»

Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne

Nemški Zeleni so dosegli veliko zmago.

vir: The Nando Times
The Nando Times - Nemška vlada je danes dopoldne najavila včerajšnjo odločitev, da do leta 2022 zapre vse jedrske elektrarne države. Za to odločitev so se odločili po koreniti spremembi javnega mnenja, ki je bilo po krizi v Fukušimi vedno bolj uperjeno zoper jedrsko energijo. Nemčija bo postala prva razvita država, ki bo prenehala uporabljati jedrsko energijo.

V Nemčiji je še lani obratovalo 17 jedrskih elektrarn, v katerih je bilo 11 tlačnovodnih (PWR) in šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev. Po jedrski nesreči v Fukušimi so naznanili začasno zaprtje sedmih najstarejših (že pred tem pa so bili iz omrežja izključili osmega), sedaj pa so se odločili, da v naslednjih desetih letih ugasnejo vse. Omenjenih sedem reaktorjev bo tudi v prehodnem obdobju ostalo izključenih.

Minister za...

422 komentarjev

Nvidia prikazala prototip četverojedrne Tegre

ComputerWorld - Druga pomembna novost, ki jo je Nvidia pokazala v pripravah na tajvanski Computex, je delujoč prototip tabličnega računalnika, ki ga poganja četverojedrni procesor Tegra. Čip je poznan pod kodnim imenom Kal-El, v uradni izdaji pa bo poimenovan Tegra 3, kar je nekoliko neposrečeno, če želi Nvidia poudariti četverojedrno naravo izdelka. Ima namreč štiri jedra ARM Cortex A9, skupen megabajt drugonivojskega predpomnilnika in podporo za MPE/NEON (ki je v Tegri 2 ni).

Tegra 3 bo prvi četverojedrni čip za tablične računalnike na tržišču. Dobavljiv bo od septembra dalje, ni pa še znano, kateri proizvajalci ga bodo uporabljali v svojih izdelkih. Tegra 3 bo razumljivo dražja od današnje Tegre 2, ni pa Nvidia želela povedati, kolikšne bodo cene. Dejali so, da bo na voljo v širokem razponu. Konkurenca ne...

9 komentarjev

Lani rekordno povečanje izpustov toplogrednih plinov

Države v razvoju so recesijo prebrodile razmeroma dobro in že kurijo 's polnim plinom'

vir: Guardian
Guardian - Mednarodna agencija za energijo je objavila precej nevzpodbudne podatke o globalnih emisijah toplogrednega plina CO2. Po manjšem padcu za 0.3 gigatone v letu 2009 (recesija) smo lani v ozračje izpustili skupno kar 30.6 gigaton, ali za 1.6 gigatone več glede na leto prej (+5.5%). Vodilni ekonomist agencije, Fatih Birol je že izrazil presenečenje in skrb glede podatka ter povedal, da ob taki rasti več ne bo mogoče omejiti rasti globalnega segrevanja na zgolj 2° Celzija (Scenarij 2C).

Scenarij je bil kot globalni cilj sprejet med sicer precej medlim podnebnim vrhom v Kopenhagnu decembra 2009. Vsako povišanje globalne temperature nad 1°C bi v poletnem času stopilo polarni led in potopilo nizkoležeče otoške države, številnim regijam pa prineslo...

61 komentarjev

Kitajska potrdila obstoj internetne enote Modre armade

Slo-Tech - Čeprav ni nobena skrivnost, da moderni napadi potekajo tudi ali pa zlasti po internetu in da Kitajci tod prav nič ne zaostajajo, tega uradno doslej niso priznali. Šele prejšnji teden je Kitajska uradno potrdila, da je vzpostavila elitno skupino bojevnikov v internetnem prostoru. Imenuje se Modra armada in jo sestavlja okoli 30 izurjenih hekerjev.

Za ekipo so izbrali najboljše med najboljšimi iz različnih naborov. Nekaj jih je iz vrst Ljudske osvobodilne vojske, drugi so častniki, študentje ali drugi člani družbe. Uradno je misija Modre armada varovati Kitajsko pred internetnimi napadi od zunaj, medtem ko napadov naj ne bi začenjali sami, trdijo oblasti. Kitajci so doslej vanjo zmetali več milijonov juanov.

