»

Srečno 2005

Slo-Tech - Takole. Slabih šest ur pred iztekom leta 2004 je res že skrajni čas, da potegnemo črto pod letošnje dogajanje. V letu 2004 smo se za vas trudili in vam pripravili skoraj trideset člankov oz. testov strojne opreme, več kot tisoč novic s področja računalništva in tehnologije, poslovenjeno distribucijo Linuxa, veliki dogodek NEST.2004 in nekaj manjših, naprimer pywo é wyno. Vendar pa Slo-Techa ne bi bilo brez vas, drage bralke in bralci, ki ste letos napisali več kot 200.000 sporočil v več kot 60.000 tem, ki polnite števce obiska in forum.

Zato vam uredniška ekipa Slo-Techa želi čim uspešnješe prihajajoče leto, da bi vam uspelo iz vašega abakusa iztisniti še zadnji megaherc moči, da bi bili vaši okna ali pingvini karseda stabilni in da bi vam čim manjkrat odpovedali poslušnost. Zunaj kibernetskega sveta vam želimo zdravja, sreče, ljubezni in uspehov. Naužijte se še zadnjih kapljic leta 2004 in ob polnoči krenite proti novim zmagam, ki vas čakajo v petem letu tretjega tisočletja. Pa...

90 komentarjev

Znanost in tehnologija

Slashdot - Na silvestrovo vam ponujamo še šopek novic s področja znanosti in tehnologije.

Zanimiva vesoljska vest prihaja iz Rusije. Vse od lanske nesreče ameriškega plovila Columbia ameriški space shuttli niso leteli, zato so ameriške astronavte, opremo in hrano na ISS vozili Rusi. Ruska vesoljska agencija ima mnogo manjši proračun kot ameriški kolegi, zato so se odločili, da bodo od leta 2006 Američane vozili v vesolje na tržni osnovi. Po domače povedano, Rusi imajo dovolj zastonjskih voženj Američanov in jim bodo začeli zaračunavati. NASA še ni podala komentarja. Več o tem.

Prihajajoče leto 2005 je v spomin na stoletnico Einsteinovega čudežnega leta proglašeno za mednarodno leto fizike. Kljub temu mnogo ljudi, ki so sicer že slišali za Einsteina, ne ve, kaj je storil in kaj je odkril. Fantastičen članek na Economistu vam razkrije, kako je nepomemben patenti uradnik prišel do ideje o relativnosti in kaj vse poleg tako (pre)pogosto opevane relativnosti je Einstein še odkril.

Na TRN...

4 komentarji

Test kodekov 2004

Doom9.org - Leto dni je že preteklo od zadnjega testa kodekov na Doom9.org in čas je že bil, da so pripravili novega. Tokrat so si nasproti stali naslednji kodeki:
  • 3ivX D4 4.5.2fc8 (ki bo izdan kot 3ivX 5.0),
  • DivX Fusion 5.9 (uradno še ni izdan),
  • HDX4 1.4 (uradno še ni izdan),
  • Microsoft WMV9 VCM,
  • NeroDigital AVC Main Profile,
  • NeroDigital AVC High Profile,
  • On2 VP6 version 6.2.7.0 (uradno še ni izdan),
  • RealNetworks RealVideo 10,
  • Videosoft Codec Pro 2.2. in
  • XviD 1.1,
ki so se bojevali pri kodiranju Matrice Revolutions, Reševanja vojaka Ryana in druge sezone Futurame. Kot najhitrejši so se izkazali XviD, 3ivX (podobno hitra) in HDX4 (malenkost hitrejši). Skupno je bil prepričljivi zmagovalec AVC, tesno za petami pa mu sledi XviD. Klik!

4 komentarji