»

Ministrstvo za šolstvo in šport želi prosto dostopne šolske učbenike

Slo-Tech - V medijih je bilo te dni zaslediti kritike na račun Ministrstva za šolstvo in šport, ki se je odločilo spremeniti prakso pri nakupu šolskih učbenikov. MŠŠ namreč po novem od založnikov želi avtorske pravice za e-gradiva in e-učbenike odkupiti enkrat za vselej in za vse primere. E-gradiva bi nato dali v brezplačno uporabo vsem, prav tako pa bi lahko učitelji (ali kdorkoli drug) ta gradiva tudi sami dopolnjevali.

To je seveda zelo zmotilo založnike. Po poročanju Financ se jim namreč "ne zdi normalno, da bi morali za e-gradiva ali e-učbenike prodati avtorske pravice državi enkrat za vselej in za vse primere".

Založniki so zato naročili raziskavo o tem, koliko učitelji sploh uporabljajo učna e-gradiva in koliko so le-ta stala. Kljub temu, da je MŠŠ doslej financiralo 139 učnih e-gradiv, je raziskava učitelje spraševala samo o uporabi 9 e-gradiv, pri čemer se je za pet izmed njih izkazalo, da jih ne uporablja nihče. Iz tega so sledile špekulacije, da učitelji e-gradiv večinoma sploh...

90 komentarjev

Khan Academy za brezplačno znanje na spletu

Slashdot - Vsake toliko časa na internetu najdemo kakšen biser, ki obstoji že nekaj časa, a ga ljudje nekako ne poznajo. Mednje sodi tudi Khan Academy, ki jo je konec lanskega leta ustanovil Salman Khan. V ZDA rojeni in živeči Bangladeševec ima diplomi iz matematike in elektrotehnike z računalništvom ter iz slednjega področja še magisterij z MIT-a. Dolga leta je inštruiral znance in prijatelje, sprva preko Yahoo Doodla, na koncu pa je svoje prispevke objavljal celo na YouTubu. Sedaj je ustanovil neprofitno organizacijo Khan Academy, ki ponuja predavanja iz različnih področij študija. Med več kot 1500 posnetki najdemo teme matematika, kemija, fizika, biologija in ekonomija.

Khan želi ponuditi znanje brezplačno vsem ljudem na svetu - nekaj, česar...

26 komentarjev

Konec Piratbyråna

TorrentFreak - Švedsko skupino Piratbyrån (švedsko Urad za piratstvo) so ustanovili leta 2003 kot protiutež Antipiratbyrånu (švedska verzija BSA). Organizacija oziroma think tank je promovirala deljenje informacij in podatkov ter si prizadevala za dialog o vplivu avtorskih pravic na družbo. Najbolj znani so postali po strani The Pirate Bay, ki so jo postavili nekaj mesecev po ustanovitvi skupine. Stran je rasla in kmalu pritegnila milijon uporabnikov. Zaradi popularnosti strani se je ekipa The Pirata Baya ločila od Piratbyråna in za stran skrbela pozneje sama.

Svoj namen je skupina Piratbyrån dosegla, saj so avtorskih pravicah in problemih njihove ekstremizacije stekle živahne debate, Piratska stranka iz Švedske pa se je prebila v evropski parlament. V zadnjih letih so bili zato znotraj skupine vedno glasnejši glasovi po zaprtju, dokončno pa je tehtnico prevesila smrt enega izmed ustanoviteljev Ibija Kopimija Botanija pretekli...

3 komentarji

Vpogled v Asus Ares in Immensity

Asus Immensity

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pri bit-tech.net imajo nedvomno veliko srečo ali dobre povezave v industriji, saj jim je uspelo dodobra izprašati nekatere vodilne inženirje pri Asusu, ki so odgovorni za razvoj dveh zelo zanimivih izdelkov, grafične kartice Ares in matične plošče Immensity. O obeh smo že govorili, kjer je bila slednja predstavljena na Computexu, Ares pa že veliko prej. Immensity je LGA-1366 matična plošča z veznim čipovjem X58, kateremu je dodan še čip LucidLogic Hydra za parjenje grafičnih kartic različnih proizvajalcev ter grafični čip.

Sprva so vsi mediji poročali, da gre za Radeon HD 5450, medtem ko so pri bit-techu zapisali, da gre za Radeon HD 5770. Prav so imeli pravzaprav...

4 komentarji

150 milijonov licenc Windows 7, beta različica Windows Live Essentials

HotHardware - Pred slabimi štirimi meseci, v začetku marca, smo poročali, da je Microsoftu od lanskega 22. oktobra uspelo prodati že 90 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7. Za to so potrebovali okrog 4 mesece, a se je hitrost prodaje od takrat nekoliko umirila. Po dodatnih štirih mesecih, 8 mesecev po izidu operacijskega sistema, so namreč dosegli mejnik 150 milijonov prodanih licenc. Po trenutnih podatkih naj bi kar tri četrtine podjetij resno razmišljalo o zamenjavi starejših sistemov za Windows 7.

Na voljo je tudi javna beta različica Windows Live Essentials, v katerem se nahaja Messenger, Movie Maker, Photo Gallery, Mail, Writer in Sync. Movie Maker in Photo Gallery v beta izdaji podpirata novosti, o katerih smo že poročali, Sync bo...

18 komentarjev