»

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Mini ITX osnovna plošča s podporo za dvojederne AMD-jeve procesorje

LinuxDevices - Na strani Linux Devices poročajo, da je podjetje Kontron splavilo na trg osnovno ploščo mini ITX formata, ki podpira AMD-jeve dvojedrne procesorje. Plošča nosi naziv KT690/mITX. Le-ta namiguje, da se v plošči nahaja AMD-jev M690T vezni nabor. V ploščo lahko vtaknemo naslednje procesorje:
1.6 GHz AMD Turion 64 X2 (35W)
2 GHz AMD Sempron 3700+ (25W)
1.8 GHz AMD Sempron 3500+ (25W)
1 GHz AMD Sempron 1000 (9W)

Integrirana grafična kartica je Radeon X1250. Plošča podpira do 4GB pomnilnika, 4 SATA diske, nanjo lahko priključimo do 10 USB naprav, poleg tega pa ima še dva RS-232 priključka. Video izhoda sta dva in sicer VGA in DVI-D. Osnovna plošča naj bi bila namenjena za produkte z dolgo življenjsko dobo in za produkte z večjimi grafičnimi zahtevami. Vesel pa je bo tudi vsak izdelovalec HTPC-jev, ker je najšibkejši procesor sposoben delovati brez ventilatorja.

10 komentarjev

OLPC najavlja akcijsko prodajo v stilu "Buy-2-Get-1"

Slashdot - 12. novembra se bo v ZDA začela akcijska prodaja OLPC-jev v stilu Buy-2-Get-1. Tako bodo morali ameriški kupci kupiti dva prenosnika, enega za svojega otroka in enega za otroka v državi tretjega sveta. Tako bodo za 399 USD ameriški otroci lahko primerjali svoj novi OLPC, z Apple-om, DELL-om, HP-jem...

Živimo v obdobju globalnih komunikacij, zato so se odgovorni pri projektu ustrašili, da bi kritike na medmrežju lahko uničile sloves, OLPC-jev, zato so od konca avgusta, preizkušali svoje izdelke z otroci starosti med 7 in 11 let, ki so bili na koncu popolnoma navdušeni nad OLPC-jem.

Vir

76 komentarjev