Pred kratkim je kitajski časnik PLA Daily poročal o...

6 komentarjev

Nvidia predstavila nova grafična procesorja GT 520MX in GTX 560M

HotHardware - Nvidia je v sklopu tajvanskega sejma Computex, ki bo letos potekal od 31. maja do 4. junija, predstavila nova grafična procesorja za mobilne naprave. Novinca se imenujeta GeForce GTX 560M in GT 520MX in bosta na voljo v prihodnjih prenosnikih Asusa, Toshibe, Samsungsa, MSI-ja in nekaterih drugih.

GT 520MX je okleščena verzija grafične kartice s podporo za DirectX 11 in je namenjena lahkim, tankim in varčnim prenosnikom. Ima 48 jeder CUDA z 900 MHz, 1800 MHz-osenčevalniki (shaders) in 900 MHz-pomnilnikom. Ta je z jedrom povezan s 64-bitnim vodilom, tako da v teoriji zmore prenose do 14,4 GB/s. Podpira PhysX in CUDA.

GTX 560M je močnejši model, ki ima 192 jeder CUDA s frekvenco 775 MHz, frekvenco osenčevalnikov 1559 MHz in 1250 MHz-GDDR5-pomnilnikom. Povezava...

0 komentarjev

Varnostne težave z Android in Chrome Web Store aplikacijami

Število mobilnih groženj se je v zadnjih dveh letih močno povečalo

Heise - Minuli teden je Kaspersky v svojem četrtletnem Malware reportu zapisal, da je Android kot platforma "vse bolj podoben MS Windows, kar se varnosti tiče". Levji delež naprav nima nameščene zadnje različice operacijskega sistema in je s tem izpostavljen številnim, tudi precej starim in dobro dokumentiranim, varnostnim pomanjkljivostim. Po Googlovih uradnih podatkih je takih kar 95% droidov; na dveh tretjinah teče Android 2.2 Froyo, na tretjini 2.1 Eclair, 5% pa jih še vedno poganja platformo 1.x. Glavni razlog za zaostanek so proizvajalci pametnih telefonov, ki nanje tlačijo prilagojene različice operacijskega sistema, potem pa so zelo počasni pri prenašanju prilagoditev na nove različice.
...

4 komentarji

Amazon in Barnes & Noble se pričkata o avtonomiji baterij

CNet - Avtonomija baterij pri bralnikih e-knjig je očitno nova kategorija, v kateri si lahko prodajalci in proizvajalci statistiko izmišljujejo povsem poljubno. Ker namreč tehnologija e-ink ne porablja energije za prikaz vsebine, ampak zgolj za spreminjanje zaslona (torej listanje po straneh), ni mogoče enostavno napisati, koliko ur uporabe zdrži baterija. Namesto tega imajo relativno proste roke pri motoviljenju o povprečnem vzorcu uporabe, iz česar se da izračunati marsikaj. Lahko bi seveda zapisali, koliko strani je moč obrniti, a to bi jim manevrski prostor zmanjšalo.

Ko je Amazonov Kindle lani izšel, je Amazon zapisal, da baterija zdrži približno mesec dni povprečne rabe. Pri tem je ostalo vse do...

26 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Blender in The Tunnel

Krasni novi novi val, 25. mar 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 31.5., ob 19h vas vabimo na Pipine odprte termine, kjer bo Andrej Krebs iz Kiberpipe – večletni zadovoljni uporabnik, predstavil Blender, ki je večnamensko odprtokodno 3D orodje namenjeno modeliranju, animiranju (in osnovnemu skriptiranju) za slike, filme in igre. Z novim prenovljenim vmesnikom in izgledom v verziji 2.5 lahko z njim hitro ustvarimo in renderiramo izredne slike, z malo več dela in večjo ekipo pa lahko ustvarimo čudovite animirane filme ali računalniške igre. Ogledali si bomo nov vmesnik in kaj premore to prvorstno orodje, ki konkurira velikanom na tržišču 3D programske opreme.V četrtek 2.6. ob 19h te vabimo v našo kinodvorano, kjer bomo z Film'šteko predvajali film The Tunnel. Leta 2007 se...

3 komentarji