»

Več beline za razumevanje tujih jezikov

New Scientist - New Scientist poroča, da so znanstveniki z londonske univerze odkrili povezavo med količino beline v možganih in sposobnostjo učenja jezika. V študiji, v kateri je sodelovalo 65 Francozov, starih med 21 in 30, so jim predvajali posnetka francoskega in hindujskega zvoka da. Najhitrejši so po približno osmih minutah uspeli ločiti posnetka, medtem ko so najslabši še po dvajsetih minutah zgolj uganjevali, kateri jim je predvajan. Z magnetno resonanco so potem skenirali možgane predstavnikov obeh skupin, pri čemer so ugotovili, da možgane najhitrejši sestavlja več kot 70 % beline, medtem ko je ta odstotek pri slabših znatno nižji.

Preizkusite se lahko tudi sami. Slišite razliko med francosko in hindujsko verzijo daja? Če ne, se ne sekirajte preveč. Raziskovalci namreč poudarjajo, da rezultati kažejo le na to, kako dobro oseba razume tuje glasove, ne pa splošno obvladovanje jezika, denimo slovnice in besedišča.

36 komentarjev

Nekaj vzorčnih primerov z mize varnostnega centra SI-CERT

Slo-Tech - V torek 11. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Gorazd Božič predstavil vzorčne primere z mize varnostnega centra SI-CERT.

Poleg nekaj hitrih statističnih in tehnično usmerjenih podatkov o obdelanih varnostnih incidentih zadnjih nekaj let, bo avtor skušal opisati ozadje nekaterih vdorov in zlorab. Kdo "dosa" po naših omrežjih in zakaj?

Gorazd Božič je vodja varnostnega centra SI-CERT na Arnesu.

15 komentarjev

Nov način identifikacije ljudi

Slo-Tech - Ob vse boljših spambotih, ki vedno lažje prepoznajo kodo, skrito v sliki, je Oli razmišljal izven okvirjev in se spomnil novega načina, kako ločiti ljudi od skupkov kode. Njegov KittenAuth uporabniku pokaže polje devetih slikic precej srčkanih živalic, na uporabniku pa je, da izbere tri mucke in tako dokaže, da je iz mesa in krvi.

Tak način 'preizkusa človeškosti' ima pred klasičnim kar nekaj prednosti. Ena od njih je ta, da uporabnikom ne bo več treba razmišljati, ali je neka krivulja L ali pa samo zelo zmečkaj I, druga pa seveda ta, da je za programe prepoznavanje vsebine slik še vedno izredno težko, nenazadnje pa se lahko zaradi 84 možnih kombinacij tudi precej hitro ugotovi, ali po slikicah klika človek ali skupek kode.

47 komentarjev