»

Krhkost interneta

Slo-Tech - Danes ponoči po slovenskem času (med 3.24 in 4.00 uro zjutraj) je bil v delu sveta Google nedosegljiv. Vsi Googlovi strežniki so bili nedostopni v Indoneziji, težave z dostopom pa so imeli tudi v Kaliforniji. Pri nas smo tačas večinoma spali, na drugih kontinentih pa ne. Izkazalo se je, da razlog za nedosegljivost ni imel nobene povezave z Googlom, ampak so težave nehote zakrivili 15.000 kilometrov stran v Indoneziji. Fantje pri CloudFare so raziskali vzrok težav in spisali odličen članek, ki jih pojasni tudi za laike.

Internet sestoji iz kopice omrežij, ki se imenujejo avtonomni sistemi (AS). Gre za skupine IP-naslovov, ki imajo skupnega skrbnika in enotno politiko routinga. Vsak AS ima svojo številko in seznam...

15 komentarjev

Jabolčni razmišljajo o prehodu z Intela na ARM

Applovi mobilni čipi.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Bloomberg že drugič v dobrem mesecu dni piše, da se Apple počasi pripravlja na prehod z Intela na povsem lastne ARM čipe, to seveda za svojo linijo prenosnikov in namiznih računalnikov. Sodeč po izpovedih insajderjev, ki seveda želijo ostati anonimni, naj bi se prehod zgodil v štirih do petih letih, po tem, ko pride naslednja različica operacijskega sistema OS XI, oz. "iOS X".

Zanimivo, Apple je k Intelu prestopil pred malo več kot 7 leti, po tem ko so preveč časa v popolni tajnosti čarali x86 različico OS X. Po začetnem navdušenju se je Intel nadejal tudi pogodbe za izdelavo mobilnih čipov, vendar brez sreče. Apple je namesto tega stavil na britanski ARM, pohopsal več ključnih...

107 komentarjev

Ruski internetni črni trg najbolj razvit in konkurenčen

Wired News - Če bi radi najeli botnet za pošiljanje gore spama, DDoS-napad na kakšno stran, komu podtaknili trojanca ali imate še kakšno bolj eksotično željo, bo Rusija tisti pravi trg, ugotavlja Trend Micro v svojem poročilu o internetni varnosti v Rusiji. Preiskali so črni trg nezakonitih storitev na internetu in ugotovili dvoje: trg je zelo razvit in živahen, cene pa so zaskrbljujoče nizke.

Kot pojasnjuje Rik Ferguson, je trg že zelo razvit, saj deluje že več let, na njem pa je mogoče kupiti ali najeti vse, kar si zaželimo. Rusija je zaradi pomanjkljive zakonodaje, slabega nadzora in velikega bazena sposobnih ljudi prvi tovrstni center na internetu, nedaleč pa sledita Brazilija in Kitajska.

Nakup srednje velikega botneta stane 700 dolarjev, najem pa le okoli dva dolarja na uro. Nakup trojanca,...

8 komentarjev