»

Radeon 9800 pro

vir: Guru 3D
Guru 3D - Podjetje ATI -- znano po fantastičnih grafičnih karticah -- je nedavno izdalo naslednika do sedaj najhitrejše grafične kartice Radeon 9700 Pro, Radeona 9800 Pro. V bistvu je prav presenetljivo, kako hitro je napredovalo to kanadsko podjetje. Še pred kakimi tremi leti so se borili za najnižji cenovni razred, danes pa so čisto pri vrhu. Ta kartica naj bi bila odgovor na nVidiino NV30 serijo. Na Guru 3D so na test postavili najnovejšega Radeona in spisali kar 17 strani dolg članek.

Kartica temelji na R350 jedru. Za razliko od Radeona 9700 Pro ima Radeon 9800 Pro GPU zgrajen v 0,13 mikronski tehnologiji. Grafični procesor deluje pri frekvenci 380 MHz, pomnilnik pri 680 MHz, upoštevajoč DDR. Prav tako uporablja...

38 komentarjev

NV35 uradno prihodnji mesec

X-Bit Labs -

Tajvanski mediji poročajo, da bo Nvdiin grafični procesor naslednje genarcije, NV35, uradno predstavljen naslednji mesec, prav kmalu po tem pa naj bi se tudi pojavil na prodajnih policah, tako da očitno ne bo šlo za t.i. paperlaunch.

Verjetno se še spomnite, da je bilo nekončno verzjo tega čipa moči videti tudi na CeBIT-u, ko je Nvidia poudarila, da za pričetek masovne prodaje potrebuje okrog sto dni. Ako malce pošpekuliramo, lahko torej v začetku maja omenjeno kartico že pričakujemo. Kartica bo v glavnem zgolj nadgradnja in posodobitev že izdane NV30 z eno bistveno spremembo. Prinesla bo 256-bitno pomnilniško vodilo, ki naj bi doprineslo dobršne pospeške. Klik!

4 komentarji

Athlon na steroidih

The Register - Po podatkih na The Register bo AMD resnično izdal AthlonXP procesor s 400 MHz vodilom. Uradne AMD-jeve izjave pravzaprav še ni, a imamo dokaj trdo Abitovo zagotovilo, ki pravi, "da so razvili matične plošče, ki podpirajo tudi najnovejše 333 in 400 MHz FSB-Barton procesorje". Prav tako je japonska stran PC Watch pred kratkim pokazala svoj primerek Bartona s 400 MHz vodilom, tako da nas do nove generacije Bartonov očitno ne loči več veliko časa. DDR400 bo tako končno lahko pokazal svojo pravo moč. Več o tem.

1 komentar

ABIT NF7-S: sanje vseh overclockarjev? :)

X-Bit Labs - Tajvansko podjetje ABIT je pred nedavnim na trg poslalo novo revizijo svoje matične plošče NF7 (ki je bila prej kot ne polomija), NF7-S. Sicer je bilo na Slo-Techu objavljenih že kar nekaj povezav do testov, a so na X-Bit Labs spisali še enega. [:)]

Matična plošča je zgrajena okoli vezja nForce2 in ima ogromno priključkov. Na njej boste našli AGP 8X režo, 5 PCI rež, tri reže za DDR pomnilnik, dva IEE1394 (Firewire) ter šest USB 2 priključkov. Prav tako ima vgrajen Serial ATA, 6-kanalno zvočno kartico in hitro mrežno kartico.

Ta matična plošča pa se izkaže predvsem pri navijanju, saj podpira FSB frekvence od 100 MHz pa tja do 237 MHz. Na testu so jo...

13 komentarjev

HP Photosmart 7350

Tom's Hardware - Velika večina ljudi ne da veliko na tiskalnik, vendar je prav tako uporaben del računalnika. Tokrat so na Tom's hardware vrgli na test HP-jev model Photosmart 7350. Opravili so nekaj testov, kot so hitrost tiskanja, kvaliteta natisnjenega, cena strani (tako teksta kot slik), ter cena tiskalnika. Kot pravijo, niso bili navdušeni nad izdelkom. Drugi Photosmarti so kot pravijo bolj uporabni. Tiskalnik pa stane v ZDA 200$, v Evropi pa 300 €. Več o tem.


1 komentar

SiS razpada

X-Bit Labs - Ne dobesedno. Različni računalniški viri so danes potrdili, da je podjetje SiS formiralo novo podjetje, ki bo zadolženo izključno za izdelavo in razvoj grafičnih procesorjev. Novoustanovljeno podjetje se bo imenovalo Xabre in se bo promoviralo popolnoma samostojno, kar nakazuje že SiS-ov nakup domene Xabre.com, kjer ime SiS skorajda ni omenjeno. Zazdaj se podjetje ukvarja s proizvodnjo Xabre600 kartic, proti koncu leta pa lahko bojda pričakujemo tudi XabreII. Več o tem.

Seveda bo SiS ostal in še vedno izdeloval ostale izdelke, ki so jih dozdaj.

9 komentarjev