»

DNA forenziki

BBC - V Angliji je bil nekdo obsojen zaradi umora prostitutke pred desetletji. "Pokopala" ga je DNA, kar ne bi bilo nič čudnega, če do njega ne bi prišli preko nekega njegovega sorodnika, ki v času umora še rojen ni bil. Vendar je bil policiji znan, njegova DNA se jim je pa zdela podobna morilčevi DNA, najdeni takrat pri žrtvi. Ko so bile DNA analize še Sci-Fi. Link.

8 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech - Naš Anketoid™ alien-w je trenutno na dopustu, kjer premleva, koliko točk mu bo nanesla matura, tako da ga ne smemo motiti. Zategadelj sem ta teden jaz zadolžen za ažurno anketo. Glede na rezultate, glasovalo vas je 2100, imate še vedno najraje Internet Explorer (61 %), sledi mu Mozilla (24 %), nato Opera (8 %), in tako dalje. Niti ne tako presenetljivo. No, nova anketa je radi počitniškega vzdušja usmerjena bolj humoristično [:D].

27 komentarjev

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

ZDNet - Skupina Free-X je za Xbox Dashboard izdala "popravek", ki omogoča namestitev in poganjanje s strani Microsofta neavtoriziranih programov ali celo operacijskih sistemov. Skupina pravi, da se je za izdajo programske opreme odločila zaradi Microsoftove ignorance do Linux boot loaderja, ki bi omogočal avtorizirano namestitev operacijskega sistema Linux. Če se exploit izkaže za delujočega, jim 100.000 dolarjev nagrade, ponujene s strani šefa podjetja Lindows, ne uide. Klik!

8 komentarjev

ATi vs nVidia -- večni boj in goljufanje

Digit Life - Boj teh dveh podjetij poznamo domala vsi. Z vsako izdajo grafičnega čipa poskuša vsak prevzeti kraljevi stolček, vendar pa vsi vemo, da ima vsak grafični čip določeno mejo hitrosti. Ko se doseže ta meja in dlje ne gre več, se prozvajalec loti goljufanja in prilagajanja gonilnikov -- to se je pripetilo s tema dvema gigantoma na področju grafikulj. Polotila sta se goljufanja in sta gonilnike prilagodila testom, da delujejo čimbolje v navezi s testi, ki jih more grafična kartica prebaviti. Na Digit-Life so spisali zelo zanimiv članek, v katerem so obravnavali oba proizvajalca. Programa, katera sta najbolj primerna za testiranje grafičnih kartic -- 3D Mark 2001 SE in 3D Mark 2003 sta na tem področju zelo sporna, zato ju seveda lahko najdete tudi v članku. Vsem privržencem prvega ali drugega podjetja priporočam branje članka. Klik!

3 komentarji

Tekmovanje v vdiranju v strežnike

CNet - Ta novica ni namenjena temu, da se greste prijavit, a zgolj kot opomnik, da bo to tekmovanje potekalo. Kot poročajo, naj bi tekmovanje potekalo ta vikend, cilj tekomovaja pa je seveda vdreti v čimveč strežnikov. Zone-h.org, največja stran, ki se ukvarja z zabeleževanjem "preoblikovanih" strani, pravi da pričakujejo med 20.000 in 30.000 nedostopnih strani med tekmovanjem.

Nekateri svetovalci za varnost pravijo, da je to samo otročja igra in da ne pričakujejo nič resnega. Kot zanimivost naj vam še povem, da za vsak sistem, ki teče na platformi Windows, dobijo eno točko, za UNIX dve, za LINUX ali BSD tri, za sisteme na IBM AIX štiri in za HP-UX ali apple OS X sistem pa pet točk. Klik!

15 komentarjev