»

Microsoft izdal postopek SDL pod licenco CC

Security Development Lifecycle

vir: Heise
Heise - Microsoft je napovedal, da bo njegov postopek razvijanja varne programske opreme, znan kot Security Development Lifecycle, odslej na voljo pod licenco CC (Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported). Na ta način bodo tudi drugi proizvajalci lahko uporabljali in distribuirali principe SDL in integrirali njegove komponente v svoje razvojne procese, kar doslej zaradi zaprte licence ni bilo mogoče.

V Redmondu so dejali, da želijo s tem pritegniti več razvijalcev k rabi Microsoftovega procesa, kar bi pomenilo razvoj programske opreme, ki je varnejša skozi celoten življenjski ciklus. SDL se je pojavil leta 2002, ko je Bill Gates po podjetju poslal okrožnico o zaupanja vrednem računanju (trustworthy computing). Od Windows Viste so vso programsko opremo razvili v skladu s SDL. Omenimo, da se sprememba licence nanaša na postopek, medtem ko so orodja za SDL še vedno pod...

0 komentarjev

Eksperiment nekoliko ohromil internet

ComputerWorld - V petek ob 11. uri dopoldne po srednjeevropskem poletnem času sta se Univerza Duke in RIPE NCC lotila eksperimenta, v sklopu katerega sta nekoliko spremenila format BGP-poti, ki so jih sporočali usmerjevalniki. Poizkus ni šel po načrtih, saj so nekateri usmerjevalniki nepravilno spremenili atribute poslanih paketkov (RIPE vztraja, da čeprav so format nekoliko spremenili, je bil še vedno povsem skladen s standardi) in jih posredovali dalje.

Takoj po začetku eksperimenta je bilo okrog 3500 blokov IP-naslovov nestabilnih, so povedali v podjetju Renesys. Najbolj so bili prizadeti naslovi v ZDA, Rusiji, Argentini in Romuniji, vse skupaj pa je vplivalo na več kot 60 držav. Skupno je bil moten približno odstotek prometa. Na Univerzi Duke niso razkrili, kaj točno je bil namen preizkusa, je pa bojda šlo za legitimen eksperiment za znanstveni članek. Žal so med njim odkrili nekaj hroščev v usmerjevalnikih, ki so povzročili težave z internetom, je dodal asistent Xiaowei Yang.

Strokovnjaki...

4 komentarji

Facebook počasi ubija IE6, pobegla slika IE9 beta?

Je to IE9 beta?

vir: VR - Zone
VR - Zone - Da Internet Explorer 6 sodi na smetišče zgodovine ter da bi ga povsod morale zamenjati nove različice, vsaj IE7 oz. 8, če ne kar alternativne rešitve, se najverjetneje strinjajo skorajda vsi uporabniki računalnikov, predvsem pa razvijalci spletnih strani. Tržni delež se v zadnjih letih končno zmanjšuje z dobrim tempom, čemur sploh pomaga predstavitev Windows 7. Temu tempu bodo očitno v kratkem nekoliko pomagali tudi pri Facebooku, saj bodo na strani ukinili podporo klepetu v Internet Explorer 6. Razlog za to se skriva v nadgradnji sistema za klepet, ki je v trenutni obliki precej hroščat. Nadgradnje bodo žal pomenile, da starejši brskalniki ne bodo več imeli podpore. Datum ukinitve sovpada z...

61 komentarjev

Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic

Slo-Tech - Jutri je še zadnji dan, ko so lahko v EU naprodaj žarnice z volframovo žarilno nitko, ki porabijo 75 W ali več električne energije. Trgovci so si izposlovali kratek odlog, tako da bodo obstoječe zaloge lahko prodali tudi kasneje, a novih pošiljk ne bodo smeli naročati; prav tako bo ustavljena proizvodnja.

Gre za dve uredbi Evropske unije, po katerih naj bi gospodinjstva razsipne volframove žarnice zamenjale s halogenskimi ali LED. Lani ob istem času se je izteklo obdobje prodaje stovatnih žarnic, jutri pa kot rečeno 75-vatnih. Meja se bo vsako leto zniževala, tako da bo leta 2012 prepovedana proizvodnja in prodaja žarnic z volframovo nitko z močjo 25 W ali več. Še štiri leta pozneje bodo ukinili proizvodnjo manj učinkovitih halogenskih žarnic iz razreda C.

EU želi s temi ukrepi občane prisiliti v racionalnejšo rabo električne energije in hkrati zmanjšati obremenitev okolja. Po izračunih EU bodo gospodinjstva letno privarčevala do 177 evrov letno, v vsej EU pa naj bi se izpusti...

120 komentarjev