»

Odpadna elektronika ni tako velik problem, kot se je zdelo

Bloomberg - Pogosto se v medijih pojavljajo slike, kakršna je spodnja, ki jo je objavil Greenpeace. Z njimi opozarjajo na problem odpadne elektronike, ki naj bi jo zahodne države množično izvažale na Kitajsko in v revne afriške države, tamkajšnji prebivalci pa naj bi jih nabirali na smetiščih in s strupenimi postopki iz njih izluževali koristne kovine. Toda dokazi o tem početju so bili doslej omejeni na anektodske zapise, resnih študij pa ni bilo. Sedaj smo dobili rezultate prve sistematične študije in ta kaže, da je zgodba precej napihnjena. Večina odpadne elektronike ostane lepo v ZDA (študijo so izvedli Američani).

Študijo je naročila ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC). V njej je sodelovalo 5200 podjetij, ki se tako...

32 komentarjev

Stavka v Amazonu Nemčija za višje plače

Stavka 14. maja 2013

Spiegel Online - Zaposleni v nemški podružnici največjega spletnega trgovca Amazona so začeli drugo stavko v tem mesecu, s katero si želijo izboriti dvig plače, piše Der Spiegel. Prva opozorilna stavka 14. maja letos je bila enodnevna, a ker napredka v dogovorih od tedaj ni bilo, se stavka ta teden nadaljuje.

Amazon trenutno zaposlene v Nemčiji plačuje 9,30 evra na uro. Sindikat Ver.di zahteva zvišanje urne postavke na 10,66 evra v Leipzigu. V drugem nemškem obratu v Bad Hersfeldu Amazon trenutno plačuje 9,83 evra, sindikat pa terja 12,18 evra na uro. Amazon v Nemčiji zaposluje 9000 ljudi, nezadovoljstvo pa je izbruhnilo, ker noče podpisati sektorske kolektivne pogodbe, ki velja za trgovino na drobno in prodajo po pošti (Einzelhandel...

78 komentarjev

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

BBC - Policija na Kostariki je v Santi Ani izvedla racijo nepremičnin, ki so pripadali Arthurju Budovskemu, ki je bil ustanovitelj in vodja strani Liberty Reserve. Budovsky je bil medtem aretiran v Španiji, na Kostariki pa so zasegli več računalniške opreme, strežnikov in tudi luksuznih vozil, vrednih več kot pol milijona dolarjev.

Omenjena stran je omogočala prenos denarja po svetu, a drugače kakor PayPal ali pa Western Union. Za razliko od PayPala ni zahtevala praktično nobenih dokazil o istovetnosti; zadoščalo je le ime, rojstni datum in elektronski naslov. Na svoj račun je bilo mogoče denar nalagati na vse mogoče načine, od kreditnih kartic do bančnih nakazil in poštnih nakaznic. Za razliko od Western Uniona se je denar na Liberty Reserve pretvoril v njihovo valuto, potem pa ga je bilo mogoče prenesti komurkoli, ki je uporabljal...

5 komentarjev

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev