»

Afera Autonomy dobiva epilog z izročitvijo direktorja v ZDA

Slo-Tech - Londonsko sodišče je odločilo, da se ustanovitelj in direktor podjetja Autonomy Mike Lynch lahko izroči ZDA, kjer ga obtožujejo finančne prevare. Lynch obtožbe zanika in napoveduje pritožbo na odločitev. Poleg obtožnice v ZDA, s katero ga preganja ameriško pravosodno ministrstvo, ga Hewlett-Packard zaradi istih dejanj civilno toži v Londonu. Ta postopek še ni končan.

Leta 2011 je Hewlett-Packard za 12 milijard dolarjev prevzel britansko podjetje Autonomy, zaradi česar je prihodnje leto sklenil z milijardno izgubo. Hewlett-Packard je moral kmalu odpisati 8,8 milijarde vrednosti iz poslovnih knjig za vrednotenje Autonomyja, saj podjetje ni bilo v kondiciji, kot so verjeli ob prevzemu. Izkazalo se je - tako trdi HP - da so v računovodskih izkazih podjetja neresnično prikazovali vrednost podjetja. Napihnjene cene, ponarejeni podatki, kreativno računovodstvo, laži in podobno so bili razlog, da je HP vse skupaj razglasil za prevaro. Autonomy se seveda s tem ni strinjal in je poudarjal,...

11 komentarjev

Kako je Google z enim znakom v kodi pokvaril prijavo v Chrome OS

Slo-Tech - Google je v posodobitvi 91.0.4472.165 za Chrome OS zagrešil napako, zaradi katere se uporabniki niso mogli več prijaviti v naprave. Ker se Chrome OS kot operacijski sistem za naprave, ki se zanašajo pretežno na oblak, posodablja avtomatično ob ponovnem zagonu, uporabniki niso mogli storiti ničesar. V novi verziji 91.0.4472.167, ki je sedaj nared, so napako popravili. Kogar je nevšečnost doletela, lahko bodisi počaka, da se naprava ponovno samodejno posodobi, ali pa jo tovarniško ponastavi. Komur naprava deluje, se še nekaj dni odsvetuje ponovi zagon, da ne bi slučajno posodobil na nepravo verzijo.

Zanimivo pa si je bilo pogledati, kje je Google storil napako. Ker je Chrome OS odprtokoden, je to možno. Uporabniki na redditu so hitro ugotovili, da je šlo za napako v enem znaku. Namesto standardnega operaterja &&, ki v C++ pomeni 'in', se je v kodi pomotoma zapisal &. To je pomenilo, da Chrome OS sploh ni preverjal gesla, temveč je avtomatično javil napako.

Precej manj razumljivo pa...

29 komentarjev

Skrivanje zlonamerne kode v nevronske mreže

Slo-Tech - Kitajski raziskovalci (z University of the Chinese Academy of Sciences) so pokazali, da je možno zlonamerno kodo učinkovito skriti v nevronske mreže in jo s tem pretihotapiti mimo protivirusnih zaščit. V objavljenem članku so 36,9 MB virusne kode skrili v 178 MB veliko nevronsko mrežo, ki je sicer namenjena prepoznavanju fotografij. S tem njenega delovanja niso opazno poslabšali (manj kot odstotek), so pa se izmuznili protivirusnim programom. Storitev VirusTotal, ki uporablja več kot 70 različnih protivirusnih programov in sezname sumljivih strani, domen in podobna orodja za iskanje sumljivega obnašanja, ni opazila ničesar.

Raziskovalci so v izdelani model nevronske mreže, ki je dobro deloval, v primeren sloj podtaknili virus. Možno je tudi drugače, in sicer lahko vzamejo nenatreniran model, mu dodajo virus in ga potem urijo. Rezultat bo nevronska mreža, ki bo nekoliko večja, bo pa primerljivo kakovostna. To je v bistvu steganografija, umetnost skrivanja, ki ni novost. Skrivna...

2 komentarja