»

Ponudniki pretočnih vsebin znižali ločljivost

Slo-Tech - Ponudniki pretočnih vsebin (streaming) so večinoma znižali ločljivost vsebin, ki jih ponujajo, da bi v teh časih visokega povpraševanja pomagali ohraniti obremenitve telekomunikacijskih povezav na obvladljivih ravneh. Minuli teden je to predlagala tudi Evropska komisija in veliko ponudnikov je to prostovoljno sprejelo.

Kot smo že pisali, je Netflix v Evropi izvedel ukrepe, ki za 25 odstotkov znižujejo prenos podatkov. To so storili tako, da so preprosto odstranili verzije, ki so najpožrešnejše. Vrnile se bodo čez 30 dni, če bodo razmere to dopuščale. Pri tem Netflix poudarja, da ne gre za ukinitev ločljivosti UHD, HD ali SD, ker te še vedno ostajajo, ampak so zgolj odstranili manj kompresirane verzije teh ločljivosti. Netflix jih ima namreč več in jih ponuja glede na hitrost povezave do uporabnika. Podobne ukrepe bodo uvedli tudi drugod, kjer bodo ponudniki internetnih povezav to potrebovali, denimo v delu Južne Amerike.

Ni pa Netflix edini. Tudi YouTube se je odločil za...

7 komentarjev

Microsoft in Google začasno upočasnjujeta izdaje novih verzij zaradi koronavirusa

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo zaradi pandemije koronavirusa prilagodil izhajanje posodobitev za Windows 10. Glavne posodobitve bodo še vedno izdajali, ne bo pa več kumulativnih, ker zaradi manjšega število zaposlenih v pisarnah ne bi mogli pravočasno zagotoviti odprave morebitnih hroščev ali drugih težav. Poglejmo podrobneje.

Znani torkovi paketi popravkov, ki izidejo vsak drugi torek v mesecu (Patch Tuesday), so tako imenovani popravki tipa B. Gre za varnostne popravke, ki so na nek način obvezni, in ti bodo še naprej izhajali po ustaljenem urniku. Poleg njih pa obstajajo še popravki tipov C in D. Ti izidejo tretji oziroma četrti torek v mesecu in so neobvezni (optional), ker ne gre za varnostne luknje in ker naslednji mesec najdejo pot v veliki paket B. Odslej tipi C in D ne bodo več izhajali, dokler se situacija ne umiri. Poleg tega bodo v izrednih primerih, ko bo odkrita kakšna huda varnostna luknja, še vedno izdali izredni popravek (OOB - out-of-band) kakor doslej.

Enako so...

1 komentar

Disney+ tudi v Evropi s kolcajočim začetkom

vir: Flickr

Slo-Tech - Danes je začela Disneyjeva pretočna video storitev resnejši pohod po stari celini. Že od samega začetka je bila na voljo na Nizozemskem, zdaj so se pridružile še Velika Britanija, Irska, Nemčija, Italija, Španija in Švica, v Franciji pa so začetek oddajanja preložili za dva tedna, na željo tamkajšnjih oblasti. Mesečna naročnina stane 6,99, letna pa 69,99 evra.

O težavah novih naročnikov poročajo zlasti iz velike Britanije, kjer so se številni uporabniki, kljub temu da so že poravnali letno naročnino, brez uspeha poskušali vpisati v storitev. Podobno je bilo, če se spomnimo, tudi lansko jesen ob začetku oddajanja. Ali gre za težave s preobremenjenimi omrežji, o čemer poročajo iz številnih evropskih držav ali pa je problem stvar Disneyjevih strežnikov, ni znano, saj so se v podjetju kot smo zdaj že vajeni v kriznih situacijah, zavili v molk.

Drugo razočaranje predstavlja serija Mandalorian, ki bo, tako kot v ZDA, na spored prihajala postopoma, za zdaj sta evropskim uporabnikom na...

12 komentarjev