»

Novi pristop k boju z rakom

\"Killer-bot\"

Slo-Tech - Znanstvenikov s Caltecha (California Institute of Technology) smo že dolgo vajeni kot stalnih gostov v novicah o tehnoloških in znanstvenih prebojih, tokrat pa so nas razveselili s prvim "zdravilom" - nanoroboti, ki so na testiranjih uničili rakave celice 1/1, zaenkrat brez kakršnihkoli stranskih učinkov.

Po besedah Marka Davisa, vodje razvojnega tima, ki je ustvaril armado nanorobotov za boj proti rakastim celicam, gre za novo stopnico in prvi uspeh te vrste - prvo zdravilo, ki je selektivno napadlo in uničilo rakave celice.

Gre za postopek vstavitve RNA fragmenta v rakasto celico, s tem pa blokado določenega gena v genskem zapisu celice in tako tudi z njim povezane...

130 komentarjev

Firefox za Windows Mobile odpovedan

vir: engadget
engadget - Pri Mozilli so najavili, da so prekinili razvoj mobilne različice Firefoxa za Windows Mobile. Za to so se odločili zaradi slepe ulice, ki je Windows Mobile 6.5, kar pomeni, da se bodo zaenkrat osredotočili le na razvoj za na Linuxu baziranih operacijskih sistemov - MeeGo (združena Maemo, za katerega mobilni Firefox že obstaja, in Moblin) in Android. Za slednjega pri Mozilli upajo, da bodo še do konca letošnjega...

21 komentarjev

Moj prenosnik je lahko tudi seizmograf

Šest računalnikov je zaznalo potres magnitude 4,4 v LA 16. marca

Stanford - Današnji prenosnik so v večini opremljeni z akcelerometri, ki se uporabljajo za varovanje trdega diska. Ob nenadnem pospešku, ki je običajno posledica padca, izključijo trdi disk in s tem preprečijo poškodbe in izgubo podatkov. Raziskovalcem na Univerzi Stanford se je utrnila zamisel, kako te akcelerometre izkoristiti v seizmološke namene.

Ideja je preprosta. Vsi podatki o nenadnih pospeških se shranjujejo in če bi jih posredovali v centraliziran sistem, bi dobili dober pregled nad potresno aktivnostjo na svetu. Vse skupaj je s petdesetdolarskim USB-merilnikom moč prenesti tudi na namizne računalnike. Tako so v okviru projekta Quake-Catcher Network spisali program, ki teče v ozadju računalnika in odčitava podatke akcelerometrov. Vse podatke pošilja v...

6 komentarjev

Hekersko tekmovanje Pwn2Own se začenja

ComputerWorld - Včeraj se je v Vancouvru začelo vsakoletno tekmovanje Pwn2Own, ki ga organizira TippingPoint Zero Day Initiative (ZDI) in kjer se merijo hekerji pri razbijanju različnih aplikacij in platform. Pravila so enostavna - kdor dobi dostop do sistema, dobi še lepo denarno nagrado; skupni fond je vreden 100.000 dolarjev. Tekmovanje traja do petka.

Včeraj so bili na tapeti Internet Explorer 8, Firefox 3 in Chrome 4 na Windows 7 ter Safari 4 na MacOS Snow Leopardu, medtem ko danes napadajo brskalnike IE7, Firefox 3 in Chrome 4 na Visti ter Safari 4 na Snow Leopardu, jutri pa jih bodo še na Windows XP (oz. Safari na Snow Leopardu). Vsak ranjeni brskalnik zmagovalcu prinese 10 tisoč dolarjev.

Poleg brskalnikov na vdor čaka še kopica mobilnih...

36 komentarjev

Toshiba gradi novo tovarno flash pomnilnika

Ogromen kompleks Yokkaichi Operations

X-Bit Labs - Toshiba je ta teden napovedala, da bo začela graditi peto tovarno za proizvodnjo flash pomnilnika, ki bo stala v mestu Jokaiči. V sklopu Yokkaichi Operations ima Toshiba že štiri tovarne. Japonci so dolgo premišljali, kdaj zagnati novo tovarno, še zlasti po hudem padcu povpraševanja v letu 2008. Zdaj je po njihovem mnenju čas za gradnjo dozorel, s proizvodnjo pa bo nova tovarna začela prihodnjo pomlad.

Tovarna 5 naj bi bila primerljiva s tovarno 4, ki zmore 210.000 silicijevih rezin na mesec, s čimer je ena največjih 300 mm-tovarn na svetu. Za končne uporabnike pa to pomeni, da se proizvajalci zavedajo pomena flasha in da se bodo v doglednem času izdelki (tu seveda mislimo...

22 komentarjev

Rover Opportunity nadgrajen

NASA - NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so...

21 komentarjev