 10. decembra, bo v Kavarni Union predaval dr. Branko Kontič (Inštitut Jožef Stefan) o vplivu prometa na okolje. Začetek predavanja bo ob 20. uri.

Razprava o hitrem vlaku skozi Ljubljano bo udeležence "popeljala" k vprašanju, kaj vse bi bilo treba v okolju spremeniti, da bi uresničili interes po učinkovitem in varnem prevozu na daljše razdalje. Poudarek bo na spoznavanju posledic, ki jih le redko omenjamo ali slišimo, ko govorimo o prometu. Siceršnje razprave se večinoma dotikajo izpustov CO2, prašnih delcev in načinov prevoza, tokrat pa bodo v središču okoljske spremembe, zagate in dileme, ki jih lahko uspešno rešujemo le na strateški ravni in preko obravnave alternativ ter optimizacij. Kako nam lahko pri tem pomagajo tehnično znanje in različne znanosti boste slišali v prikazih o nujnih predorih, ki bi jih za hitri vlak morali še narediti v Sloveniji, viaduktih, ki naj bi premoščali nekatere doline, postajališčih in povezavah z drugimi načini transporta (npr....

39 komentarjev