»

Zabava ob prehodu na Thunderbird

Mozillazine - Mozillin samostojni poštni odjemalec Thunderbird se približuje končni različici 1.0, ki naj bi izšla skupaj s Firefoxom 1.0. Da bi vsem novim uporabnikom zagotovili čim lažji prehod na novi poštni odjemalec, pripravljajo razvijalci Mozille zabavo posebne vrste. Uporabniki ostalih orodij za delo z e-pošto so v torek vabljeni na IRC-strežnik irc.mozilla.org na kanal #mozillazine. Izkušeni uporabniki jim bodo nudili pomoč, kako obstoječo pošto, osebni imenik in nastavitve prenesti v Thunderbird.

Obenem se je na spletu pojavila nova stran zillivisation, ki napredne uporabnike vzpodbuja, da svoje prijatelje, kolege in sorodnike usmerijo k prehodu z Internet Explorerja na Mozillo in Firefox.

45 komentarjev

Človeški helikopter

Slashdot - Med vikendom ponavadi poročamo o različnih bolj ali manj nenavadnih projektih, ki jih v povezavi z njihovimi računalniki izjavajo navdušenci. Tokrat pa je področje malo odmaknjeno od računalništva, lahko pa komu da idejo, s čim se ukvarjati do konca počitnic.

Mislite, da je človek sposoben tri minute na višini treh metrov poganjati nekaj podobnega helikopterju? Skupina študentov z Univerze v Britanski Kolumbiji je prepričana, da je kaj takega možno. Z namenom pobrati nagrado ameriškega združenja VTOL so izdelali napravo, ki jo bo skrbno izbrani član pognal v zrak in poskušal tam obdržati. To niti ne bo lahko, saj je predvidena moč, da se naprava drži v zraku, 500 W.

Jim bo uspelo? Klik.

46 komentarjev

10 let Beowulf gruč

Slo-Tech - Beowulf gruče so najcenejši superračunalniki, zgrajeni iz navadnih (oskubljenih) PCjev, na katerih praviloma teče Linux. Prva gruča tipa Beowulf je ugledala luč sveta poleti 1994 v NASA Goddard Space Flight Centru, od takrat dalje pa se je njihova uporaba zlasti v znanstvenih krogih hitro širila, saj je možno dobiti zmogljivost superračunalnika za le drobec vrednosti le-tega.

Več informacij najdete na http://www.beowulf.org/, novica o "rojstnem dnevu" pa je prišla od tule.

Poleg strojne opreme, Linuxa in njegovih orodij (prevajalnikov - gcc) potrebujete najpogosteje še komunikacijsko knjižnico. Za hitrejše računanje si lahko omislite tudi kak prevajalnik, boljši od gcc-ja, npr. Intel C++/Fortran. Ta je je za Linux celo zastonj (v nekomercialne namene), pa še izredno hitro kodo naredi. Seveda brez znanja paralelnega programiranja ne gre.

V Sloveniji je kar nekaj takih gruč; uporabljajo jih raziskovalci na inštitutih, fakultetah in tudi za napovedovanje vremena.

2 komentarja