»

Kitajska vladnim uslužbencem prepovedala uporabo zahodnih pametnih telefonov

The Wall Street Journal - Kitajska je svojim uradnikom v vladnih službah in agencijah prepovedala uporabo Applovih iPhonov in vseh drugih tujih pametnih telefonov, poroča The Wall Street Journal. Navodila so v minulih mesecih zakrožila po kitajskih vladnih uradih, ko so nadrejeni o tem zaposlene obvestili v skupinskih pogovorih ali v živo na sestankih, ni pa še jasno, ali so jih prejeli v vseh. To ni presenetljivo niti zelo radikalno. Kitajske oblasti so v minulih letih že uveljavljale nenapisano pravilo, da se iPhoni ne uporabljajo. Sedaj so prakso formalizirali, razširili na več uradov in posplošili na vse zahodne naprave, saj ne želijo biti odvisni od zahodne tehnologije. Posebej izpostavljajo iPhone, ker imajo med pametnimi telefoni višjega cenovnega razreda na Kitajskem največji tržni delež.

V ZDA so takšne ukrepe sprejeli že zdavnaj. Tam je prepovedana uporaba tako nekaterih aplikacij, denimo TikToka, kakor Huaweijevih in ZTE-jevih telefonov. Ameriške sankcije so še obsežnejše, saj je v nekaterih...

27 komentarjev

Znani so vratarji interneta po DMA

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Evropska komisija danes objavila seznam platform, ki se štejejo za vratarje (gatekeepers) na internetu, zato zanje velja strožja regulacija po DMA (Digital Markets Act). To so Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) in Microsoft. Ti imajo sedaj šest mesecev časa, da izvedejo ustrezne prilagoditve svojih platform.

Podjetij je torej šest, njihovih platform pa dvaindvajset. Razdeljene so v več skupin: družbena omrežja, komunikacijska orodja, deljenje videovsebin, iskalniki, operacijski sistemi, brskalniki, oglaševalske platforme in druge storitve. ByteDance ima na seznamu samo TikTok, Google pa poleg iskalnika še Maps, Play, Shopping, Chrome, YouTube in Android. Metini produkti so Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Meta Marketplace in Meta (oglaševanje). Microsoft ima LinkedIn in Windows, Apple pa App Store in Safari.

Za štiri storitve Komisija še preverja, ali bodo uvrščene na seznam: Microsoft Bing, Edge, Microsoft...

8 komentarjev

Gizmodo namesto špansko govorečih sodelavcev z umetno inteligenco

Slo-Tech - G/O Media, ki ima v lasti Gizmodo in špansko različico strani Gizmodo en Español, si je izračunal, da se mu bolj splača uporabljati umetno inteligenco kot ljudi. Doslej je špansko uredništvo skrbelo za lokalizacijo, kar je vključevalo prevode, priredbe in tudi nove vsebine za špansko govoreči trg. A prevajati zna tudi umetna inteligenca.

Zato je G/O Media odpustil celotno špansko uredništvo, kar so jim sporočili na video konferenci. Vsebine na španski strani bodo odslej strojno prevedene, na kar ob opozarjal napis na dnu članka in povezava do izvirnika. Špansko verzijo strani so dobili leta 2012, ko je Gawker Media kupil Guanabee, ki je kasneje postal španski Gizmodo.

Gizmodo je poleti že eksperimentiral z umetno inteligenco v angleščini, ki pa so imeli precej napak. Na CNET-u so to že na začetku leta počeli celo brez obvestila javnosti, kar je dvignilo precej prahu.

11 komentarjev