»

Podrobnosti o Yahooju in Microsoftu

ComputerWorld - Saga o Yahooju in Microsoftu se je sklenila konec julija, ko sta podjetji vendarle sklenili partnerstvo. Danes so znane vse podrobnosti njunega dogovora, saj je Yahoo ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC) predal poročilo 8-K, v katerem so podrobno zapisali vsebino dogovora. Dogovor določa, da bo Microsoft Yahooju naslednja tri leta vsako leto plačal 50 milijonov dolarjev in da bo zaposlil vsaj 400 Yahoojevih inženirjev. Dogovor je sklenjen za deset let, a je Microsot obdržal možnost, da po petih letih odstopi od ekskluzive za Yahoojeve reklame. V tem primeru bi Yahoo obdržal 93 odstotkov tako generiranega dobička namesto predpisanih 88 odstotkov. Obstaja še nekaj možnosti, da se podjetji razvežeta, kot je naprimer Microsoftov izstop iz iskalnega trga, prevelik padec dobička v primerjavi z Googlom ipd.

Dogovor bo uradno formaliziran 27. oktobra, nato pa se bo začelo dolgotrajno uvajanje, ki bo trajalo dve leti. Če podjetji do 29. julija 2010 ne bosta uspeli uvesti...

5 komentarjev

Google prevzema On2

Heise - Google je včeraj pozno popoldne objavil novico, da prevzema podjetje On2 Technologies. Za podjetje, ki se specilizira za tehnologijo stiskanja videa, bo v obliki delnic odštel 106,5 milijona dolarjev. To pomeni, da bodo lastniki delnic On2 Technologies dobili Googlove delnice v protivrednosti 60 centov za vsako delnico On2, kamor je s prejšnjih 40 centov novica izstrelila tečaj delnice včeraj. Podjetje je sicer maja zabeležilo izgubo in v zadnjem četrtletju vknjižilo štiri milijone dolarjev prihodkov. Google se za podjetje zanima predvsem zaradi svojih apetitov pri YouTubu, kjer bo dober kompres videa prišel še kako prav. On2 je npr. lanskega septembra razvil kodek TrueMotion VP8, ki v primerjavi z MPEG-4 nudi enako kakovost slike pri polovico manjši velikosti.

39 komentarjev

Britanija namerava zagnati projekt nadzora slabih družin

Slo-Tech - V Britaniji, deželi Georgea Orwella in njegovega Velikega Brata te dni potekajo razprave o vladnem projektu za nadzor problematičnih družin.

Minister za družino Ed Balls je namreč razkril 400 milijonov funtov težke načrte, po katerih naj bi uvedli poseben nadzor nad 20.000 problematičnimi družinami. S projektom naj bi zagotovili, da bi otroci redno hodili v šolo in pisali domače naloge, šli spat ob doglednem času in jedli ustrezne obroke. Država naj bi najela miselno policijo,* pardon, zasebne varnostnike, ki bodo opravljali preverjanja na domu, najbolj problematične družine pa bodo preselili v sobo 101 Ministrstva za ljubezen,* pardon, posebna stanovanja, ki bodo pod 24-urnim nadzorom.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi v domove slabih staršev namestili telekrane,* pardon, videonadzorne kamere, po preverjanju drugih pa so te trditve nekoliko pretirane - problematične družine naj bi le preselili v 24-ur nadzorovana stanovanja.

Projekt so pravzaprav pilotno izvedli že v...

233 komentarjev

Windows 7 je tu (za razvijalce in študente)

Windows 7

ComputerBase - Po vsem pompu je napočil dan, ko bo končna različica Windows 7 legalno dostopna prvim uporabnikom. Zgoščenke z novim sistemom, zapakirane v lične škatle, še niso priromale na prodajne police, tako da slehernik do Windows 7 še ne more.

Ga pa bodo danes lahko s spleta povsem legalno prenesli naročniki MSDN in Technet. Poleg vseh angleških verzij operacijskega sistema bodo na voljo tudi vsi jezikovni paketi in ustrezni WAIK, WDK ter SDK. V drugem valu, ki bo sledil 14. avgusta, bodo na voljo še Windows Server 2008 R2 v vseh različicah in nativne verzije Windows 7 v francoščini, nemščini, italijanščini, španščini in japonščini. V tretjem valu, ki se bo zgodil še teden dni kasneje, bomo...

198 komentarjev

Toshiba s prvo 64 GB SDXC kartico

SD kartice

vir: Wikipedia
TG Daily - Pri Toshibi so povedali, da pripravljajo SDXC kartico s kar 64 GB prostora. Prvi primerki kartice bodo na voljo novembra, decembra pa bodo sledili še primerki SDHC različice, obe pa podpirata najnovejši, UHS104 standard SD pomnilnika. Z uporabo zadnje različice standarda je bralna hitrost kartic poskočila na kar 60 MB/s, medtem ko je zapisovanje, klasično, počasnejše pri 35 MB/s. Linijo bosta dopolnila tudi 32 in 16 gigabajtna SDHC modela, z obljubljenimi hitrostmi pa tudi SD pomnilnik postane zanimiv za digitalne kamere oz. DSLR fotoaparate, ki so se do sedaj zanašali na kasete, trde diske oz. v primeru fotoaparatov praktično izključno na CF pomnilnik. Masovna proizvodnja vseh štirih modelov naj bi stekla...

7 komentarjev

Elpida in Winbond z grafičnimi apetiti

Qimonda GDDR5

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Trenutno GDDR pomnilnik proizvajata le dve družbi, Hynix in Samsung, do pomladi pa ga je proizvajala še Qimonda. Slednja je sicer prav pred kratkim bankrotirala, zato se za njen grafični oddelek zdaj tepeta kar dva veljaka na pomnilniškem področju, Winbond in Elpida. Oba imata obilico izkušenj na področju DDR pomnilnikov, Winbond je recimo poznan po slavnih BH-5 čipih, ki so jih mrzlično iskali navijalci Athlon XP, prvih Pentium 4 in AMD 64 sistemov, medtem ko Elpida poleg DDR čipov proizvaja tudi Rambusove XDR in RDRAM čipe. Ker se GDDR čipi uporabljajo na grafičnih karticah in v igralnih konzolah, ter sta jih v večjih količinah zmožna proizvajati le dve družbi, je ideja o nakupu tehnologij od Qimonde...

0 komentarjev