»

Izšel Mac OS X 10.8

Slo-Tech - Danes je uradno izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.8, ki je bila nared pred dvema tednoma (verzija 12A269 je identična; kdor je tedaj namestil GM, mu sedaj ni treba na novo nameščati še uradne verzije). Mountain Lion, kot se tudi imenuje nova inačica, prinaša kar precej novosti, ki so večinoma vzete iz mobilnega iOS. Prenesti ga je mogoče z App Stora, kjer boste zanj odšteli 16 evrov (20 dolarjev v ZDA in 14 funtov na Otoku). To je tudi edini način, saj Apple že nekaj časa ne ponuja več zgoščenk ali USB-ključev z novimi verzijami svojih operacijskih sistemov. Nakup omogoča namestitev na do pet naprav, nadgradnja pa je mogoča z verzije Snow Leopard ali novejše (10.6.8).

O novostih je bilo povedano že skoraj...

20 komentarjev

Bron za Slovenijo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V estonskem Talinu se je včeraj končala 43. mednarodna fizikalna olimpijada (IPhO 2012), na kateri je med več kot 400 tekmovalci iz več kot 80 držav sodelovalo tudi pet Slovencev, ki so osvojili eno bronasto medaljo in dve pohvali. Naše barve so zastopali Domen Ipavec, Jan Šuntajs (oba Gimnazija Bežigrad) Matevž Marinčič, Jurij Tratar (oba Srednja šola Josipa Jurčiča) in Miha Zgubič (II. gimnazija Maribor). Domen Ipavec je osvojil bronasto medaljo, Jurij Tratar in Miha Zgubič pa pohvalo za v celoti pravilno rešeno vsaj eno nalogo.

Prvo mesto absolutno je osvojil Attila Szabó iz Madžarske. Najmočnejše ekipe so bile vnovič že stare znanke, in sicer Kitajska in Tajvan s petimi zlatimi kolajnami, Singapur s štirim ter...

11 komentarjev

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropska komisija je danes objavila, da je 13 večjim dobaviteljem optičnih pogonov (CD-jev in DVD-jev), ki svoje izdelke prodajajo v Evropi, poslala obvestilo o nasprotovanju (angl. statement of objections). Sumijo jih kartelnega dogovarjanja o cenah, kar je v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Podjetja naj bi se usklajeno prijavljala na razpise in si vnaprej razdelila trg, nato pa postavljala višje cene, kot bi se bile oblikovale na prostem konkurenčnem trgu, kar je najresnejša kršitev protimonopolne zakonodaje. Dogajanje naj bi trajalo vsaj pet let.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak, ki ga Evropska komisija napravi v preiskavi. Podjetja, ki trenutno še niso bila imenovana, imajo sedaj čas, da se...

20 komentarjev