»

V CERN-u odkrili najstabilnejši eksotični delec doslej

Slo-Tech - V CERN-u so v eksperimentu LHCb odkrili nov sestavljeni delec, ki so ga poimenovali Tcc+. Od tod sledi, da gre za tetrakvark, ki vsebuje dva kvarka in dva antikvarka (ccūd̄). Eksotičnih delcev, kamor sodijo tudi tetrakvark, so sčasoma odkrili že cel kup, omenjeni pa ima najdaljšo življenjsko dobo med vsemi znanimi.

Standardni model trenutno sestavlja 17 osnovnih delcev, ki se delijo v več vrst. Imamo šest kvarkov (po dva iz vsake generacije, imenujejo se gor, dol; čudni, čarni; vrh, dno) in šest leptonov (elektron, mion in tau skupaj s svojimi nevtrini), štiri bozone in Higgsov bozon. Kvarki se v sestavljene delce običajno povezujejo po trije - tako sta sestavljena proton (gor, gor, dol) in nevtron (gor, dol, dol) - ali v paru kvark-antikvark. Druge kombinacije, denimo štirje ali celo pet kvarkov, se imenujejo eksotični delci, ker sprva sploh niso verjeli, da lahko obstajajo, in ker danes vemo, da hitro razpadejo.

Kombinacij je mnogo, a novi tetrakvark je pomemben zato, ker ima...

5 komentarjev

Brez ameriške tehnologije: Huaweijev novi zastavonoša Huawei P50 Pro

Slo-Tech - Kljub zamenjavi administracije v ZDA je Huawei še vedno na črnih seznamih, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo izvoz svojih tehnologij Huaweiju. Dodatne težave povzroča globalno pomanjkanje čipov, zaradi česar se Huaweijev tržni delež krči. Njegov najnovejši telefon Huawei P50 Pro, ki je izšel včeraj, je zato prvi najzmogljivejši telefon tega proizvajalca, ki uporablja lastni operacijski sistem HarmonyOS. To pa ni edina točka, kjer je moral Huawei skleniti kompromis in ponuditi neoptimalno rešitev.

Tako P50 Pro nima Qualcommovega SoC-a (npr. Snapdragon 888), temveč Kirin 9000, ki ga izdeluje Huaweijeva podružnica HiSilicon. Huawei sicer obljublja, da bo po prodanih obstoječih zalogah v novih vendarle Snapdragon 888, saj je novembra lani Qualcomm dobil licenco za izredni izvoz Huaweiju. A ker ta ne pokriva tehnologije 5G, je P50 Pro pač ne bo imel. Huawei je prostodušno priznal, da je zaradi ameriških sankcij ta tehnologija izven njihovih zmožnosti, zato je novi telefon ne bo...

52 komentarjev

Duolingo ob začetu kotacije pridobil 40 odstotkov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija za učenje tujih jezikov Duolingo je imela ta teden svoj borzni debi, na katerem je zgodnjim vlagateljem navrgla lep dobiček. Na Nasdaqu je Duolingo po uspešno izvedeni javni ponudbi delnic (IPO) začel kotirati v sredo in že prvi dan dosegel lepo rast. V primerjavi s ceno v javni ponudbi (102 dolarja) je bila prvi dan rast ob odprtju trgovanja 40-odstotna (141,4), kasneje pa je cena nekoliko padla. V četrtek in petek se je pobrala, tako da je teden delnica zaključila pri 140,25 dolarja.

Duolingo je izbral odličen čas za javno ponudbo delnic, saj je ta hip na voljo ogromno denarja, ki se želi nekam plasirati, po drugi strani pa vlagatelji izkazujejo veliko zanimanje za tako imenovani edtech, saj je epidemija dobršen del izobraževanja preselila v digitalna okolja ali pa vsaj širši javnosti pokazala, da obstajajo tovrstna orodja. Duolingo je aplikacija, ki nudi tečaje 40 jezikov in ima okrog 40 milijonov uporabnikov, od tega največ v ZDA.

V javni ponudbi delni...

4 komentarji