»

Mobilni operater O2 dva tedna delil telefonske številke vsem spletnim stranem, ki so jih uporabniki obiskovali

Guardian - Angleški mobilni operater O2 je danes odpravil tehnično napako, zaradi katere je zadnja dva tedna, v primeru da so uporabniki brskali prek mobilnega omrežja, v zaglavju pošiljal informacijo o telefonski številki aparata, s katerega je uporabnik brskal, kar vsem spletnim stranem. Kot zaenkrat izgleda ni šlo za namerno dejanje, ampak za tehnično napako.

Za posredovanje informacije o telefonski številki obstaja tudi legalen namen: operaterjevi poslovni partnerji, ki ponujajo dodatne storitve v obliki npr. plačljivih melodij zvonenja, vsebin za odrasle, ipd. morajo namreč vedeti kateri telefonski številki morajo poslati SMS z zvonenjem in komu gre izdati račun za opravljene storitve. Tehnično je to (vsaj v primeru O2) izvedeno prek dodanega zapisa "x-up-calling-line-id" v zaglavju v HTTP zahtevku, ki se ob dostopu do partnerskih strani prek operaterjevega omrežja doda samodejno.

Pri posodobitvi 10. januarja pa je prišlo do neželenega stranskega učinka, da se je ta informacija...

1 komentar

Googlova sprememba politike zasebnosti povezuje podatke iz vseh storitev

Google - Google je včeraj zvečer najavil veliko prenovo svoje politike upravljanja z osebnimi podatki uporabnikov in pogojev uporabe, ki začneta veljati 1. marca. Glavna novost je združenje več kot 60 različnih dokumentov o varovanju zasebnosti, ki so doslej razkropljeni pokrivali vsak svojo Googlovo storitev, v en sam dokument. Hkrati to pomeni tudi poenoteno obravnavo uporabnika na vseh storitvah, ali povedano drugače, združitev in enotno hranjenje zbranih podatkov o uporabniku na vseh Googlovih storitvah.

Ti se doslej namreč niso povezovali. Čeprav je Googlov račun en sam in omogoča prijavo v vse storitve z istim geslom in uporabniškim imenom (npr. v YouTube, Gmail, koledar, Google Search itd.), Google ni konsolidiral zbranih podatkov. To...

35 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450...

94 komentarjev

Britanski mobilni operaterji blokirajo spletno stran projekta Tor

Open Rights Group - Blokade interneta so danes tako rekoč stalnica v različnih nedemokratičnih režimih. Prebivalci teh režimov, ki želijo necenzurirano dostopati do interneta se lahko poslužijo anonimizacijskega in proticenzurnega omrežja Tor, kmalu za tem pa lahko beremo novice kako so te nedemokratične države pričele z blokado omrežja Tor.

A kot kaže omrežja Tor ne blokirajo le nedemokratični režimi. Kot poročajo na ZDNetu so britanski operaterji mobilne telefonije brez obvestila blokirali glavno spletno stran projekta Tor. Tega sicer niso storili za vse uporabnike, pač pa za tiste, ki uporabljajo predplačniške pakete in ki omenjenim podjetjem ne plačujejo storitev preko kreditnih kartic.

Na problem so v ponedeljek opozorili pri Open Rights Group.

A brez skrbi. Nameni britanskih mobilnih operaterjev nikakor niso nedemokratični. Gre le za to, da omenjena podjetja skušajo zaščititi naše otroke pred neprimerno vsebino.

Predstavnik podjetja O2 je namreč povedal, da filtriranje izvajajo namerno in...

36 komentarjev

Western Digital z 200 milijoni stroškov zaradi poplav, še vedno dobičkonosen

Western Digital - Z zanimanjem smo pričakovali podatke o poslovanju Western Digitala v zadnjem četrtletju, saj se je podjetje zadnje mesece spopadalo z izpadom proizvodnje na Tajskem zaradi obsežnih poplav. Prizadetih je bilo več podjetij in njihovih dobaviteljev, a najhuje je bilo prav v WD-ju, kjer so morali tajski del proizvodnje v celoti ustaviti. Voda se je počasi umaknila, decembra pa so začeli ponovno zaganjati proizvodnjo. Vmes so cene trdih diskov poskočile v nebo, dobavni roki pa prav tako. Zato je toliko bolj vzpodbudna novica, da je Western Digital še vedno posloval z dobičkom in da nadaljuje obnavljanje proizvodnje.

V zadnjem lanskem četrtletju so tako s prodajo 28,5 milijona trdih diskov realizirali dve milijarde dolarjev...

19 komentarjev