»

Zavajanje kupcev prek interneta se nadaljuje

CNet - Prejšnji teden smo pisali o zaslišanju, ki je potekalo pred odborom ameriškega senata za trgovino, znanost in transport. Na njem so govorili o slabi poslovni praksi podjetij, kot so Webloyalty, Affinion ali Vertrue. Z njimi so namreč veliki spletni trgovci sklenili več milijonov težke pogodbe, po katerih so kupcem tik pred zaključkom nakupa pokazali reklamo s povezavo do teh strani, ki so v zameno za vpisani e-naslov obljubljale popuste. V drobnem tisku je pisalo, da se z vpisom e-naslova kupci strinjajo, da trgovci posredujejo njihove številke kreditnih kartic omenjenim podjetjem, ki so jih nato vsak mesec ostrigli za nekaj deset dolarjev.

Spričo publicitete, ki jo je zaslišanje prineslo, se je vendarle začelo premikati. Nekateri trgovci, recimo Continental Airlines, ne sodelujejo več s temi podjetji. Žal jih večina ne vidi v tem početju nič spornega, čeprav ga je senat označil kot prevaro, tatvino in rop, in čeprav je senat nabral kar nekaj dokumentacije (PDF). Večina trgovcem...

15 komentarjev

Zaslišanje pred Evropsko komisijo v primeru Oracle-Sun decembra

Reuters - Nadaljujemo zgodbo o Oraclovem prevzemu Suna, ki ga so blagoslovili prav vsi razen Evropske komisije (glej povezane novice). Slednja še vedno premišljuje, ali bo z združitvijo prišlo do prevelike koncentracije na trgu podatkovnih baz in ali se bo Oracle uspel upreti skušnjavi, da Sunov MySQL počasi in elegantno odstreli. Oracle si je zaželel uradnega soočenja z evropskimi varuhi konkurence in ga tudi dobil, tako da bo zaslišanje 10. decembra. Takrat bo Oracle lahko predstavil svoje argumente, zakaj sedemmilijardni posel ne bo ogrozil konkurenčnosti v evropskem prostoru. EU je prejšnji teden skrajni rok, do katerega mora podati svojo odločitev, podaljšala z 19. na 27. januarja.

0 komentarjev

Estonija objavila varnostna orodja pod EUPL licenco

Heise - Estonski Narodni Center za Informatiko (RIA) namerava svoji orodji za nadziranje interneta izdati pod odprtokodno evropsko licenco EUPL, ki je med drugim nadvse podobna licenci GPL ter se popolnoma sklada z zakonodajo vseh 27 držav članic Evropske Unije. Vsa koda, izdana pod licenco EUPL, se lahko brez težav izda tudi pod licenco GPL, poleg nje pa še pod licenco CeCILL, Eclipse Public License, Common Public License Open Software License.

Orodji, o katerih teče beseda, sta Snort4All, s katerim zaznavajo vdore v sisteme in druge neljube pripetljaje na državnih omrežjih, ter Abuse Helper, ki je nekakšen upravljalnik prijavljenih primerov vdorov in drugih incidentov. Nekoliko več pa na Heise Online.

16 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev