»

Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka

Financial Times - Evropska komisija bo po pisanju Financial Timesa začela uradno preiskavo Facebooka, v kateri bodo ugotavljali domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje. Tokrat želi Komisija priti do dna oglaševalskim praksam, kjer sumijo, da Facebook izkorišča svoj položaj.

Doslej je Komisija Facebooku in konkurentom poslala že tri sklope vprašanj, s katerimi so želeli ugotoviti, ali Facebook s promoviranjem svoje storitve Marketplace izkrivlja oglaševalski trg. Marketplace so zagnali leta 2016 in uporabnikom omogoča nakup in prodajo rabljenih izdelkov, ne da bi morali plačati provizijo Facebooku. Uporablja ga 800 milijonov uporabnikov v 70 državah. Konkurenca pravi, da Facebook s tem neupravičeno promovira svoj Marketplace, medtem ko morajo sami za podoben doseg oglasov plačati. To pa bi lahko predstavljajo nelojalno konkurenco.

Komisija ne komentira postopkov, dokler niso uradni. Facebook prav tako ni želel komentirati navedb. Facebook je bil doslej edini ameriški tehnološki velikan, ki ga še...

2 komentarja

USB-C bo zmogel 240 W

Slo-Tech - Novejši prenosniki ponekod že nimajo posebnega priključka za napajanje, saj ga zagotavlja kar priklop USB-C. Uradni standard dovoljuje moči do 100 W, kar je za nekatere prenosnike že premalo, če jih želimo polniti in uporabljati s polno obremenitvijo hkrati. Neuradne rešitve so nekateri adapterji proizvajalcev prenosnikov, ki neuradno omogočajo višje moči. Sedaj prihaja trajnejša rešitev, saj bo novi standard USB-C 2.1 po novem podpiral 240 W. To pa bo za vse razen najpožrešnejše igralske prenosnike dovolj.

Novi standard je telo za standardizacijo USB uradno predstavilo včeraj. Novost se uradno imenuje Extended Power Range (EPR) in bo na voljo že v drugi polovici tega leta. Kabli, ki bodo podpirali EPR, bodo zmožni prenašati dovolj visoke tokove za 240 W, medtem ko bodo ostali označeni kot SPR (Standard Power Range).

USB-C je standard, ki opisuje dimenzije priključka. Še vedno pa sta pomembna tudi standarda USB 3.2 in USB 4, ki določata način za prenos podatkov po teh kablih. USB...

41 komentarjev

Microsoft na Buildu namignil na prenovo Windows

vir: Microsoft

Slo-Tech - Microsoftov Build letos že drugič poteka izključno na daljavo. Kljub temu, da je konferenca načeloma namenjena razvijalcem, pa je tokrat uvodni nagovor izvršnega direktorja Microsofta Satye Nadelle namignil tudi na nekaj daljnosežnih novosti, ki se tičejo tudi običajnih uporabnikov. Ena od njih naj bi bila, tako Nadella, ena najbolj pomembnih nadgradenj Oken v zadnjem desetletju.

Ob tem je povedal, da sam zadnjih nekaj mesecev že preizkuša naslednjo generacijo Windows in da naj bi ta pomenila boljšo priložnost za razvijalce in ustvarjalce, saj naj bi na novi platformi lažje razvijali, distribuirali in služili s svojim delom. Kaj točno to pomeni, ni jasno, najverjetneje pa je meril na prenovo Windows Stora, ki naj bi po novem postal bolj odprta tržnica programske opreme, po nekaterih razlagah naj bi Microsoft na njej celo dopustil denarne transakcije prek drugih platform, kar pomeni, da bi se razvijalci s tem lahko po osnovnem nakupu izognili 15 oz. 12 odstotni proviziji,...

7 komentarjev