»

V Nemčiji patent za FAT neveljaven, veljaven in spet neveljaven

Heise - Čeprav je FAT okoren, zastarel in obstaja že ničkoliko novejših in boljših alternativ, ga zlasti na prenosnih medijih še vedno uporabljamo, ker gre za enega najbolj razširjenih datotečnih sistemov. Če medij formatiramo v FAT-u, ga bomo zagotovo lahko brali praktično povsod. Žal je FAT obremenjen s patenti, ki jih ima v lasti Microsoft. V Evropi FAT opisuje patent EP0618540 (v ZDA mu ustreza patent št. 5.758.352, v Nemčiji pa prijava DE 69429378), ki ga je Microsoft dobil leta 2001. Od tedaj je bila njegova pot zelo razgibana.

Problematična je izvedba FAT-a, kjer so dolga imena datotek (več kot 8.3) shranjena poleg kratkih imen. Če...

43 komentarjev

Intelovi SSD-ji leta 2014 v celoti na 20 nm

Slo-Tech - Intelu je na internet ušel - namenoma ali ne niti ni pomembno - načrt za izdajo SSD-jev v prihodnjem letu. V njem lahko preberemo, da Intel v letu 2014 načrtuje izdajo treh novih družin SSD-jev in dokončen prehod na 20 nm-tehnologijo izdelave.

Prve SSD-je v 20 nm iz Intela smo dobili že lanskega oktobra (SSD 335), a je šlo za modele, namenjene domači uporabi. Pri zmanjševanju litografije je namreč čedalje teže poskrbeti, da elektroni ne uhajajo iz celic tja, kamor ne bi smeli. Pri večnivojskih celicah (MLC) je to še težje storiti, zato so bili doslej nekateri strežniški modeli enonivojski (SLC), medtem ko doma to zaradi visoke cene ni prišlo v poštev. Intel pa je očitno prepričan, da so...

31 komentarjev

Ta teden na nebu geminidi, vrhunec s petka na soboto

Slo-Tech - Zadnji roj meteorjev, skozi katerega bomo potovali letos, so geminidi. Vsako leto so vidni v prvi polovici decembra, svoj vrhunec pa dosežejo okrog 14. decembra. Tako bo tudi letos.

Vir meteorjev iz roja geminidov je asteroid 3200 Faeton s premerom približno pet kilometrov, ki kroži okrog Sonca po orbiti z obhodnim časom 523 dni, njegova oddaljenost od Sonca pa se spreminja od 0,14 do 2,4 astronomske enote. To pomeni, da se Soncu približa bolj kot Merkur in kasneje oddalji na razdaljo za Marsom. Taka orbita - Faeton se Soncu približa najbolj od vseh poimenovanih asteroidov - je značilnejša za komete. Faeton je starševsko telo geminidov, kar vemo šele od leta 1983. Tako dolgo so ga iskali prav zaradi njegove nenavadne orbite.

Geminidi

3 komentarji