»

V San Franciscu prvi taksiji brez voznika

Slo-Tech - V San Franciscu bodo začeli prvi komercialni taksiji, ki ne bodo imeli voznikov. California Public Utilities Commission je podjetju Cruise podelila licenco za opravljanje taksiprevozov potnikov brez voznika. Cruise, ki je v lasti podjetja General Motors, bo imel 30 električnih vozil, ki bodo v manj prometnih delih San Francisa med 22. in 6. uro prevažala potnike. Te omejitve za zdaj veljajo zato, da bi zmanjšali možnosti poškodb in nesreč, ki bi se lahko zgodile zaradi uporabe nove tehnologije. Če bo šlo vse po načrtih, se bo storitev širila.

Drugi pionir področja je Waymo, ki v delih San Francisca prav tako vozi ljudi v avtonomnih vozilih, a ima v vozilih voznika, ki lahko prevzame nadzor nad vozilom v primeru težav. Tega Cruise ne bo imel. Waymo je avtonomne taksije uvedel oktobra 2020, a jih doslej ni uspel razširiti na celotno mesto. Najbolj obremenjeni deli mesta še vedno predstavljajo nerešljivo uganko za avtonomne taksije.

Izvršni direktor Cruisa Gil West je dejal, da...

62 komentarjev

Japonci z novim rekordom v hitrosti prenosa podatkov

Slo-Tech - Raziskovalci z japonskega NICT-a (National Institute of Information and Communications Technology) so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optičnih vlaknih, in sicer so dosegli 1,02 Pb/s. S tem so konkretno izboljšali lanski rekord (0,319 Pb/s) in presegli tudi konceptualno precej drugačen in zapletenejši dosežek izpred dveh let (1,01 Pb/s). Za najnovejši rekord niso uporabili nobene tehnologije ali trikov, ki vsaj načeloma ne bi bili izvedljivi tudi z današnjo komercialno dostopno opremo.

V optičnem vlaknu so združili štiri sredice, medtem ko imajo današnji optični kabli eno, a je kabel še vedno meril le 0,125 mm v premeru, kolikor merijo tudi današnji komercialni kabli. Podatke so prenašali v frekvenčnem razponu 20 THz z uporabo multipleksiranja valovne dolžine (WDM). Tako so prostor razdelili v 801 kanal prek treh pasov (C, L in eksperimentalni S: 256QAM za C in L, 64QAM za S). In tako so na razdalji 51,7 kilometra podatke prenašali s hitrostjo 1,02 Pb/s.

8 komentarjev

New York sprejel prvi zakon o pravici do popravila elektronike v ZDA

Slo-Tech - Zvezna država New York je kot prva v ZDA sprejela zakon (Fair Repair Act) o pravici do popravila (right to repair) elektronskih naprav. Od sredine prihodnjega leta bo ob prodaji elektronskih naprav v New Yorku treba zagotoviti rezervne dele, orodja, ustrezna navodila in programsko opremo, ki bodo potrošnikom in neodvisnim serviserjem omogočali popravila. Zakon je senat sprejel z 49 glasovi za in 14 proti, medtem ko je spodnji dom glasoval 145 proti 1. Zakon mora podpisati še guverner.

Zakon ne vključuje medicinskih aparatov, bele tehnike, opreme za kmetijstvo, opreme za komunikacijo v sili in avtomobilov. Poenostavljeno povedano torej velja za zabavno elektroniko, a ni nujno, da bo pri tem ostalo. Zagovorniki pravice do popravila so se trudili in se še trudijo, da bi v prihodnosti to veljalo za čim širši krog izdelkov. Trenutno torej za zabavno elektroniko velja, da morajo proizvajalci za diagnostiko, vzdrževanje ali popravilo vsem neodvisnim serviserjem in lastnikom omogočati...

12 komentarjev