»

Proti ISS poletela prva zasebna posadka

Space News - Včeraj pozno popoldan je s Floride proti Mednarodni vesoljski postaji poletela četverica članov odprave Axiom-1, ki predstavlja prvo v celoti zasebno misijo na ISS.

Lansko leto smo videli pospeševanje razvoja zasebnih poletov s SpaceXovo kapsulo Crew Dragon. Na eni strani je milijarder Jared Isaacman najavil prvo od misij Inspiration, ki je nato poletela lanskega septembra in predstavlja prvo zasebno odpravo s kroženjem vesoljskega plovila v Zemljini orbiti. Na drugi strani je podjetje Axiom Space zasnovalo tržne odprave na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Za prvo od njih, Axiom-1 (oziroma Ax-1) je bila določena naslednja četverica: poveljnik Michael Lopez-Alegria, Axiomov glavni astronavt, in trije investicijski magnati; Larry Connor, Eytan Stibbe ter Mark Pathy. Ker bodo na postaji tudi izvajali znanstvene poskuse, se možje otepajo oznake "vesoljski turisti", temveč se nazivajo zasebni astronavti. Je pa vprašanje, koliko lahko v dobrem tednu postanka dejansko postorijo. Tudi...

1 komentar

Odkrili najbolj oddaljeno galaksijo doslej

Slo-Tech - Raziskovalci so opazili najbolj oddaljen objekt v vesolju doslej. Objekt HD1, ki je bržkone galaksija, je od Zemlje oddaljen 13,5 milijarde svetlobnih let, kar je 0,1 milijarde svetlobnih let več od trenutnega rekorderja galaksije GN-z11. Slednjo so odkrili decembra 2020. HD1, ki se nahaja v ozvezdju sekstant, so astronomi s tokijske univerze odkrili aprila letos, o njej pa so javnost obvestili v četrtek.

Z rdečim premikom 13,27 je najbolj oddaljen in med najstarejšimi objekti, ki jih lahko vidimo z Zemlje. Svetloba, ki danes prihaja na Zemljo, je iz HD1 krenila pred 13,5 milijardami let. Zaradi širjenja vesolja, ki razpihuje tudi galaksije vsaksebi, je dejanska razdalja (proper distance) okoli 33,4 milijarde svetlobnih let. Zato je premer vidnega vesolja 93 milijard svetlobnih let, pa čeprav je vesolje staro le 13,8 milijarde svetlobnih let.

HD1 in sestrski objekt HD2, ki je skoraj enako oddaljen, sta torej tako daleč, da ju vidimo, kakršna sta bila 330 milijonov let po velikem...

45 komentarjev

Na spletu se je našel posnetek uradne predstavitve Windows 95

Slo-Tech - Pred dobrimi 26 leti je bil svet računalništva precej drugačen kot danes, na osebnih računalnikih pa je začenjal kraljevati Windows 95. Eden izmed zgodovinskih trenutkov je tudi uradna predstavitev, ki je potekala 24. avgusta 1995. Na dogodek v tedaj še skromen Microsoftov kampus v Redmondu blizu Seattla so prispeli novinarji iz cele države, ki so bili mesece testirali beta verzije Windows 95. Na internetu se je sedaj končno znašel posnetek celotne prireditve, na kateri so glavno vlogo odigrali Bill Gates, Steve Ballmer in Jay Leno.

Za tiste, ki jih na predstavitvi ni bilo, so morali doslej zadostovati posamezni izseki, ki so bili dostopni na internetu. Med bolj znane sodijo ples Billa Gatesa na odru, nastop Micka Jaggerja s skladbo Start Me Up, ki je bila nekakšna neuradna himna dogodka in Windows 95 nasploh, ter bolj ali manj posrečene šale Jaya Lena. Celoten dogodek ima podoben zgodovinski pomen kakor prvo Torvaldsovo predavanje o Linuxu leta 1994, ki se je tudi nedavno našlo.

...

57 komentarjev

Tesla v Teksasu odprla svojo četrto tovarno

Slo-Tech - Tesla je v teksaškem Austinu v četrtek z velikim pompom in dogodkom za 15.000 ljudi uradno odprla svojo tovarno Gigafactory, ki predstavlja njihov največji obrat doslej. Ko bo delovala s polno paro, bo to tudi največja tovarna za proizvodnjo avtomobilov na ameriških tleh. Po besedah direktorja Elona Muska ima nova tovarna proizvodne kapacitete za 500.000 vozil letno, kar bodo dosegli že prihodnje leto. Sprva bodo proizvajali model Tesla Y, a glavni cilji so poltovornjak Cybertruck, tovornjak Semi in športni avtomobil Tesla Roadster.

Časi so trenutno naklonjeni investicijam v električna vozila. Podnebne spremembe zaradi uporabe fosilnih goriv in naraščajoče cene naftnih derivatov so podžgale zanimanje javnosti za elektrificiranje osebnega prevoza in tudi delnice Tesle so letos približno polovico višje kot v začetku minulega leta (v petek po odprtju tovarne so izgubile tri odstotke). Tesla sledi trendom in bi lahko prihodnje leto v tovarnah v Šanghaju, Kaliforniji, Teksasu in...

3 komentarji