» »

Ta teden na nebu geminidi, vrhunec s petka na soboto

Ta teden na nebu geminidi, vrhunec s petka na soboto

Slo-Tech - Zadnji roj meteorjev, skozi katerega bomo potovali letos, so geminidi. Vsako leto so vidni v prvi polovici decembra, svoj vrhunec pa dosežejo okrog 14. decembra. Tako bo tudi letos.

Vir meteorjev iz roja geminidov je asteroid 3200 Faeton s premerom približno pet kilometrov, ki kroži okrog Sonca po orbiti z obhodnim časom 523 dni, njegova oddaljenost od Sonca pa se spreminja od 0,14 do 2,4 astronomske enote. To pomeni, da se Soncu približa bolj kot Merkur in kasneje oddalji na razdaljo za Marsom. Taka orbita - Faeton se Soncu približa najbolj od vseh poimenovanih asteroidov - je značilnejša za komete. Faeton je starševsko telo geminidov, kar vemo šele od leta 1983. Tako dolgo so ga iskali prav zaradi njegove nenavadne orbite.

Geminidi imajo zanimivo zgodovino. Prvikrat so jih opazili 1862, ker pred tem niso bili posebej izraziti. V naslednjih desetih letih so bili astronomi že prepričani, da gre za reden, vsakoletni pojav, čeprav starševskega telesa niso mogli najti še naslednjih sto let. Zenitna urna frekvenca (ZHR), kot se imenuje povprečno število utrinkov, ki jih vidimo v eni uri, ves čas raste. Ob odkritju je bil ZHR okrog 20, potem pa se je zlagoma povečeval in sedaj je že prek 120. Tako so geminidi eden najbolj plodovitih meteorskih rojev, ki jih lahko opazujemo. Razlog za povečevanje ZHR je spreminjanje orbite Faetona, na katero vplivajo planeti, zlasti Jupiter in Zemlja. Presečišče njegove tirnice z Zemljino ekliptiko je bilo namreč pred tristo leti 20 milijonov kilometrov znotraj Zemljine orbite, od tedaj pa počasi leze navzven, zato vidimo čedalje več utrinkov. Te namreč vidimo, ko Zemlja potuje skozi ostanke asteroida v njegovi tirnici.

Letošnji maksimum bodo geminidi dosegli 14. decembra v zgodnjih jutranjih urah, vidimo pa jih že sedaj. ZHR namreč iz dneva v dan raste. Njihov radiant leži v ozvezdju Dvojčka - od tod tudi ime - in je nad obzorjem celotno noč. Težavo povzroča luna, saj je jutri prvi krajec, polna pa bo 17. decembra. Zato je opazovanje geminidov najbolje tik po luninem zahodu. Luna te dni vzide že sredi dneva, zaide pa vsak dan kakšno uro pozneje (razpored). Na dan vrhunca, to je 14. decembra, bo torej geminide najbolje opazovati med 4.30 in 6.00 uro zjutraj.

3 komentarji

fosil ::

Vesolje se prav norca dela iz nas ljudi, ki zjutraj težko vstajamo.
Zanimive stvari se vedno dogajajo pred sončnim vzhodom. :8)
Zakaj ne nikoli po sončnem zahodu?
Tako je!

stalker ::

Pa pojdi spat ko sonce vstane 8-)

simnov ::

Ja toliko kot tisti komet.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meteorski roj perzeidov dosega vrhunec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106501 (5552) Proximus
»

Meteorski roj kvadrantidov 4. januarja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54497 (3225) Looney
»

Nocoj meteorski roj Geminidov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
405733 (4024) tx-z
»

Predvidoma najboljši meteorski roj leta 2009 šele prihaja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
95333 (3913) gzibret
»

Meteorski dež

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
353535 (3535) junior

Več podobnih tem