»

Prihodnji teden v EU sprejeta odločitev o enotnih polnilnikih

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa bodo prihodnji teden v Bruslju dokončno potrdili evropsko zahtevo, da imajo mobilne naprave enotne polnilnike. Da si bodo telefoni, tablice in slušalke delili priključni standard, ki bo USB-C, gre najbolj v nos Applu, ki odločno protestira že dlje časa, a je pri tem osamljen.

Predlog je Evropska komisija prvikrat predstavila pred desetletjem, sedaj pa usklajeno verzijo podpirata tudi Evropski parlament in Svet. Doreči je treba še zadnje podrobnosti, med katerimi je tudi razširitev zahteve na prenosne računalnike. Za razliko od ostalih naprav, ki so z izjemo Applovih že prilagojene na USB-C, so pri prenosnikih še pomembne izjeme, denimo Samsung. Prav tako je vprašanje, ali bo del direktive tudi enotni standard ta brezžično polnjenje. Parlament želi to že leta 2025, Komisija in Svet pa predlagata daljše prehodno obdobje.

98 komentarjev

Zaradi novih pravil prvi VPN-ji že zapuščajo Indijo

Slo-Tech - ExpressVPN je prvi komercialni ponudnik navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki ukinja svoje strežnike v Indiji. Podjetje, ki ima sedež na Britanskih deviških otokih, se je za to odločitev po lastnih navedbah odločilo zaradi nove indijske zakonodaje. Z enakimi ukrepi grozijo tudi drugi ponudniki VPN, denimo NordVPN.

Nova indijska zakonodaja bo začela veljati 27. junija in bo med drugim zahtevala, da ponudniki VPN shranjujejo vse podatke o svojih uporabnikih pet let. To vključuje imena, elektronske naslove in IP-naslove. Tudi drugi ponudniki spletnih storitev bi morali beležiti več in dlje. Ponudniki storitev v oblaku bi morali na primer shranjevati podatke svojih uporabnikov šest mesecev. Indijska vlada jo zagovarja z utemeljitvijo, da se bodo tako lažje borili proti prevarantom in drugim indijskim internetnim kriminalcem. A skupine za zaščito zasebnosti opozarjajo, da je zakonodaja bistveno strožja in zahteva skladiščenje več podatkov, kot je to sprejemljivo na Zahodu. S tem se...

13 komentarjev

Na starejše iPade uspeli namestiti Linux

Slo-Tech - Čeprav so bili dizajnirani, da ne bi nikoli poganjali ničesar drugega kakor Applov operacijski sistem, so na starejše iPade s procesorskimi čipi A7 ali A8 (torej iz let 2013 in 2014) uspeli namestiti Linux. Razvijalec Konrad Dybcio in tviteraš z vzdevkom quaack723 sta uspela na iPad Air 2 namestiti in z njega zagnati Linuxovo jedro 5.18. Uporabila sta distribucijo Alpine Linux, ki je namenjena prvenstveno androidnim napravam. To odpira možnosti za namestitev Linuxa na vse starejše Applove naprave, vključno z iPhonom 5S in HomePodom. Vseh funkcij jima še ni uspelo omogočiti, denimo USB ali Bluetootha, je pa to prvi korak.

Podrobnosti še nista razkrila, se pa glede na uporabo ključnika #checkm8 zdi, da sta uporabila to ranljivost. Za zdaj je razvijalcem Linux uspeli pognati na iPad Airu, iPad Airu 2 in starejšem iPad mini. To so starejše naprave, ki niso primerne za poganjanje modernih distribucij za splošno rabo, ker so prešibke. Imajo namreč počasne procesorje in gigabajt ali dva...

9 komentarjev